SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye'nin Mucidi Malatyalı Nihat

A- A+ PAYLAŞ

Kanal D'de Abbas Güçlü ile Bizim Mucitler Yarışması'nı, Kayısı Çekirdeği Çıkarma Makinesi ile ilkokul mezunu Malatyalı Nihat Çelik kazandı ve 150 bin YTL'lik büyük ödülün sahibi oldu.

Şanlıurfa'daki Güneydoğu bölge finalini kazanıp, Türkiye finaline katılma hakkını elde eden Çelik'in birinciliği elde ettiği yarışmayla ilgili olarak, Abbas Güçlü Milliyet'teki köşesinde şunları yazdı:

...

Türkiye'nin Mucidi: İlkokul mezunu Nihat


Bizim Mucitler yarışmasının görkemli finalinde birinciliği Kayısı Çekirdeği Çıkarma Makinesi ile ilkokul mezunu Nihat Çelik kazandı. Çelik, 150 bin liralık ödülün yanı sıra, ODTÜ Teknoparkı'ndan üç yıllık ücretsiz yararlanma olanağı ve bir haftalık Antalya tatilinin de sahibi oldu.
Bilimsel altyapıya sahip projeler ile yöresel ihtiyaçlardan kaynaklanan icatların yarıştığı son turda, Güneydoğu Anadolu birincisi Çelik'in ardından ikinciliği Sanal Güvenlik Sistemi projesi ile Kaan Kayabalı ve Demirhan Büyüközcü, üçüncülüğü de Güçlendirilmiş Lazer Projesi ile Ersin Doğan elde etti.
Jüri üyeliğini Enerji Bakanı Doç. Dr. Hilmi Güler, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ATO Başkanı Sinan Aygün ve Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusu Bedrettin Dalan'ın yaptığı yarışmada, yüksek teknoloji gerektiren bilimsel projeler yerine ilkokul mezunu Nihat'ın projesinin birinci seçilmesi hiç kimseyi şaşırtmadı. Jürinin yanı sıra izleyenlerin de yoğun desteğini alan Çelik, kazandığı parayı icadını geliştirmek için harcayacağını söyledi.
Malatya'da kurutulan kayısıların çekirdeklerinin kadınlar tarafından tek tek elle çıkarıldığını, bunun hem zahmet verici, çok zaman alıcı ve çok da yüksek fire verdiğini söyleyen Çelik, bu işe 5 yıldır kafasını yorduğunu ve kayısı çakirdeklerini otomatik olarak çıkaran bu makineyi yaptığını belirtti. Çelik, bu makinenin, 10 kadının bir günlük işini birkaç saat içinde yaptığını da sözlerine ekledi.
Bakan Güler de KOSGEB'den kendisine her türlü desteğin sağlanacağı sözünü verdi. Bu arada diğer 6 finaliste de çeşitli işbirliği teklifleri daha yayın bitmeden geldi.
Peki mastırlı, doktoralı onca bilim adamı varken, onlar değil de, neden Nihat birinci seçildi? Jürinin bu konudaki ortak açıklaması şöyle:
"Diğer projelerin hepsi de çok başarılıydı. Ama birkaçı dışında tamamı, daha önce keşfedilen bir buluşu geliştirmişler. Ama Nihat Çelik'inki her yönüyle yeni. Daha önce bir başka örneği yok. Daha da önemlisi, hiçbir teknik birikim yokken, tamamı toplama parçalarla, çok karmaşık bir üretim sürecini gerçekleştirmesi. Mucitlik kavramına en yakın proje buydu. O yüzden birinci seçildi..."


Çok çekişmeli geçti
Jürinin hayret dolu bakışları arasında, hurda malzemelerden 5 yılda yaptığı cihazı çalıştıran Nihat Çelik, hiçbir mühendislik desteği almadan, deneme yanılma yoluyla bu icadı gerçekleştirdiğini belirtti. Bu konudaki tereddütleri gidermek için de yemin billah etti. Jüri üyelerinin niye okumadın sorusuna "Başarısızdım, o yüzden okumadım" diye cevap veren Çelik'e, rahatlatan cevap Dalan'dan geldi. "Üzülme oğlum, Edison da okulda başarısızdı ama bak ne kadar önemli bir icat yaptı" dedi.
Sahneye getirilirken yaşanan sarsıntı nedeniyle cihaz bir ara çalışmadı. Ama Çelik'in cihazı onarması saniyeler sürdü. Bu pratiklik de Çelik'e birincilik yollarını açan etkenlerden biriydi.
Çelik'in birincilik projesi tamamen atık parçalardan oluşuyor. Örneğin taşıma bantları eski bir kot pantolonunun paçası, elektronik devreler hurdalıktan alınan bir fotokopi makinesinin artıkları, ezme silindirlerini temizleyen aparat ise eski bir diş fırçası...
İkinci olmaya hak kazanan Kaan Kayabalı ve Demirhan Büyüközcü "Sanal Güvenlik Görevlisi" projesiyle 50.000 YTL ödüle sahip oldular. Kayabalı ve Büyüközcü bu projeyle petrol boru hatlarından sınırlara, bina güvenliğinden müze ve okullara kadar farklı alanlarda güvenlik zaafını ortadan kaldırabileceklerini anlattılar. Sistemin tanıdığı ortama, herhangi yabancı bir cisim konulduğunda ya girdiğinde, sistem, birkaç saniye içinde alarm vererek güvenlik sistemini uyarıyor. Böylece şüpheli paket ve canlı bomba gibi eylemler can kayıplarına yol açmadan önlenmiş oluyor.
Ersin Doğan ise "Yüksek Güçlü Lazer" projesiyle üçüncü oldu ve 25.000 YTL ödüle hak kazandı. Yarışmanın en ilgi çeken projelerinden biri olan Yüksek Güçlü Lazer, farklı alanlarda kullanılan mevcut lazerleri, tek bir cihazla birleştirip gücünü artıran yeni bir cihaz olma özelliği taşıyor. Kilometrelerce öteye yüksek güçte ve düzgün bir ışık gönderebilen cihaz, askeri alanlarda kullanılabilme özelliğiyle de jüri üyelerinden övgü aldı.
Özetin özeti: Çok keyifli ve bir o kadar da gurur verici bir final yaşadık.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız