SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Türkiye'de Tüketilen Sondanın Yüzde 26'sı Malatya'da Kullanıldı..''

A- A+ PAYLAŞ

Emekli Sandığı Müfettişlerinin, Malatya'daki bir soruşturmalarıyla ilgili olarak basına "çok ilginç" iddialar yansıdı.

Yeni Şafak Gazetesi'nin 1 Haziran 2005 tarihli sayısında, Ankara mahreçli ve Solgül Selvi imzalı olarak yayınlanan haberde, özellikle idrar yapma sorunu olan hastalarca kullanılan "sonda" ile ilgili yolsuzluk iddiaları dile getirildi. Haberde "tam açıklık" olmasa da, verilen bilgiler, müfettişlerin saptamalarının Malatya'daki incelemeleri içerdiği izlenimini veriyor.

Söz konusu haber şöyle:

...

"Bir hastaya 2 bin 520 adet
'idrar sondası' yazmış!

Emekli Sandığı, özel bir hastanede çalışan H. E. adlı doktorun, tıbbî dayanağı olmaksızın bir hastaya 2 bin 520 adet idrar sondası yazarak, kurumu 20 bin 302 YTL zarara uğrattığını ortaya çıkardı.

• SONGÜL SELVİ / ANKARA

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu, medikal firma, doktor ve hasta üçlüsünün binlerce idrar sondası usulsüzlüğünü ortaya çıkardı. Çarpıcı iddiaların yer aldığı Teftiş Kurulu raporunda, bir özel hastanenin doktorlarından H.E'nin bir hastayı muayene etmeden 2 bin 520 adet idrar sondası yazdığı ileri sürülürken, bir medikal firmanın sandığa bağlı bir hastayı "akülü araba alacağız" vaadiyle kandırıp, sağlık karnesini usulsüz işlemlerinde kullandığı yer aldı.Hastaların sağlık karnelerini usulsüz şekilde kullanan medikal firma ve doktorlar binlerce idrar sondasını usulsüz şekilde reçelendirerek, Emekli Sandığı 131 bin YTL'lik zararına neden oldu. Abartılı olarak ilaç ya da medikal malzeme kullanılması üzerine inceleme başlatan Teftiş Kurulu, Malatya'da 10 medikal firmanın idrar sondası yazdırmak için doktorlara sağlık karnesi götürdükleri ve sahte reçetelerle idrar sondalarını temin etmiş gibi fatura etiklerini belirledi. Ayrıca, 5 özel hastane ve tıp merkezinde görevli toplam 81 doktoru mercek altına aldı.

20 bin YTL'lik zarar
Teftiş Kurulu halen özel bir hastanede görevli doktor H.E'nin tıbbî dayanağı olmaksızın bir hastaya 2 bin 520 adet idrar sondası için sağlık kurulu raporu hazırlayarak, kurumu 20 milyar 302 milyon (20 bin 302 YTL) zarara uğrattığını tespit etti. H.E'nin, hastalara hiç bir tahlil ve tetkik yapmadan usülsüz sağlık kurulu raporu çıkarttığı ileri sürülürken, hastaya sitometre ölçümü yapması gerektiği halde bu ölçümü yapmadığı, hastanın sağlık kurulu raporu ve idrar sondası reçetesi düzenlendiğinden haberinin dahi olmadığı, bunun neticesinde sandığın 47 bin 814 YTL zarar uğradığı ortaya çıktı. Bu arada doktor M.G'nin ise hastayı muayene etmeden idrar sondası kullanmasını önererek, reçetesine bin 80 adet idrar sondası yazdığı belirlendi. Raporda, hastanın bu sondalardan bir tanesi bile kullanmadığı ifade edildi.

İdrar sondası enflasyonu
Türkiye genelinde kullanılan idrar sondalarının yüzde 26'sının Malatya'da reçete edildiğini tespit etti. Roporda, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 1.25'inin Malatya'da yaşadığı buna karışın Türkiye'de kullanılan idrar sondalarının en az yüzde 26'sının Malatya ilinde kullanılmış gibi gösterildiği ortaya çıktı.

Akülü araba vaadiyle kandırılmış
Teftiş Kurulu, bir medikal firmanın sandığa bağlı bir hastayı akülü araba vaadi ile kandırarak, sağlık karnesini usulsüzlüklerine alet ettiklerini belirledi. Raporda, "Bir medikal firnasının sahibi S.M ve çalışanı H.K'nin muayene ve tedavisiyle yükümlü bulunduğumuz M. Y'ye ait sağlık karnesini "akülü araba vereceğiz" vaadiyle alarak, adı geçenin bilgisi haricinde tamamen hayali sağlık kurulu raporu ve reçeteler tanzim ettirdikleri bu nedenle sandığı 7 bin 274 YTL zarara uğrattığı belirlendi" denildi. Raporda, karnelerini usülsüz kullanılmasına izin verenlerin zararın aylıklarından kesilerek tanzim edileceği ve sağlık karnelerini eczanelerde bırakanların karnelerine 7 yıl süreyle el konulacağı kaydedildi. Ayrıca usulsüzlüğe adı karışan doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunulurken, YÖK, Sağlık Bakanlığı ve ilgili üniversite rektörlüğüne soruşturma talebinde bulunulacağı bildirildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız