SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türkiye'de Petrol Yok'

A- A+ PAYLAŞ

Petrolün Kuzey Irak’ta olduğuna ancak TPAO’nun siyasi anlamda orada olmadığına dikkat çeken Köksal ‘TPAO’nun siyasi olarak giremeyeceği yerler varsa ben girerim. Aldığım sahayı TPAO’ya vereyim’ dedi.

Kuzey Irak dahil 5 sahada yatırımı olan Pet Oil şirketini bünyesinde bulunduran PET Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, “Türkiye sınırları içinde petrol yok. Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye’de petrol arayarak para harcamasın, yurtdışında petrol üretsin” dedi. TPAO’nun Türkiye’de rantabl olmayan rezervlere yılda 300-400 milyon dolar harcadığını belirten Köksal, petrol sahaları satın alarak kâr edilebileceğini söyledi. Köksal, “Siyasi olarak giremeyeceği yerler varsa, ben girerim. Bana 300-500 milyon dolar tahsis etsin, aldığım sahayı TPAO’ya vereyim” diye konuştu.

23 Nisan’da kendi adına düzenlenen parkın açılışı nedeniyle Turgutreis’te bulunan Güntekin Köksal, 15 yıl TPAO’da çalıştığını söyleyerek “Türkiye’de petrol olduğuna bir tek petrolcü inanmıyor. Bu yüzden bu konuda ciddi stratejilere sahip bir yönetime kavuşmalıyız” dedi.

Petrolün Kuzey Irak’ta olduğuna ancak TPAO’nun siyasi anlamda orada olmadığına dikkat çeken Köksal, Türkiye’nin Total’i olacaklarını söyledi. Köksal, Türkiye’nin 600 bin varil petrol ihtiyacı olduğuna ancak Türkiye’de 35 bin varil petrol üretildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Türkiye’deki 1 milyon varillik petrol için yılda 300-400 milyon dolar para harcayacağına gidip üretim sahası satın alsa daha faydalı olur. Yılda 300-400 milyon dolar Türkiye içi aramalara gidiyor, üretim sahası satın alınsa daha iyi olur. Aynı parayı üretim sahasına verse, 100 milyon dolarlık petrol sahası satın alınır. Siyasi nedenlerle giremiyorsa ben petrol sahası satın alayım, TPAO’ya vereyim. Aldığım yerden milyonlarca varil petrol getiririm. Fakat çok uğraştım bugüne kadar, veremedim. TPAO’nun siyasi olarak giremediği yere ben girerim. Bugün 5 petrol sahasında yüzde 20 ortağım. Ben becerdim; sahayı aldım ve ortak buldum. Sadece taşımayla Türkiye çok ciddi avantaj sağlar. Fransa’nın petrolü yok ama Total’i var. Biz de Türkiye’nin Total’i olacağız.”

30 sahanın 12’sinde Türkler var

Güntekin Köksal, Pet Oil şirketi ile 4’ü Kuzey Irak’ta, 1’i Yemen’de olmak üzere 5 petrol sahasında faaliyet gösteriyor. Kuzey Irak’ta kendileriyle birlikte 3 Türk şirketi olduğunu belirten Köksal, Irak’taki pazarı şöyle anlattı:
“Irak’ta bizim 4, Genel Enerji’nin 6, diğer bir firmanın ise 2 sahası var. Erbil’de Bina Bovi, Süleymaniye’de Pulkhane, Chia Surkh ve Shakal petrol sahalarında varız. Bizim buradaki sahalarda payımız yüzde 26, ABD’li ortağımızın payı yüzde 18, yüzde 20’si de Kürt hükümetinin. Kürt hükümeti petrol sahalarının yüzde 36’sını elinde tutuyor. Bu hisseyi özel bir şirkete verecek. Daha önce bütün masrafları biz çekiyorduk, şimdi masrafa ortak olacaklar. Bölgedeki 30 projenin 12’sinde Türkler var. ABD’li şirket sayısı 3. Türkler Kuzey Irak’ta kayırılıyor. Bizden sonra en çok Kanadalı var. Tüm Kuzey Irak’ta toplam 45 milyar varil petrol olduğu düşünülüyor. Bizim sahalarımızdan beklentimiz 1-1.5 milyar varil. 5 sabit Türk çalışanımız var. 7 yılda 50 milyon dolar yatırdık. 2-3 yıl sonra sonuç almayı bekliyoruz.”

Yemen’deki petrol Türkiye’den geçecek

1993’te Yemen’de gaz bulduklarını ve bunun 2200 varil petrole eşdeğer olduğunu belirten Köksal, Türkiye’nin gaz üretiminin 35 bin varil olduğunu, Kuzey Irak’ta da 3-8 bin varil beklediklerini kaydetti. Yemen’deki petrol sahasının 35 kilometre uzağından gaz boru hattı geçtiğini açıklayan Köksal, “Günde 160 bin dolarlık doğalgazın yüzde 34’ü bizim. Yemen’de satış 2-3 yıl sonra. Çıkacak petrolün kime satılacağı belli değil. Ama Türkiye üzerinden geçecek. Kerkük-Ceyhan hattına bağlanması söz konusu” dedi. Köksal, birkaç yıl sonra Kanada veya Londra borsalarına açılmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız