SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türklerin En Sevmedikleri!

A- A+ PAYLAŞ

Araştırma kuruluşu Pew, küresel eğilimler raporunda Türklerin kimlere olumsuz baktıkları belirlendi.

Merkezi ABD'de bulunan Pew araştırma kuruluşunun yayınladığı yıllık küresel eğilimler raporunda, Türk halkının çoğunluğunun ABD'yi olumsuz olarak gördüğü belirtildi.

Bir yılda olumlu bakanların oranı sadece yüzde 3 arttı

Türkiye'de ABD'ye olumlu bakanların oranı bir önceki yılın raporuna göre 3 puan artış göstererek yüzde 12'ye çıkarken, Amerikalılara olumlu bakanların oranı da yüzde 13 oldu.

Ankete katılan Türkler arasında ABD'ye olumsuz bakanların oranı ise yüzde 77 olarak açıklandı.

Türkler'in yüzde 70'i ABD'yi "düşman" görüyor

Raporda, ülkelerin ABD'yi nasıl gördüğü sorusuna Türkiye'den yanıt verenlerin yüzde 70'i "düşman", yüzde 8'i "ortak", yüzde 10'u da "ikisi de değil" görüşünü dile getirdi.

Pew araştırma kuruluşunun raporunda Türkiye'ye ilişkin kullanılan verilerin, ABD'nin terör örgütü PKK'ya karşı mücadelede Türkiye'ye istihbarat desteği vermeye başladığı geçen Aralık'tan çok sonra toplandığı dikkati çekti.

Bush'a güven duyanların oranı tek haneli rakamlarda kaldı

Raporda, Türkiye'ye ilişkin verilerin 31 Mart-21 Nisan 2008 tarihleri arasında 1003 yetişkinle yüz yüze yapılan görüşmeler sonucu elde edildiği belirtildi.

Pew raporuna göre Pakistanlıların yüzde 60'ı, Arjantinlilerin yüzde 45'i, Mısırlıların yüzde 39'u, Rusların ve Çinlilerin de yüzde 34'ü ABD'yi "düşman" olarak görüyor.

ABD Başkanı George Bush'a güven duyanların oranları Pakistan'da ve Arjantin'de yüzde 7, İspanya'da yüzde 8 olarak görüldü. Batı Avrupa ülkelerinde de İngilizlerin yüzde 16'sı, Almanların yüzde 14'ü, Fransızların da yüzde 13'ü Bush'a güven duyduğunu belirtti.

Türkler'in Obama'ya da fazla güveni yok

ABD Başkanı George W. Bush'a Türkiye'de güvenenlerin oranı sadece yüzde 2 olarak ortaya çıkarken, yüzde 89'luk çoğunluk Bush'a güvenmediğini belirtti.

Raporda Türk halkının, kasımda ABD'de yapılacak seçimden sonra iktidara gelecek yeni başkana da fazla güven duymayacağı ortaya çıktı.

Türkiye'de, Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'ya güvenenlerin oranı yüzde 20, güvenmeyenlerin oranı yüzde 62 oldu. Türklerin yine sadece yüzde 5'i Cumhuriyetçi aday John McCain'e güven duyduğunu belirtirken, yüzde 71'lik bir çoğunluk aksi görüş bildirdi.

Avrupalılar Obama'ya daha çok güven duyuyor

Türklerin yüzde 29'u yeni ABD başkanının yönetiminde Amerikan dış politikasının iyi yönde ilerleyeceği, yüzde 43'ü pek değişmeyeceği, yüzde 13'ü ise daha da kötüleşeceği görüşünü dile getirdi.

İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya gibi ülkelerin halklarınınsa Obama'ya büyük ölçüde güven duyduğu, McCain'e duyulan güvenin bu ülkelerde çok daha az olduğu görüldü.

Türk halkının gözünde diğer liderler

Rapora göre, Türk halkı başka liderlere de güvenmiyor. Örneğin Almanya Başbakanı Angela Merkel'e güvenen Türklerin oranı geçen yıl yüzde 10 iken, bu yıl bu rakam yüzde 6'ya düştü.

Rusya'nın eski Devlet Başkanı ve yeni Başbakanı Vladimir Putin'e güven duyan Türklerin oranının da, yüzde 9 olduğu görüldü. Rapora göre, Türkiye'de İran'a olumlu bakanların oranı yüzde 24, olumsuz bakanların oranı yüzde 56.

Türklerin yüzde 65'i de, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasının tehdit olacağı görüşünü dile getirdi.

Türkler'in yüzde 72'si NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinden yana

Irak'ta işlerin iyi yönde gelişeceğini tahmin eden Türklerin oranı yüzde 12 olarak görülürken, Türk halkının yüzde 72'sinin NATO askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinden yana olduğu ifade edildi.

Türkiye'de ülkenin ekonomik durumuna olumsuz bakanların oranının da arttığı görüldü. Geçen yıl Türkiye'de halkın yüzde 46'sı ekonomik gidişi olumlu bulurken, bu yıl bu rakam yüzde 21'e düştü.

Raporda, Türklerin yüzde 55'i ekonomik durumun kötüleşeceği, yüzde 17'si değişmeyeceği, yüzde 24'ü de olumlu yönde değişeceği şeklinde görüş belirtti.

Ankete katılan Türklerin yüzde 40'ı kişisel ekonomik durumlarını "iyi" olarak değerlendirirken, yüzde 24'ü de "kötü" şeklinde yanıt verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız