SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye'nin Hepatit Risk Haritası

A- A+ PAYLAŞ

2 yıl süren, Hepatit Tarama ve Bilinçlendirme Projesi çerçevesinde Türkiye'nin risk haritası çıkarıldı. Çalışmaya göre, Hepatit B virüsünün en yaygın olduğu bölgeler Doğu ve Güneydoğu Anadolu.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, 2 yıl boyunca, otobüsle Türkiye genelinde 45 şehri dolaşarak tarama ve bilinçlendirme çalışması yürüten Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin verileri, Türkiye'nin hepatit gerçeğini ortaya koydu.

50 bin kan örneğinin değerlendirildiği proje kapsamında, viral hepatitler hakkında bilgilendirme çalışmasının yanı sıra, arzu eden kişilere hepatit testleri de yapıldı. 25 bin 400 kişiye, Sağlık Bakanlığı’ndan sağlanan Hepatit B aşısının ilk dozu ücretsiz olarak yapılıp aşı kartı verilerek, diğer aşılarını tamamlamaları için sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

Proje çerçevesinde, sarılık şüphesi veya tanısı belirlenen kişiler, ileri tetkik ve tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarına gönderildi. Ayrıca gelen talep üzerine Azerbaycan'da da 3 hafta süren tarama çalışması yapıldı. Türkiye'deki çalışmada ortaya çıkan sonuçlar şöyle değerlendirildi:

''Türkiye'deki Hepatit B pozitifliği oranı yüzde 5.2, Hepatit C pozitifliği oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi. Her ne kadar bu veriler, epidemiyolojik olarak tasarlanmış çalışmalardan biraz daha yüksek görünse de hepatitlerin ülkemizde yaygın görüldüğünü bir kere daha teyit etmiştir. Oranların biraz yüksek çıkmasında, bu çalışmada, tarama testlerinin isteklilerde yapılması ve bunların bir kısmının daha önceden taşıyıcı olduklarını bilmelerinin rol oynadığı düşünülmektedir.

AKDENİZ VE KARADENİZ BÖLGELERİNDE HEPATİT C DAHA FAZLA
Hepatit D pozitifliğinin, tüm toplum içindeki oranı yüzde 0.13, Hepatit B virüsü taşıyan pozitif kişiler içindeki oranı ise yüzde 2.4 çıktı. Hepatit B virüsüne karşı doğal aşılı olanlar değerlendirildiğinde, 15 yaşın altındakilerde oran yüzde 51 çıkarken, daha büyük yaşlardakilerde ise oranının yüzde 11'e düştüğü belirlendi. Çocuklara yapılan aşılar nedeniyle, Hepatit B virüsüne karşı gelişen antikor pozitifliğinin daha yüksek olduğu saptandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Hepatit B virüsü pozitifliği daha yüksek görüldü. Bu bölgeleri, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri takip ederken, en düşük oran Ege'de tespit edildi. Hepatit C pozitifliği açısından en yüksek oranlar Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde görülürken, en düşük oran yine Ege'de çıktı. Hepatit C pozitifliklerinin, küçük ve genç yaşlarda daha düşük olduğu, yaşla birlikte giderek arttığı görüldü.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız