SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'de Bir İlk Gerçekleştirildi"

0
Güncellendi - 2016-03-21 01:10:19
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nde  Türkiye’de ilk defa Alevi Dedelerine yönelik olarak “Dedeler Semineri” düzenlendi. Seminere Adana, Adıyaman, Amasya, Elazığ, Sivas, Malatya ve Kahramanmaraş illerinden Alevi Dedeleri katıldılar.

İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile CEM Vakfı Malatya Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte Alevi Dedelerine yönelik olarak “Dedeler Semineri” gerçekleştirildi.

SEMİNERDE HANGİ OTURUMLAR YAPILDI?

İnönü Üniversitesi’nin Kale ilçesindeki Kale Göl Oteli’nde 4 gün süren seminerlerde 12 ayrı oturum yapıldı.

Oturumlarda; “Ehl-i Beyt Sevgisi”, “Aleviliğin Anlamı, Ortaya Çıkışı ve Tarihi Gelişimi”, “Alevilik-Bektaşilikte Cem Erkânı ve Musahiplik”, “Tasavvufun Anlamı, İnanç ve Kültür Dünyamızdaki Rolü”, “Edebiyatımızda Maktel-i Hüseyinler ve Kerbelâ”, “Alevilikte Cenaze Erkânı”, “Anadolu Aleviliğinin Tarihi Kökenleri”, “Alevilikte Dedelik Kurumu ve Dede-Talip İlişkisi”, “Alevi Deyişlerinin İslâm İnancındaki Yeri”, “Hz. Peygamber ve İlk Halifeler Dönemi”, “Kur’an ve İnsan”, “Nevruzun anlamı ve Alevilik-Bektaşilikte Nevruz Cemi”, “Dünden bugüne Alevilik Algısı” başlıkları altında sunumlar gerçekleştirildi.

Seminer ile ilgili olarak İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, CEM Vakfı Şube Başkanı Eşref Doğan ve İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Dönmez, Yeni Malatya Muhabirine değerlendirmelerde bulundular.

“BİRLEŞTİRİCİ BU ÇABA DİĞER ÜNİVERSİTELERE ÖRNEK OLSUN”

u3CEM Vakfı Şube Başkanı Eşref Doğan, “İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve CEM Vakfı Malatya Şubesi’nin müştereken ‘Dedeler Semineri’ tertip edildi. Dedeler Seminerinde çok kıymetli akademisyenlerimiz muhtelif konularda, Alevilik-Bektaşilik konularında bizleri, dedelerimizi aydınlatma cihetine gittiler. Çok güzel bilgiler paylaşıldı. Bu vesileyle ileriye dönük Dedelerimizin eğitiminde ortaya çıkabilecek bir takım esiklikleri şimdiden görmüş olduk. Yani bir yerde, Dedelerimizin neyi bilip bilmediği, birde değerli akademisyenlerimizin Alevilik-Bektaşilik konusundaki uzmanlık tercihlerini de görmüş olduk. Mükemmel bir kompozisyon oluşmuş oldu. Hem bize ders veren akademisyenler çok kapasiteliydi, hemde bu dersleri alan Dedelerimiz bir idrak içerisindeydiler. Bize bu imkanı sağlayan rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik hocama teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Dönmez hocama da teşekkür ediyorum. İnşallah bu etkinlik ve birleştirici bu çaba diğer üniversitelerimize de örnek olmuş olur” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

u4İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, “İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile CEM Vakfı Malatya Şubesi birlikte Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Amasya, Sivas, Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ, Adana ve Adıyaman’dan gelen Dedelerimiz ile bir seminer gerçekleştirildi. Seminerde değişik üniversitelerimizin akademisyenleri Dedelerimiz ile birlikte oldular. Tabi Türkiye’de üniversitelerin bir taraftan ülkenin kalifiye insan yetiştirme görevini yerine getirirken, bir taraftan da araştırma yapması gerekiyor. Ama bunun yanında özellikle bir görevi daha varki, oda toplumun birlikteliğini sağlayan, toplumun gelişmesine katkıda bulunan ihtiyaçlarını karşılamada üzerlerine düşen sosyal sorumlulukları yerine getirme görevidir. Bu noktada İnönü Üniversitesi birçok alanda toplumla beraber olma noktasında sosyal sorumluluk projelerine önem vermektedir. Alevi Dedelerimiz ile ilgili yapılan seminerde de bir üniversitenin kendi toplumuna, kendi değerlerine sahip çıkmasının dışında başka bir şey değildir. Öncelikle bu toplantıya katılan Dedelerimize, eğitim veren hocalarımıza ve emeği geçen bütün herkese ve akademi ile işbirliği yaparak Türkiye’nin gelişmesinde özellikle Alevi kardeşlerimizin kültür düzeyinin, eğitim düzeyinin artmasında onların eğiticisi olan Dedelerimizin daha başarılı ve daha faydalı hizmet üretmesi noktasında bilgilendirmesinde işbirliğinden dolayı da CEM Vakfı’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

“MİLLETİN ÜNİVERSİTESİNİN, MİLLETİN ASLI UNSURLARINA BİR SAYGISIDIR”

Seminerin siyasi yada başka bir boyutunun olmadığını belirten Rektör Prof. Dr. Çelik şunları söyledi:

“Sanıyorum, bu bir ilkten sonra bu tür seminerler belki okul tarzında yaz okulları, kış okulları tarzında devam edecek ve yüzlerce Anadolu bilgelerine Alevilik yolunun önderlerine katkıda bulunmayı İnönü Üniversitesi de ve bu konuyla ilgilenen bilim insanlarımız da yerine getirmiş olacaktır. Bu maksatla yapıldığı için anlamlıdır. Şunu ifade etmek istiyorum; seminerin siyasi ve başka bir boyutu yoktur. Bu tamamen bir milletin üniversitesinin, oradaki akademisyenlerin, yine bu milletin asli unsuru olan Alevi vatandaşlarımıza, kardeşlerimize ve onların bilim, ilim rehberi olan Dedelerimize verdiği bir değeri, bir saygıyı göstermektedir. Olay bundan ibarettir.”

“ALEVİLİK ARAŞTIRMASI YAPAN AKADEMİSYENLERLE, DEDELER BULUŞTU”

İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Dönmez, “Seminere toplamda 8 tane öğretim üyesi katıldı. 4 gün boyunca 12 tane oturum düzenledik. Bu oturumlara katılan hocalarımız Alevilik-Bektaşilik konusunda uzun yıllar bilimsel çalışmalar yapan, saha araştırması, teorik ve uygulama çalışması yapan hocalarımızdan oluştu. Buradaki maksadımız bu konulardaki çalışan bilim insanlarımız ile Dedelerimizi, Alevi-Bektaşiliğin inanç önderlerini karşılaştırmak, bilgi alışverişini sağlamaktır. Hocalarımız Alevi Dedelerimize bilgi verirken, aynı zamanda Dedelerimizin de bilgisinden irfanından faydalanmış oldular. Çok duygusal ortamlar oluştu; bazı oturumlarda hem akademisyenlerimizden gözyaşı geldi, hem Dedelerimiz hüzünlendi. Beraber güldük beraber ağladık. Oturduk, ortak planlamalar yaptık. Bundan sonraki bilimsel çalışmalarımız ile ilgili özellikle Dedelerimize vereceğimiz seminer çalışmaları ile ilgili eksik olan noktaları belirledik. Bu çalışmalarımızı ileriki dönemlerde geleneksel hale getirerek daha kapsayıcı, daha geniş katılımlı çalışmalar yapmayı da planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Seminer sonunda Nevruz Cemi gerçekleştirildi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

u2

u1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • bekir (8 yıl önce)
    Ülkemizin birlik beraberliye ihtiyaç duyduğu bu günlerde böyle buluşmanın böyle bir seminerin yapılması güzel bir olay.Bunu başka bir kurum yapsa davul zurnayla reklam yaptırırdı .rektörlük seçmiyle olayı bağdaştıran arkadaşlar neyin peşinde rektörlük seçiminde bu vatandaşlar oy kulanmayacak diyecek başka şey bulamayınca olayı buraya bağlamışlar galiba .GERÇİ ONLARDA HAKLILAR rektörü parti seçer veya malatyada nekadar üstüne lazım olmayan insan varsa bu işe müdahil olur geçen dönemdeki gibi onun için çokta görmemek lazım bence saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Hüseyin Erenler (8 yıl önce)
    Sünni mezhebinde Allah ile kul arasına girip kendini şeyh ilan eden ve çarkı sürekli kendi lehlerine çeviren, yüce dinimizi kendi menfaatleri doğrultusunda kullanan tarikat liderleri ne ise alevilik mezhebindeki dedelik de odur. Babadan oğula geçen çağdışı bir sömürü sistemidir. Seçime doğru rektör, Fransa'dan getirdiği ithal rektör adayına oy toplamak için alevi öğretim üyelerine sempatik görünmeye çalışıyor herhalde. Yoksa memleketimizin şu yoğun gündeminde sırasımı şimdi böyle bir seminerin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Öyle bile olsa ne zararı var?Bence bu tür çalışmalar , çalıştaylar ileriye yöneliktir . Eksiklikler görülür .Bir daha ki sefere o eksiklikler gündeme getirilebilir. Hiç bir şey yapmamaktan daha iyidir bence . En azından katılanların değerlendirmesi böyle
    0
    0
    Yanıtla
  • Rektör Fransa dan getirdiği hemşiresine oy toplamak için ne yapacağını bilemiyor çok yazık .
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın rektörüm bu konuda bu kadar hassastı da neden 7 yıl 10 ay bekledi bu toplantı için de son 2 aya bıraktı toplantıyı. Her zamanki gibi ince hesap peşinde. Şükür kurtulacağız.
    0
    0
    Yanıtla