SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türkü Festivali'nde U Dönüşü!

A- A+ PAYLAŞ

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ‘Türkü Festivali düzenleyeceğiz’ diyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, yanlışlıkla festival dediğini belirterek dün bu açıklamasını düzeltti. Müdürün bu düzeltmesini, konunun duyulması ve tepkiler üzerine yaptığı değerlendiriliyor.

‘FESTİVAL DEĞİL TÜRKÜ SEMPOZYUMU DÜZENLEYECEĞİZ’
Salı günkü İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ‘Uluslararası Türkü Festivali düzenleyeceğiz ve bunu geleneksel hale getireceğiz’ diyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, yanlışlıkla festival dediğini belirterek Türkü Festivali değil, Türk Halk Müziği sempozyumu düzenleyeceklerini söyledi.

ARGUVAN’DAN DESTEK ALACAĞIZ
Türkiye'deki ilk ve tek "Türkü" festivali olma özelliği taşıyan, bu yönüyle gündeme gelen Arguvan’daki Türkü Festival’inin karşısına Malatya'nın çıkarılması olarak değerlendirilerek tepki görmesine karşın, Kabahasanoğlu, yaptığı açıklamada, "Sanırım ben yanlışlıkla festival dedim. Türkü Festivali değil, bu bir Türkü sempozyumu olacak. Sempozyum, bilimsel çalışmaların yapıldığı, bilimsel çalışmaların sonuçlarının tartışıldığı bir çalışmadır. Tabii ki türküyle renklendirilecek ama sempozyum olacak. Bu konuda Bayram Bilge Toker'den ve Arguvan’dan destek alacağız" dedi.

Öte yandan konunun basında gündeme gelmesinin ardından Arguvan Festivali’nin organizatörleri arasında yer alan Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Kızıldaş, ‘Kültür Müdürlüğü’nün böyle bir festivali organize etmek gibi bir niyeti varsa, bu tamamen siyasi bir karardır. İnancıyla, kültürel yapısıyla ve bu yıl 9.sunu gerçekleştireceğimiz Türkü Festivali ile sınırları aşan bu nedenle haklı bir üne sahip olan Arguvan’ın bu tanınırlığının önüne geçmek, içini boşaltmaktır’ dedi.

Sanatçı Muharrem Temiz ise, Valiliğin bu düşüncesinin doğru olması halinde bunun, Arguvan’ın siyasi ve inanç yapısının karşısında durmak için yapılacak siyasi bir organizasyon olacağını ve iyi niyetli bir düşünce olmayacağı kanaatini taşıdığını söyledi.

‘ARGUVAN TÜRKÜ İLE YÜKSELDİ’
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Türkü Festivali düzenleyeceklerine ilişkin açıklamasını ardından tepkiler geldiğini belirten Kabahasanoğlu, düzenleyecekleri organizasyonun Türkü Sempozyumu olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: "Şuanda sempozyum konularımız tam olarak netleşmedi. Şuanda bir çalışma var. Sempozyumlar oluşturdukları yerlerde imkan oluştuğu takdirde devam edebilir. Ama festivaller gibi değildir. Festivaller, daha bir coşku, neşe ve renk olduğu için her yıl yapılabilir. Sempozyumların özelliği daha farklıdır. Eylül veya Ekim gibi yapmayı planlıyoruz. Sayın Valimizin belirleyeceği bir tarihte sempozyumumuzu gerçekleştireceğiz.”

Arguvanlılara da bir çağrıda bulunan Kabahasanoğlu, "Arguvanlı dostlarımıza, Arguvanlı bütün türkü sever dostlarımıza buradan selamlarımızı iletiyoruz. Türkü denilince tabi ki akla gelen yerlerden biri Arguvan'dır. Bunu bütün kalbimizle biliyoruz. Ben bu şehirde olmadan önce de Arguvan'ın türküde ne kadar başarılı olduğunu, ne kadar önemli işlere imza attıklarını ve türküyle küçük bir ilçenin ne kadar yükseldiğini gösterme adına Arguvan iyi bir örnektir. Arguvan türküleriyle elbette ki daha da ilerleyecektir. Malatya adına kent kültürünü zenginleştiren bir çalışma düşünürken, kesinlikle ilçelerimizin de zenginleşmesi bizim en büyük arzumuzdur. Bizim hedefimiz sadece bir sempozyumdur" şeklinde konuştu.

TÜRKÜ FESTİVALİNİN ORGANİZATÖRLERİNDEN BÜYÜK TEPKİ
Öte yandan Kültür Turizm Müdürü’nün bu açıklamasını ve gelen eleştirileri yansıttığımız ‘Bu da Nerden Çıktı Şimdi?’ başlıklı haberden sonra başta Arguvan Türkü Festivali’nin organizatörlerinden tepki geldi.

İstanbul’da bulunan Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Kızıldaş, ‘Malatya merkezli Türkü Festivali’nin düzenleneceği bilgisinin doğru olup olmadığını bilmiyoruz ama eğer bu doğru ise tamamen siyasi bir karardır’ dedi. Biz, Türkü severlerin, Arguvanlı dostlarımızın ve sanatçılarımızın katkılarıyla, kıt kanaat imkanlarla bu festivalin bu yıl 9.sunu gerçekleştireceğiz. Yolumuza devam edeceğiz. Ama Türküsü ile dünyada tanınan bir Arguvan Festivaline destek vermek yerine alternatif bir organizasyona kalkışmak, Arguvan’ın inanç ve kültür yapısının içini boşaltmak, Türkü Festivali ile tanınırlığının önüne geçmektir. Bizler bu kültürün yaşaması için mücadele ederken, Valilik şayet böyle bir şey düşünüyorsa bu tamamen siyasi bir karardır. Bizim bu yıl ki festivalimizin hazırlıkları devam ediyor ve yine birbirinden farklı etkinliklerle, türkü severlerle buluşacağız. Festivalin içeriğine dair çalışmalarımız devam ediyor. Biz de yolumuza devam edeceğiz’ diye konuştu.

Türkü Festivalinin organizasyonunda büyük katıkları olan Sanatçı Muharrem Temiz ise bu festivalde sadece Arguvan ve Malatya değil tüm yörelerin ve diğer ulusların halk müziklerinden örneklerin de iki yıldır sergilendiğini hatırlatarak ‘Şayet Kültür Müdürlüğü türküye destek vermek istiyorsa, Malatya’ya destek vermek istiyorsa, Arguvan Türkü Festivali’ne destek versinler daha da geliştirelim. Dünyanın birçok yerindeki sanatçıyı Arguvan’da buluşturuyoruz. Katkı sunulursa daha da büyük bir organizasyon olur. Bize alternatif bir türkü festivaline karşı, kendi organizasyonumuzu kararlılıkla sürdürürüz’ dedi.

‘Böyle bir düşünce varsa, bunun amacı Arguvan Türkü Festivali’ni gölgede bırakmaktır’ diyen Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan ise, ‘Henüz Valilik yetkilileri ile konuşmadan kesin bir şey söylemek istemiyorum. Öğrendikten sonra elbette bizim bir değerlendirme yapmamız kaçınılmazdır. Ama şu kadarını söyleyebilirim ki, böyle bir amaç varsa bu Arguvan’daki festivali gölgede bırakmayı amaçlamak olur’ ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız