SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye'nin Yarısı Sallandı

A- A+ PAYLAŞ

Kızılay ve Başbakanlık Acil Durum Yönetim Müdürlüğü bölgeye ekip gönderdi. Kandilli Rasathanesi'nden Doç. Dr. Nurcan Meral Özel depremin tetikleyici etkisi olmadığını, artçı sarsıntıların azalarak devam ettiğini açıkladı. Özel depremin Marmara depremi ile ilgisi olmadığını, geniş bir alanda hissedilmesinin sığ bir bölgede meydana gelmesinden kaynaklandığını belirtti. Depremin siyanür barajına etki etmesiyle ilgili endişeler üzerine ilk açıklama Aliköy Belde Belediye Başkanı Kemal Tunç'tan geldi. Tunç “Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok” dedi.

HALK İLÇEYİ TERKEDİYOR

Depremden sonra elektriklerin kesildiği ve artçı şoklarla beşik gibi sallanan ilçedeki öğrenciler, Simav’dan ayrılmak amacıyla otogara gitti. Yüzlerce öğrencinin bir anda akın ettiği otogarda yeterli otobüsün bulunmaması zaman zaman tartışmalara neden oldu. Ailelerin yanlarına dönmek isteyen öğrencilerin otogardaki endişeli bekleyişi sürerken, ilçe halkından otomobillerle ilçeden çok sayıda ayrılan oldu. Otomobilleri olmayanların ise çevre yoluna çıkarak yoldan geçen araçlarla ilçeden ayrılmaya çalışması dikkati çekti. .

ELEKTRİK VE SU KESİLDİ

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre bu gece saat 23.16’da merkez üssü Kütahya Simav İlçesi"nde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı, Marmara, Ege, İçanadolu ve Akdeniz bölgesinde de hissedildi. Depremin hissedildiği il ve ilçelerde vatandaşlar, evlerini terk ederek sokağa çıktı. Depremin hemen ardından elektrikler kesildi. Bazı bölgelerde de su boruları patladığı için ilçenin büyük bölümüne su da verilimedi.

Simav Devlet Hastanesi’nde çoğun deprem sırasında pencelerden atlayan ya da kaçarken düşüp yaralananların oluşturduğu 40’a yakın kişi tedaviye alındı. Hastane yetkilileri, elektriklerin kesik olması nedeniyle yaralılara müdahalede zorluk çekildiğini söyledi.

EROĞLU: "2 ÖLÜ, 79 YARALI VAR"

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu bölgeye geldi. Çeşitli incelemelerde bulunup, yetkililerden bilgi alan Bakan Eroğlu yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle 2 kişinin öldüğünü, 1'i ağır olmak üzere 79 kişinin de yaralandığını söyledi. Yaralı sayısı daha sonra 122'ye yükseldi.

"MERDİVENLER ÇÖKTÜ, MAHSUR KALANLAR VAR"

DHA muhabirinin görüştüğü Simav’ın merkezinde oturan Mustafa Aksu, "Binaların çatıları çüktü, camlar kırıldı. Benim bulunduğum bölgede tamamen yıkılan bina yok. Bazı apartmanların merdivenleri çöktüğü için mahsur kalanlar var. Ekipler üst katlarda kalanları kurtarmaya çalışıyor. Halk panik içinde binaları boşalttı ve sokakta çaresizlik içinde" dedi.Bu arada Gediz İlçesi’nde de bir binanın yıkıldığı ekiplerin arama kurtarma çalışması başlattığı belirtildi.

ARTÇI SARSINTILARIN EN BÜYÜĞÜ 4.6 ŞİDDETİNDE

Kütahya'nın Simav ilçesinde dün gece saat 23.15'te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından, büyüklükleri 2.6 ile 4.6 arasında değişen 68 artçı sarsıntı kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 23.15'te merkez üssü, Simav'a bağlı Şenköy beldesi olan 5.9 büyüklüğünde, 7.6 kilometre derinlikte deprem meydana geldi.

Bölgede, sabah 07.20 ile 08.37 saatleri arasında, merkez üslerinden 10'u Simav, 1'i Pazarlar ilçesi olan 11 artçı sarsıntı tespit edildi.

3.4 ile 7.9 kilometre arasındaki derinliklerde oluştukları belirlenen artçı sarsıntıların büyüklüklerinin 2.8 ile 3.9 arasında değiştiği belirlendi.

Bölgede, saat 23.15'ten bu yana ise 2.6 ile 4.6 arasındaki büyüklüklerde toplam 68 artçı sarsıntı kaydedildi.

Öte yandan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, Simav'taki depremin ardından 144 artçı sarsıntının kaydedildiğini bildirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, depremin büyüklüğü 5.7 olarak bildirildi. 23.15 ile 08.37 saatleri arasını kapsayan 9 saatte, merkez üslerinden 140'ı Simav, 1'i Şaphane, 3'ü Hisarcık olmak üzere toplam 144 artçı sarsıntı tespit edildi.

Artçı sarsıntıların büyüklüklerinin 2.0 ile 4.8 arasında değiştiği belirtildi.

BÖLGEYE EKİP DESTEĞİ

Türk Kızılayı, Afet Yönetimi Müdürlüğü yetkilileri, Merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olarak açıklanan depremin ardından kendilerine can kaybı konusunda bir bilgi ulaşmadığını ve bölgeye en kısa zamanda ekipler gönderileceğini bildirdi.Yetkililer, Kütahya'nın Gediz ilçesinde bina yıkıntısı olduğu bilgisine ulaşıldığını belirtti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Afyon, Bursa, İstanbul ve İzmir'den arama kurtarma ekiplerini deprem üssü olan Kütahya'nın Simav ilçesine gönderdi.

SİYANÜR BARAJINA İNCELEME

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesindeki depremin siyanür barajına etki edip etmediğini araştırmak üzere, bölgeye ayrıca bir ekip gönderildiğini bildirdi.

İSTANBUL'DA DEPREM PANİĞİ

5.9 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi'nde de hissedildi. İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, saat 23.16'de meydana gelen depremin ardından adeta evlerinden kaçıp sokaklara çıktı. DHA kameralarına konuşan vatandaşlar, depremin şiddetiyle evlerinde oldukça fazla sallandıklarını belirterek, çok korktuklarını söyledi.

İNTERNET SİTESİ ÇÖKTÜ

Depremin merkes üssü ve büyüklüğünü öğrenmek için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün internet sitesine yoğun giriş siteyi çökertti. Rasathaneye telefonla da uluşmak da mümkün olmadı. Bu nedenle depremin yerini öğrenmek isteyenler gazete ve televizyonların telefonlarına yöneldi. Yaklaşık 20 dakika sonra depremin merkes üssünün Kütahya’nın Simav ilçesinin olduğunun öğrenilmesinin ardından İstanbul’da sokağa çıkalar tekrar evlerine girdi.

BURSA'DA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki deprem, Bursa'da da paniğe neden oldu. İstanbul'dan yakınlarını ziyaret için İnegöl'e giden Müyesser Pehlivan misafir olarak kaldığı evde sarsıntı ile birlikte fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Müyesser Pehlivan, kaldırıldığı İnegöl Devlet Hastanesi'nde doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Bursa kent merkezinde ise balkondan atlayan, kaçarken düşen ve sinir krizine giren 15 kişi hastanelerde tedaviye alındı.Deprem sonrası Bursa Valiliği, depremin merkez üssü olan Simav’a, ambulans ve sivil savunma ekiplerini gönderdi.

İZMİR VALİSİ KIRAÇ: BİZE İLETİLEN CAN VE MAL KAYBI BİLGİSİ YOK

İzmir Valisi Cahit Kıraç, merkez üssü Simav olan deprem nedeniyle İzmir'de can ve mal kaybı bilgisi iletilmediğini söyledi.Deprem nedeniyle İzmir'de halkın bir kısmının panik yaşayarak evlerinden çıktığı ve parklarda bir süre bekledikten sonra evlerine girdiği görüldü.

EDİRNE VALİSİ SÖZER: ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK

Depremi kendisinin hissetmediğini, ancak başta merkez ilçe olmak üzere Keşan, İpsala'da da hissedildiğini öğrendiğini ifade eden Edirne Valisi Gökhan Sözer, “Edirne'de endişe edilecek bir durum yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar” dedi.

YALOVA'DA PANİK

Bu arada, depremin hissedildiği Yalova'da da vatandaşlar evlerini terk ederek sokak ve caddelere çıktı.17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'ni de yaşayan Yalova'da hissedilen sarsıntı nedeniyle paniğe kapılan bazı vatandaşlar sokaklara çıktı. Deprem nedeniyle Yalova'da herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

KOCAELİ’NDE DEPREM KORKUSU

Kütahya’da meydana gelen deprem Kocaeli’nde de korku ve paniğe neden oldu. Sarsıntının ardından halk, evlerinden çıkıp battaniyelerle sokakta ve otomobillerinde bekledi. Bazıları ise korku nedeniyle kısa süreli panik yaşadı. Deprem korkusunu yaşayanları yakınları sakinleştirdi.

ÇANAKKALE'DE HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Deprem sırasında Çanakkale'de herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.Özellikle yüksek binalarda şiddetli şekilde hissedilen sarsıntının ardından vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.Çanakkale Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, telsiz anonsuyla ekipleri vatandaşlara yardımcı olmaları konusunda uyardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız