SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'deki İlk Entegre Tesis Olacak"

0
Güncellendi - 2017-04-28 03:22:06
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, mevcut çöp sahasında, Malatya Entegre Çevre Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgiler aldı.

İnceleme gezisine Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra Genel Sekreter Ercan Turan, Genel Sekreter Yardımcıları,  MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt ile Şirket Genel Müdürleri ve şube müdürleri katıldı.

Katı atıkları sağlıklı bir şekilde bertaraf ediliyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan ve Orduzu Karamildan mevkisinde bulunan mevcut çöp sahasında yapılan çalışmalar hakkında bazı bilgiler veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Yerel Yönetimlerin en büyük sorunlarından biri katı atıkların toplanması ve sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmesidir. Büyükşehir Belediyesi olarak Malatya’da katı atıkların sağlıklı bir şekilde ayrıştırılıp bertaraf edilmesi konusunda çalışmalarımız önceki yıllarda başlamıştı.

Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut çöp sahasında başlatmış olduğumuz Malatya Entegre Çevre Projesi Türkiye’de ilk Entegre tesislerden biri olacak. Malatya Entegre Çevre projesi kapsamında il genelinde toplanan katı atıklar ayrıştırıldıktan sonra 4 ayrı prosesten geçirilerek 3 farklı teknoloji ile elektrik enerjisi üretilecek. Büyükşehir Belediyesi olarak önceki yıllarda başlatmış olduğumuz çalışmalar neticesinde biyogazdan elektrik enerjisi üretimine başlamıştık. Entegre Çevre Projesi çalışmalarımız tamamlandığı zaman, 50 bin hanenin aydınlatma ihtiyacını karşılayacak kapasitede, 10 MW’ın üzerinde bir elektrik enerjisi üretimine geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Malatya genelinde günlük 600 ton katı atık toplanmakta

Malatya genelinde toplanan günlük katı atıkların 600 ton olduğunu belirten Başkan Çakır, “Proje çerçevesinde bazı ilçelerimizde kurulacak olan aktarma istasyonları ile ilçelerimizden toplanan katı atıklar merkez konumda bulunan çöp sahasına getirilerek burada gerekli ayrıştırma işlemleri gerçekleştirilecektir.  Entegre Çevre Projesi kapsamında toplanan katı atıkların geri dönüşümü mümkün olan malzemeler ayrıştırılarak geri dönüşüme, geri kalan organik atıklar mevcut çöp sahasında yapılacak olan biyometanizasyon tesisine, kalorifik değeri yüksek olan atıklar gazifikasyon tesisine, yarı organik - inorganik atıklar ise yeni yapılan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf sahasına taşınacak” dedi.

Projemiz, Çevre Bakanlığı tarafından diğer kuruluşlara emsal proje olarak gösteriliyor

Malatya Entegre Çevre Projesi’nin Malatyalı firmalar tarafından yapılıyor olmasının ayrı bir sevinç kaynağı olduğunu belirten Başkan Çakır, “Çevre yatırımlarında Malatya Belediyesi her zaman dikkat çeken bir belediye olmuştur. Kurulmakta olan bu tesisimiz ile çevre konusunda Türkiye’de örnek belediye olarak önemli bir adım daha atmış olacağız. Mayıs ayı içerisinde bu tesisimizin resmi temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde 2017 yılı sonunda ise hizmete alınmasını hedeflemekteyiz.

Çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmekte olduğumuz Malatya Entegre Çevre Projemiz Çevre Bakanlığı tarafından, diğer kuruluşlara emsal proje olarak gösterilmektedir. Ayrıca Projemiz gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında büyük bir ilgiyle takip edilmektedir. Projemiz yapılmaya başlandığı günden beri birçok belediyemiz yetkilileri gelerek proje hakkında bilgiler alıyorlar. Yine ilimizi çeşitli vesilelerle ziyarete gelen yabancı konuklarımız da özellikle Çevre Entegre Projemiz hakkında bilgileri olduğunu belirterek, çalışmayı yerinde görmek ve bilgi almak istediklerini belirtmektedirler.

Bu çalışmalarda emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • hasan (6 yıl önce)
    Ulaşım ücretleride düşer artık. Belediyenin en önce yapması gereken projelerden biri olmalıydı!
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuğrul (6 yıl önce)
    Gurur duyuyoruz muasır medeniyetler seviyesi bu işte Helal Olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit (6 yıl önce)
    Bizim Belediyenin en sevdiğim projesi.Zaten sevilecek çok az projesi var bunı da sevelim :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Nasuh Demirci (6 yıl önce)
    Şaka gibi geliyor bana, yani malatyamızda böyle çalışmaların cıkması gerçekten grur kaynağımız oluyor gurbette... helal olsun be ne diim ki başka..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Kara (6 yıl önce)
    Tek kelime ile harika, özellikle enerji fakiri bir ülkemiz var. Çöpü değerlendirerek enerjiye dönüştürmek mükemmel bir iş. Tebrikler
    0
    0
    Yanıtla