SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'nin En Büyüğü" Açıldı

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:59:34
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin 'Tek projede en yüksek kapasiteye sahip Güneş Enerjisi Santrali' olma özelliğine sahip olan ve Turgut Özal Tıp Merkezi'nin yıllık 10 Milyon TL'yi aşkın elektrik harcamasanın 3'de 1'ini karşılayacağı belirtilen İnönü Üniversitesi'ne ait Güneş Enerjisi Santrali düzenlenen törenle açıldı. 

İnönü Üniversitesi, Türkiye genelinde son zamanlarda sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri ile birlikte yeniden ülke gündemine giren “Yenilenebilir enerji üreterek dışa bağımlılıktan kurtulma” çalışmaları yolunda büyük bir hamle yaparak, tek projede Türkiye’nin en yüksek kapasiteli Güneş Enerjisi Santralini kurup, elektrik üretimine başlarken, santralin açılış törenine  AKP Malatya milletvekillerinin hiçbiri katılmadı. Törene, AKP’den sadece AKP Malatya Milletvekili Adayı Nurettin Yaşar katıldı. 

Bu arada konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kendilerine açılışa ilişkin herhangi bir davet gelmediğini, törene bu nedenle katılmadıklarını söyledi. 

Güneş Enerjisi Santali’nin açılışı yapıldı 

İnönü Üniversitesi’nin Ziraat Bankası’ndan sağladığı kredi ile kurduğu ve bir sure once fiilen elektrik üretimine başlayan ‘Tek projede Türkiye’nin en yüksek kapasiteli’ güneş enerjisi santrali düzenlenen törenle açıldı. 

Törende konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik öncülüğünde gerçekleştirilen Güneş Enerjisi Santrali’nin Türkiye’nin diğer illerine ve kurumlarına örnek olacak nitelikte olduğunu vurguladı. 

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ise, İnönü Üniversitesi’nin yenilikçi ve girişimci bir üniversite karakterine sahip olduğunu belirterek “Eğer bir ülkenin en büyük ekonomik kaybı dışarıdan enerji alarak yaşanıyorsa, ülkenin kurumlarının mümkün olduğu kadarıyla dışa bağımlılıktan kurtarılması konusunda çaba sarf etmesi gerekmektedir. İşte biz bu çabayı sarf ediyoruz” diye konuştu.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu da katıldı 

İnönü Üniversitesi Kampüsü’nün Güney bölgesinde kıraç bir arazi üzerinde kurulan ve  Turgut Özal Tıp Merkezi’nin elektrik ihtiyacının 3’de 1 oranında karşılayacağı belirtilen 8.5 GWh kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali’nin açılışı güneş tarlası olarak adlandırılan bölgede düzenlenen törenle açıldı.

Törene Malatya Valisi Süleyman Kamçı, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, fakülte dekanları, AK Parti Malatya Milletvekili Adayı Nurettin Yaşar ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. 

Vali Kamçı: Türkiye’ye örnek olacak proje 

Törende konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı Törende konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik öncülüğünde gerçekleştirilen Güneş Enerjisi Santrali’nin Türkiye’nin diğer illerine ve kurumlarına örnek olacak nitelikte olduğunu belirterek,”Bugün açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduğumuz bu santral de göstermiştir ki, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla çok kısa bir zamanda dışarıya olan bağımlılığımız sona erecektir” dedi. 

Dünya ülkelerinin büyük bölümünde enerji kaynağı olarak kömür, petrol ve doğalgaz kullanıldığını hatırlatan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, bu kaynakların hem sınırlı olduğunu ve bir gün biteceğini, rezervlerin azaldıkça fiyatının yükseldiğini kaydederek şöyle konuştu: “Üstelik sözkonusu bu kaynaklar çevreyi de kirletmektedir. Peki bu sorunu aşmak mümkün müdür? Elbette mümkündür. İşte bunun ispatı, bugün İnönü Üniversitesi’nin kurduğu yerli ve yenilenebilir enerjiyi üretecek olan güneş enerjisi santralidir”. 

Vali Süleyman Kamçı, “Sayın rektörümüzün öncülüğünde kurulan bu santral, bize şunu göstermiştir ki, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla çok kısa zamanda dışa bağımlılığımız azalacaktır” dedi. 

Rektör Prof. Dr. Çelik: Türkiye’nin en yüksek kapasiteli güneş enerjisi santralini kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, İnönü Üniversitesi’nin sadece eğitim- öğretim ve bilimsel alanında değil, ülkenin toplumsal sorunlarına çözüm üretmeyi önceleyen nadide üniversitelerinden biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığının azaltılması yolunda Türkiye’nin en yüksek kapasiteli güneş enerjisi santralini kurmuş olmanın ve elektrik üretmeye başlamış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin enerji tüketimi bakımından kapalı bir system olduğunu ve bu nedenle yıllık 10 milyon TL elektrik faturası ödediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, kurulan santral ile Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 3’de 1 elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi. 

“Kredi borcunu ödediği gibi, artı kazanç da sağlayacak”

Santralin Ziraat Bankası’ndan alınan kredi ile kurulduğunu, bu anlamda projenin önemine ve kazanım sağlamasına olan inançla destek veren Ziraat Bankası yöneticilerine teşekkür ettiğini vurgulayan Prof. Dr.Cemil Çelik, santralden havanın kapalı olmasına karşın bugün öğlen saatlerine kadar 6 bin TL değerinde enerji üretildiğini belirterek, santralden elde edilen enerji ile kredi borcunun ödenmeye başlandığı gibi, artı değer elde edildiğini de söyledi. 

Prof. Dr. Cemil Çelik, Güneş Tarlası projesinin hayata geçirilmesine katkıda bulunan İnönü Üniversitesi personeline, projeyi üstlenen Anel Grup yetkililerine ve törene katılanlara teşekkür etti. 

Yılda 8,5 GWh elektrik üretecek 

Anel Grup – Anel Enerji Koordinatörü Enver Kır’ın törende santrale ilişkin verdiği teknik bilgilere göre, santralin lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilen bir proje olduğunu söyledi. Santralin tek projede en yüksek kapasiteli güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşıdığına vurgu yapan Enver Kır, sistemin Turgut Özal Tıp Merkezi’ne yılda 8,5 GWh büyüklüğünde katkı sağlayacağını söyledi. Santralin enerji tasarrufu ve çevresel değerlerin korunmasını da sağlayacağını ifade eden Enver Kır, “Buradan üretilecek enerji ile 4 bin ton karbon salınımının önüne geçileceğini, ayrıca yıllık yaklaşık 2,25 milyon m3 doğalgaz tüketimini önleyeceğini söyledi. 

Konuşmaların ardından İnönü Üniversitesi Güneş Enerjisi Santrali’nin açılış kurdelası törene katılanlar tarafından birlikte kesildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız