SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türklere Vizesiz Avrupa Kararı..

A- A+ PAYLAŞ

Lüksemburg’daki Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Komisyonu (ATAD), Türklerin Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz girme hakları olduğunu gösteren bir karara imza attı.

25 yargıç ve 8 savcıdan oluşan Komisyon, İngiltere’de yaşayan Veli Tüm ve Mehmet Darı adlı iki Türk’ün işyeri açmalarına izin verilmemesi üzerine yaptıkları başvuruyu 20 Eylül 2007 tarihinde karara bağladı.

25 ÜLKEYİ BAĞLIYOR: AB üyesi 25 ülkeyi bağlayan bu kararda 1973’ten sonra ülkelerin Türk vatandaşlarına tanıdığı hakları eksiltmeye yönelik bir düzenleme yapamayacağı belirtildi. Kararda, Türkiye ile o dönemde adı Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olan bugünkü AB arasında Brüksel’de imzalanan Aralık 1972 tarihli Katma Protokol’de Türk vatandaşlarına tanınan hakların bugün de geçerli olduğu belirtildi.

KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR: ATAD’ın aldığı kararda adı geçen Türkiye AET arasındaki Katma Protokol, işverenler, doktorlar, gazeteciler, sanatçılar ve öğretim görevlilerine üye ülkelere vize almadan girebilme hakkı veriyor. ATAD’ın 70 maddeden oluşan bu kararının uygulanması sağlanırsa adı geçen meslek gruplarında çalışan Türkler ve öğrenciler 25 Avrupa ülkesine vize almadan girebilecekler.

VİZE ÜCRETLERİ İADE: Türkler’in Avrupa’ya vizesiz seyahat etme hakkı konusunda uzun zamandır mücadele eden Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), ATAD’ın son aldığı kararla birlikte son 27 yıldır Türkler’den alınan vize ücretlerinin de hukuksuz hale geldiğini savundu. TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı, "Sadece geçtiğimiz yıl alınan vize ücreti tutarı 12 milyon Euro’nun üzerinde olmuştur. Bu paralar geri iade edilmelidir" dedi.

ÜÇÜNCÜ KARAR: Avrupa Birliği hukuk sistemi içinde daha önce de iki kez Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat haklarını kullanabilmelerini öngören kararlar alınmıştı. 2000 tarihli Abdulnasir Savaş ve 2003 tarihli Abatay Şahin davalarında da Avrupa hukuk sistemi, 1973 tarihli Katma Protokol maddelerinin uygulanması gerektiği sonucuna varmıştı. ATAD tarafından 20 Eylül tarihinde alınan son karar, Türklerin vizesiz Avrupa mücadelesindeki en önemli karar olarak kabul ediliyor. Çünkü ATAD kararlarının tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerce bağlayıcılığı bulunuyor.

İŞYERİ AÇMA İMKANI: ATAD’ın aldığı bu karar Türk TIR şoförlerinin Avrupa’daki vize sıkıntısını da ortadan kaldırabilecek. Çünkü, kararda uygulanması istenen Katma Protokol, Avrupa’ya hizmet götürmek için giden Türkler’in de vizeden muaf olması gerektiğini öngörüyor. Bu durumda Türk TIR şoförleri Avrupa Birliği sınırları içinde vizesiz çalışabilecekler. Karar ayrıca, yurtdışında iş kurmak isteyen Türk vatandaşlarının önündeki engellerin de kaldırılmasını öngörüyor. Böylece, Türkler AB ülkelerinde çok daha kolay ticaret yapabilecek, işyeri açabilecekler.

Bin işadamı vizesiz AB kapısına dayanırız

AVRUPA Toplulukları Adalet Komisyonu’nun (ATAD) Türk vatandaşlarına Avrupa’da vizesiz dolaşma hakkı tanıyan 20 Eylül tarihli kararının hayata geçirilebilmesi için Türkiye’de sivil toplum örgütlerine önemli görevler düştüğünü belirten Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Saraylı, "TÜGİAD uzun zamandır Akdeniz Üniversitesi’nin de desteği ile bu konuda mücadele veriyor. ATAD kararının hayata geçirilmesi için izlenecek yöntemlerden biri fiili durumun ortaya çıkması. Yani bir işadamı, öğrenci, doktor, ressam veya öğretim görevlisi vize almadan AB üyesi ülkelerden birine gidecek. Vizesiz girişine izin verilmediği takdirde bununla ilgili tutanağı tutturup ATAD kararının uygulanmasını sağlayacak hukuki girişimlerde bulunacak. Bu bilinci ne kadar çok insana verirsek, AB’ye vizesiz girme mücadelesi de o kadar kısa sürede başarılı olur. Gerekirse 1000 işadamı 10 uçağa biner AB kapısına dayanırız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız