SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÜRKSOY Ressamlar Buluşması'nda Final

0
Güncellendi - 2016-10-21 22:59:48
TÜRKSOY Ressamlar Buluşması'nda Final
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki "19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması"na katılan farklı ülkelerden 22 ressamın yaptığı resimler sergiye açıldı.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından İnönü Üniversitesi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı işbirliğiyle, Malatya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen buluşma, Sanat Merkezi’nde açılan sergi ve ressamlara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Rusya, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kosova, Bosna Hersek ve Moldova'nın da aralarında bulunduğu 19 ülkeden kente gelen 22 ressam, 10 gün boyunca açık havada yaptıkları gezileri tuvale yansıttı. Yapılan atölye çalışmasıyla 100’e yakın eser, sergiye açıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde açılan sergiyle birlikte sona erdi. Sergi açılışında TÜRKSOY müzik grubu tarafından müzik dinletisi sunuldu.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, 10 gün önce açılan "19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması"nın neticesinde ortaya çıkan eserlerin sergilendiğini kaydetti.

Purtaş, 19 farklı Türk Cumhuriyeti’nden gelen 22 ressamın 10 gün boyunca Malatya’nın kültürüyle, doğal güzellikleriyle, Malatya halkının sıcak ilgisi ve konukseverliğiyle tanıştıklarını ifade ederek, ressamların ifadesiyle son derece verimli bir sanatsal buluşmanın gerçekleştiğini belirtti.

Buluşmanın neticesinde 100’e yakın tablonun ortaya çıktığını kaydeden Purtaş, “Bu tabloların her biri başlı başına bir değer. Ama ondan daha kıymetlisi biz hep birlikte bir kardeşlik tablosu oluşturduk. Burada bulunan ressamlarımızla, bugün bu açılışımıza renk katan farklı farklı Türk Cumhuriyetlerinden gelen müzisyenlerimizle, sanatçılarımızla ve sanata değer veren siz değerli Malatyalılarla bir arada Türk dünyasının kardeşlik tablosunu yansıttık. Bence en önemli neticelerinden bir tanesi bu olsa gerek” dedi.

Buluşmayı Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığının 25. yılına ithaf ettiklerini dile getiren Purtaş, şunları söyledi: “Bu sene Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan bağımsızlıklarının 25. yılını kutlamaktadır. Bu kapsamda Türkiye’de bu ülkelerin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olması açısından, bu ülkeler için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu ülkelerde, ‘Türkiye’ denildiğinde onların bağımsızlığını ilk tanıyan ve onların egemenliğine, bağımsızlığına her açıdan destek veren kardeş bir ülke olması açısından özel bir önem taşıyor. Bu sene bu bağımsızlık etkinlikleri de Türkiye’de görkemli bir şekilde gerçekleştirildi.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise Malatya’ya gelen ressamları yaptıkları eserlerden dolayı tebrik etti.

Sanat Merkezi’nin kendileri için önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Çakır, “Burası Malatya’nın kültür merkezine, kültür adasına dönüşecek bir nokta. Bu salon içerisinde 34 farklı alanda sanatsal kurslar düzenleniyor ve burada 70 farklı grubumuz var. Şuan yaklaşık 6 bin kişi buradan istifade ediyor. Hedefimiz bunu her yıl 10 bin kişiye çıkarabilmek. Buradan baktığınız zaman 10 binlerce hemşerimizi sanatla, sanatçıyla buluşmasını sağlamak, onların gönül ve ruh dünyasına biraz olsun hitap edebilmek, dokunabilmek temel felsefemiz” diye konuştu.

Çakır, ressamları ağırlamaktan büyük onur duyduklarını ifade ederek, “Gördüğüm eserlerin, bir sanat eseri olduğunu burada izlemledik. Dolayısıyla bugünün anlamı da Kazakistan’ın, Kırgızistan’ın, Türkmenistan’ın, Özbekistan’ın ve Azerbaycan’ın bağımsızlık yılına denk gelmesi ve onların anısına düzenlenmesi öde ayrı bir güzellik. Tabi ki bu ülkelerimizin binlerce yıl bağımsız ve güçlü bir şekilde yaşaması en büyük dileğimiz. Tabi onlar güçlü oldukça dünya ve bölge barışına da katkı sağlayacaklar ve bizim kardeşliğimiz, dostluğumuzda inşallah ebediyen pekişerek devam etmiş olacak. Bu güzel etkinliklerle de kültürel iletişimimizin, birbirimizi daha yakinen tanımamıza vesile olması anlamda da bu etkinlikler çok önemli” dedi.

Etkinlikte daha sonra "19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması"na katılan farklı ülkelerden 22 ressama teşekkür belgeleri takdim edildi.

Azerbaycanlı ressam Celal Agayev, ‘Karadağ Atı’ adlı resim çalışmasını Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a hediye etti.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

ressam

ressam8

ressam6

ressam7

ressam5

ressam3

ressam9

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız