SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'nin Bölünme Riski Var"

0
Güncellendi - 2017-04-13 18:28:52
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu anayasa değişikliği geçerse nihai olarak yapılacak şey Türkiye’nin federasyona bölünmesidir. Anayasa değişikliği geçerse Türkiye önümüzdeki dönemde farklı bir şekilde yönetilecektir. Türkiye’nin bölünme riski vardır” dedi.

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret eden Ağbaba, anayasa değişikliğinin Türkiye’nin hayrına olmadığını ifade etti.

Anayasa değişikliğindeki 18 maddenin ne olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Ağbaba, “18 madde insanların içine siniyorsa ‘evet’ versinler, içine sinmiyorsa ‘hayır’ versinler. Bunun başka tartışmalara çekilmesini çok doğru bulmuyoruz. Biz en başından beri bunun Türkiye’nin hayrına olmadığını söylüyoruz” dedi.

Ağbaba, anayasa değişikliğinin alelacele yapıldığını savunarak, “12 Eylül darbe anayasası bile iki yılda yapılmışken, danışma meclise oluşturulmuşken, bu anayasanın toplam mecliste kalma süresi anayasa komisyonu ve genel kurul dahil 22 gün. 22 günde meclisten geçti. Çok acele yapıldı, bunu da ‘evet’i savunanların söylediklerinden görüyoruz. Başdanışmanlar ‘eğer sıkıntı olursa bu sistemi bir kez daha değiştiririz’ diyorlar. Cumhurbaşkanı önce 18 yaş ile ilgili ‘askerlikten muaf’ dedi şimdi ‘bedelli yapabiliriz’ diyor. Bu çok hızlı hazırlanmış, Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü koruyamayacağından endişemiz olan bir anayasa değişikliği. Geçtiğimiz günlerde bizim bu söylediklerimizi cumhurbaşkanı başdanışmanları ifade etmeye başladı” diye konuştu.

Anayasa değişikliğinde Türkiye’nin federasyona götürülmesi, özerklik gibi yetkilerin olduğunu iddia eden Ağbaba, şunları söyledi:

“Eğer bu anayasa değişikliği geçerse nihai olarak yapılacak şey Türkiye’nin federasyona bölünmesidir. Anayasa değişikliği geçerse Türkiye önümüzdeki dönemde farklı bir şekilde yönetilecektir. Türkiye’nin bölünme riski vardır. Federasyon ve özerkliği dillendirmeye başladılar.”

Ağbaba, CHP’nin ‘her şeye hayır’ dediği için eleştirildiğini belirterek, “2010 referandumunda ‘hayır’ dedik. Eğer bizim sözümüz dinlenseydi, Türkiye bir darbe girişimini yaşamazdı ve 250 şehit verilmezdi. O günkü anayasa değişikliği Türkiye’nin bu duruma gelmesini sağlamıştır. 250 şehit varsa, Türkiye’de bir darbe girişimi yaşanmışsa bunun sorumlusu 12 Eylül 2010 anayasa değişikliğidir. Türkiye, bu anayasa değişikliğiyle yoksullaşır, bölünme riskiyle karşı karşıya kalır. Dünyadaki tek adamlıkla yönetilen ülkelere bir bakın ne zenginlik, ne refah, ne huzur ne de barış var. Tek adımın yönettiği ülkelerde güç, para bir merkezde toplanıyor. Suudi Arabistan, Hollanda’dan 10 kat zengin ama Hollandalı vatandaş Suudi Arabistanlı vatandaştan 43 kat zengin. Dünyanın hangi ülkesine bakarsanız bakın bu kadar yetkiyle yönetilen, tek adamlıkla yönetilen ülkelerin durumunun kötü olduğunu görüyorsunuz. Bu hiç kimsenin hayrına değil, bu kadar yetki bir kişiye verilmez. Bu kadar yetki bir kişiye verilirse Türkiye’nin bütünlüğü tehlikeye girer. Tek adamı tek adam, diktatörü diktatör yapan tek şey onun seçimde almış olduğu oy oranı değil ona verilen yetkilerdir. Yasama, yürütme bütün yetkileri verdiğiniz zaman orada ortaya çıkan tek adamlıktır” iddialarında bulundu.

ARAPGİR'DE..

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Arapgir merkezi ve mahallelerinde Hayır çalışması yaptı. Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Arapgir İlçe Başkanı Hüseyin Akşahin’in de katıldığı gezilerde Ağbaba, Pacalı, Konducak, Çakırsu, Bostancık, Boğazlı, Günyüzü, Aktaş, Onar, Alıçlı, Deregezen ve Taşdelen Mahallelerini gezdi,Arapgir Merkezinde esnaflarla görüşüp,Ziraat Odası ve Esnaf Odasını ziyaret etti.

Getirilmek istenen sistemin ülkenin birlik ve beraberliğine zarar vereceğini belirterek sözlerine başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “16 Nisanda bir referandum var. Her şeyden önce belirtmek isteriz ki bu bir seçim değil referandum. Türkiye’nin önümüzdeki dönem nasıl yönetileceği belirlenecek. Biz bu getirilmek istenen sistemin Türkiye’nin aleyhine olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin birliğine, bütünlüğüne zarar vereceğine inanıyoruz. Bu yüzden ‘Hayır’ diyoruz. Getirilmek istenen sisteme göre Kurtuluş Savaşıyla kurulan, 12 Eylül’ün kapatamadığı meclis yetkileri elinden alınarak işlevsiz hale getiriliyor.Meclisin bütün yetkileri elinden alınıyor, bakanlar milletvekili olamıyor, meclis kanun yapamıyor, bütçe yapamıyor, meclisin kolu kanadı kırılıyor. Bunun için Hayır diyoruz. Böyle giderse bir süre sonra TBMM’yi tamamen kapatmak isterler. ‘Meclisin hiçbir yetkisi yok. Kanunu başkan yapıyor. Bütçeyi başkan yapıyor.Bakanları dışarıdan atıyor. Milletvekilinin ne gereği var?’ diyip meclisi kapatmak isterler” dedi.

Türkiye’yi artık seçilenlerin değil atananların yöneteceğini belirten Veli Ağbaba, “Bakan ve başkan yardımcıları ömür boyu dokunulmazlık zırhına bürünecekler. Hem bakanı halk seçmeyecek hem de dokunmak imkansız hale gelecek.Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerekir. Partili Cumhurbaşkanlığı olmaz.Tek adamlıkla yönetilen ülkelerde huzur,barış yok. Yanı başımızdaki ülkelere baktığımızda parlamenter sistemin önemini daha iyi anlıyoruz. Biz Türkiye’nin birlik ve beraberliğinin devam etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarının Cumhuriyet karşıtı söylemlerini de eleştirerek konuşmasını sürdüren Ağbaba, “Cumhurbaşkanının yerel yönetimlerden sorumlu Başdanışmanı Şükrü Karatepe bir açıklama yapıp,Başkanlık sisteminin referandumda kabul edilmesiyle birlikte Türkiye'nin eyalet sistemiyle yönetileceğini söyledi. Bir diğer başdanışmanı Mehmet Uçum ise ‘Sessiz değil halkımız gümbür gümbür bir devrim yapıyor farkında mısınız. Halk kendi Devletini kurmak için adım atıyor, 16 Nisan Kutlu Olsun” demiş.Yeni devlet kurulması için bir devletin yıkılması lazım. Hamdolsun Türkiye Cumhuriyeti yıkılmış değil.Dimdik ayakta.Çok yanlış değerlendirmeler bunlar. Bu danışmanları başkan yardımcısı yaparlarsa ilk yapacakları iş Türkiye’yi özerk bölgelere bölmek olacaktır. Ülkemizin birlik ve beraberliğini düşünenler referandumda kesinlikle Hayır demelidir” dedi.

CHP Milletvekili Ağbaba, tek adamlığın dünyada çok sayıda olumsuz örnekleri olduğunu, çok tehlikeli sonuçları olduğunu belirterek;” Bir kişi yanlış yaparsa tüm ülke yanlış yapar. AK Parti’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyor olabilirsiniz. Bu rejim değişikliğini bugün için değil, doğacak çocuklarınız için düşünün.Ona göre oy kullanın. Recep Tayyip Erdoğan’da bizim gibi fani. İleride kimin o koltuğa oturacağının garantisi var mı? Türkiye ne hale gelir düşünün. Yanlış kişi seçme ihtimalimiz var mı? Bazen muhtara, bazen partiye, bazen belediye başkanına ‘Elim kırılsaydı da oy vermeseydim’ dediğiniz olmuştur.Aynı sonuçla karşılaşmamak için bu referandumda iyi düşünüp Hayır demek lazım.”dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Alican (6 yıl önce)
    Tamam sayın ağbaba fetö pkk dhkpc ab abd zaten seninde dediğin gibi bu kadim ülkenin bölünmesinden,parçalanmasından yana olmadıkları için el ele verip hep beraber seçim sonucunun hayır çıkmasından yana olduklarını yaptıkaları siyasi manervralarla beyan etmektedirler(Çok komik ya).Keşke cumhuriyetin kurucusu ana muhalefet partisi olarak bu bölücülerin tezgahına malzeme olmasaydın..sanırım etrafımızda örnekleri var derken saddamı,kaddafiyi ve beşşarı örnekliyorsun lakin onlarda batının kuklası hile ile tahta oturtulmuş birer piyondurlar..Hiç bir zaman halkın seçimiyle başkan olmamışlardır.Bunu bilmeyenmi var?.Bu millete kendinizi inandırmak istiyorsanız sizin bölücü mihraklarla değil,Türk milletinin ekseriyetinin yanında durup "EVET" oyu kullanmanız gerekirdi..Amaç yurdum insanı sevinsin..Fetö pkk ve haçlı batı sevinmesin.Chp'ye yakışan budur..Saygılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (6 yıl önce)
    Siz bu yalanlarınızla ülkeyi bölmezseniz korkmayın bu ülke bölünmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (6 yıl önce)
    Korkuta korkuta potansiyelini artırmaya çalışacağına, bu ülke için, millet için, vatan için ne yapabilirsiniz onu düşünün, düşüncelerinizi öyle açıklayın, milletinize yarar bir insan olmaya çalışın. Kendi tabanınız bile artık inanmıyor sizlere...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • necdet savaş (6 yıl önce)
    Sayın Ağbaba sözünü iktidara dinleteceğine halka dinletseydin.İşiniz gücünüz iktidara çatmak . Biraz ileriye dönük projeler üretin iyi bir genel başkan adayın çıkarın da ,biz söylemiştik ,biz demiştik modlarına girmeyin .Demokrasilerde güçlü muhalefet her zaman ülke hayrınadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Necdet Bey, Savas ilan etme yetkisi TBMM den alinip neden baskana verilmek isteniyor? Bunun CHP ile ne iliskisi var. 18 yasindaki universitede bile henuz ogrenci olamayan biri niye milletvekili sectirilmek isteniyor? Niye askerlikten muaf edilecek bunlar? Bunun chp ideolojisi arasindaki iliski nedir? Milletvekili sayisinin 600 olmasi ile chp durumunun ne alakasi var? Baskanin yargi mensuplarinin hepsini atamasiyla veli abbaia arasinda ne iliaci var? Onyargili olmayalim, okuyalim, dinleyelim, anlamaya calisalim...AkParti chp ye catinca oluyor size gore herhalde ancak chp yapinca olmuyor mu ? Ona bakarsak sayin cumhurbaskanimiz eski siyaset dilini ozluyorum diyor, ancak mevcut ayristiricili kendisinin getirdigini unutuyor... Ulkemi seviyorum, ozerklik verilmesini bolunmesini istemiyorum..Referandumda HAYIR HAYIR HAYIR
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya 44 (6 yıl önce)Murat Tek isimli kullanıcı yorumuna
    murat kardeş ülke bölünmesin diyorsan chp yi iyi takip edeceksin.takip edersen dhkpc nin arka bahçesi olduğunu göreceksin.genel başkan yardımcısı sezgin tanrıkulunu iyi takip edeceksin kimlerin avukatlığını yaptığını öğreneceksin.(öcalanı savunan avukat olduğunu öğreneceksin)avukatlığı boyunca sadece pkk lıların avukatlığını göreceksin.genel başkanının hakkaride özerlik ilan edeceğiz demesini öğreneceksin. kuru kuruya vatan sevilmez.kılavuzun chp olursa ..... sen hayır demeye devam et.3 gün sonra Osmanlı tokatını yediğiniz zaman halka yalan sökmediğini çok iyi anlayacaksın.
    0
    0
    Yanıtla