SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye'den Yardım Eli

A- A+ PAYLAŞ

Myanmar’da cunta 100 bin kişinin öldüğü kasırga faciasından 6 gün sonra BM insani yardımını kabul etti. Ancak kurtarma ekiplerine yine izin çıkmadı. Türkiye 1 milyon dolarlık yardım sözü verdi.

GÜNEY Asya ülkesi Myanmar’ı (Burma) alt üst eden Nargis Kasırgası’nın bilançosu, askeri cuntanın uluslararası yardımlara ayak diremesi nedeniyle giderek ağırlaşıyor. Resmi makamlarca 23 bin olarak açıklanan ölü sayısının 100 bini aşmasına kesin gözüyle bakılırken, bir milyondan fazla insan evsiz... Dünya ülkelerinin Myanmar’a vaat ettiği yardımların toplamı 40 milyon doları bulurken, Türkiye de 1 milyon dolarlık insani yardım sözü verdi. Kızılay Başkanı Tekin Küçükali de 600 bin dolar hazırladıklarını, ayrıca dört kişilik bir yardım ekibinin de yola çıktığını belirtti. Ekip Endonezya’da bekliyor.

ABD’den 3 milyon dolar

Askeri cuntanın felaketten altı gün sonra uluslararası yardımlara izin vermesiyle yardım malzemesi taşıyan ilk BM uçağı dün Myanmar’a indi. Üç BM uçağının daha ülkeye iniş yapması bekleniyor. Myanmar yönetimi, ABD’nin göndermek istediği yardım uçaklarına ise henüz onay vermedi. Afetzedeler için ABD ve AB 3’er milyon dolar, İngiltere 10 milyon dolar, Avustralya 2 milyon dolar ve Almanya 1.5 dolar yardım vaat etti. BM, salgın hastalık riskinin çok büyük olduğunu belirtti.

Muhalifler öldürüldü

Öte yandan felaket sonrası askeri rejimin, muhalif mahkumları kurşuna dizdiği öne sürüldü. İddiaya göre, Yangon’daki Insein Cezaevi’nde yatan 500 muhalif mahkum güvenli bir bölgeye nakledilmek için isyan başlattı. Bunun üzerine askerler mahkûmların üzerine yaylım ateşi açtı. Ateşte 36 muhalif tutuklu öldü, 70 kişi de yaralandı.

Nargis’e 7 çocuğunu kurban verdi

Kasırganın silip süpürdüğü Bogalay kentinde Than Win adlı kadın, Nargis’e 10 çocuğundan 7’sini kurban verdi. 41 yaşındaki kadın, dün 11’nci çocuğunu doğurdu. Win, oğluna ilk aşk anlamına gelen Chit Oo Mg adını verdiğini söyledi. Bogalay kentinde kasırgadan yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Türk şehitliği de faciada sular altında kaldı

Nargis kasırgasında, Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler tarafından esir alınan ve bu ülkeye gönderilen Türk askerlerinin anısına dikilen Türk şehitliği de zarar gördü. Şehitliğin etrafında yaklaşık 300 kadar da mezar taşı var. Filistin ve Yemen cephelerinde savaşırken İngilizler’e esir düşen 12 bin Türk askeri İngiltere sömürgesi olan Myanmar’daki imar çalışmalarında kullanılmak üzere buraya gönderildi. Bir kısmı Mondros Antlaşması sonrası geri dönerken yaklaşık 1500 kadar asker burada hayatını kaybetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız