SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye Yalnız Bırakılmadı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:37:23
A- A+ PAYLAŞ

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Türkiye’nin Suriye ve Mısır konusunda yalnız bırakılmadığını söyledi. 

Büyükelçi David Reddaway, Malatya programı kapsamında Vali Vasip Şahin’i makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Vali Şahin, “İngiltere bizim ülke olarak çok eskiden beri her türlü iyi ilişkilerimizin olduğu, kadim bir dostluğun yürütüldüğü ülke. Malatya’da bu anlamda İngiltere’de de zaman zaman öğrencileri ya da ticari ilişkileri vesilesi ile birçok yakını olan insanlar yaşıyor. Malatya kendi bulunduğu konum itibariyle bölgede önemli bir şehir. Bu coğrafi durumundan değil, aynı zamanda kültürel ve tarihi derinliklerinden de gelen bir durum. Malatya 6 bin yıldan fazla bir tarihe sahiptir. Bu, Malatya’ya hem kültürel ve hem de tarihi zenginlik katıyor” dedi.

Reddaway ise, “Bir yıl içerisinde Malatya’ya yapmış olduğum ikinci ziyaret. Malatya’nın önemli bir şehir olduğunu görüyoruz. Çünkü aynı sabah içerisinde hem sayın ABD büyükelçisi ve hem de İngiltere büyükelçisi burayı ziyaret etmiş durumda. Ben öğleden sonra kim gelecek diye düşünüyorum. Ben buraya çok istekli bir şekilde gelmiş bulunuyorum. Sizin de bahsettiğiniz gibi Malatya ile İngiltere’nin birçok alanda faaliyette bulunma imkanı bulunuyor. Tabii burada kültürel bağlamında, eğitim bağlamında, iş bağlamında yapılabilecek şeyler var, bu acıdan önemli. Benim buraya son gelişimden bu yana, Türkiye ile İngiltere arasındaki vize konusunda çok önemli gelişmeler ve kolaylıklar sağlamış bulunuyoruz. Son olarak istatistik bilgileri kontrol ettiğimde son dönemde Türkiye ile İngiltere arasında iş ilişkisi açısından çok önemli gelişmeler olduğunu bu istatistiklerde görmüş bulunuyorum. Burada sizinle yapacağım görüşmede o iş ilişkilerini daha nasıl geliştirebiliriz, o kapsamda sizinle görüşmeler, konuşmalar yapmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Reddaway, “ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Malatya’da ortak bir programınız var mı” sorusuna, “Kendisiyle çok iyi arkadaşız. İki gün önce de kendisiyle bir akşam yemeğinde birlikte olmuştuk. Belki burada bir öğlen yemeğinde birlikte oluruz. Kendisiyle tenis rekabetimiz var. Tenis haricinde ilişkilerimiz çok iyi durumda. Malatya’da tenis oynamayacağız” cevabını verdi.

“Türkiye Suriye konusunda yalnız bırakıldı, şu andaki açıklamalarda Türkiye’nin Mısır konusunda da yalnız kalacağı görülüyor. Bu konuda İngiltere'nin tavrı nedir” sorusuna ise Reddaway, şu yanıtı verdi:

“Türkiye kesinlikle Suriye konusunda yalnız bırakılmadı. Biz İngiltere olarak Türkiye ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz bu konuda. Biz, çok ciddi anlamda başka kuruluşlar aracılığıyla hem maddi anlamda, hem finans alamında ve hem de insanı yardım anlamında çok yardımda bulunduk. Ayrıca Suriyeliler; Irak, Lübnan gibi başka ülkelerde de yaşıyorlar. Bu ülkelerde yaşayan insanlara da yardımımız oldu. Türkiye'nin Suriye konusunda yalnız bırakılmadığını söyleyebilirim. Türkiye ile Mısır konusunda da işbirliği ve çalışma içerisindeyiz. Özellikle Mısır’ın gerçek bir demokratik yönetime dönmesi anlamında Türkiye ile de işbirliği içerisindeyiz. Bu konularda kesinlikle şunu söylemek isterim ki sizlere; Türkiye bu hususlarda kesinlikle yalnız bırakılmış değil, Suriye ve Mısır konularında.”

Vali Vasip Şahin, ziyaret anısına Reddaway'a Batalgazi ilçesindeki tarihi Ulu Camii’nin tablosu ile çeşitli kitaplar hediye etti.

Reddaway ise, “Ben Malatya kayısısı konusunda şu anda propaganda uzmanıyım. Daha önce geldiğimde kayısıyla ilgili hiçbir şey bilmiyordum, şu anda kayısıyla ilgili çok şey biliyorum. Ben arkadaşlarımı da etkilemeye çalışıyorum, kayısıyla ilgili propaganda yaparak çok şey söyleyerek” dedi. Araya giren Vali Vasip Şahin ise, “Biz etkilemede kayısı desteğinde bulunabiliriz” diye konuştu. Reddaway de, “Kesinlikle Malatya kayısıları dünya kalitesinde kayısılardır. Mükemmel kayısılar” ifadesini kullandı.

Reddaway ziyaretin anısına, İngiltere Kraliçesi'nin 60. yıl anısını taşıyan gümüş bir hediyeyi, Vali Şahin'e takdim etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız