SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkü Türkü Müzik Ziyafeti

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:59:13
Türkü Türkü Müzik Ziyafeti
A- A+ PAYLAŞ
Malatya, dün gece zengin bir müzik sofrasındaydı. 
 
Türkiye’nin dört bir köşesinden Malatya’ya taşınan türküler, Malatya Kültür Merkezi’ni dolduran yüzlerce türkü dostuna / müzik severe tam anlamıyla bir müzik ziyafeti yaşattı. 
 
Türküler kimi zaman hüzünlü, kimi zaman coşkulu, kimi zaman duygu yüklüydü. 
 
Alkış ise cömertçe ve oldukça coşkuluydu.
 
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerinin Malatya Kültür Merkezi’ndeki Türk Halk Müziği Konseri’nden söz ediyoruz. 
 
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkıları ile düzenlenen konsere ilgi oldukça yoğundu. 
 
Yaklaşık 700 kişilik Kemal Sunal Salonu dolmuş, bir o kadar müziksever de salonda yer kalmadığı için konseri ya ayakta izlemeyi tercih etmiş ya da evine dönmek zorunda kalmıştı. 
 
Malatya, Antalya, Burdur, Denizli, Erzincan, Erzurum, Şanlıurfa, Ankara, Giresun, Manisa, Kırşehir, Bartın, Yozgat Eskişehir ve Tekirdağ türküleri kimi zaman 130 kişilik Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşan koro tarafından, kimi zaman genç solistler tarafından seslendirildi. 
 
Her bir türkü ile Malatyalı türkü dostları duygu dünyalarının derinliklerine seyahat ederken, halk kültürünün binlerce yıllık birikiminden süzülüp gelen Türkiye’nin müzikal renk ve esintileri bu ülkenin ortak sanatsal paydasına vurgu yapıyordu nota, ritim ve melodilerle. 
 
GSF ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, Öğretim üyeleri Bekir Tanyeri, Serkan Hacıcaferoğlu, Zafer Kılınçer, Necmi Karkın ve Şef Orçun Akgün’ün öğrencileri, Malatyalı türkü dostlarının türküye olan hasretlerini gideren konserde açılışı Antalya-Korkuteli yöresinden Çay Benim Çeşme Benim ve Burdur yöresinden Dirmilcikten Giden Yaylanın Yolu türküleriyle açtı. 
 
Koronun seslendirdiği bu türkülerden sonra iki bölümde ve yüksek tempoda gerçekleştirilen konserde sırasıyla Erzincan yöresinden ‘Yarim Senden Ayrılalı’ (Mey açış: Mesut Ercan, Solist: Furkan Kölük), Karadeniz Bölgesi’nden (Solist: Bilgehan Demir), Erik Dalı Gevrektir (Koro), Malatya’dan ‘Kırmızı Gül Olsan Almam Elime’ (Solist: Fulya Önal), yine Malatya’dan ‘Maral Bakışın Ey Peri Suret (Solist: Batuhan Gökbulut), Erzincan yöresinden ‘Bir Güzelin Aşığıyım Erenler’ (Solist: Elçin Demirci), Erzurum yöresinden ‘Hani Yaylam Hani’ (Solist: Yaşar Buğdacı), Şanlıurfa yöresinden ‘Ben Bir Yakup İdim’ (Keman açış: Kerem Tosik, Koro), Ankara yöresinden ‘Suya Gider Allı Gelin’ (Solist: Abdullah Kulcu), Giresun yöresinden ‘çavuşlu Diye Diye’ (Koro) türküleri seslendirildi. 
 
Konserin ikinci bölümü Serkan Hacıcaferoğlu’nun Zeybek gösterisi ile başladı. Mesut Ercan’ın zurna açışından sonra Ege bölgesinin Harmandalı, Manisa Turgutlu’nun Armut Ağacı koro tarafından seslendirildi. 
 
Bu bölümde Nurcan Selçuk Şanlıurfa yöresinden ‘Al Yeşil Dökün Anneler’, koro, Ankara yöresinden ‘Kayadan Bakan Oğlan’, Kırıkkale yöresinden ‘Yoruldum da Yol Üstüne Oturdum’ ve Denizli yöresinden ‘Penceresi Dilmeden’ türkülerini okudu. 
 
Sedat Ekici’nin Kırşehir’den ‘Gönül Yarası’, Elif Şeyma Edikli’nin Bartın yöresinden ‘Mapushane İçinde Yanıyor Gazlar’, Mehmet Kapıkıran’ın Yozgat’tan ‘Bir Çift Turna Gördüm’ türkülerini seslendirdiği konserin final türküleri Şef Orçun Akgün’den geldi. Orçun Akgün’ün okuduğu Eskişehir’den ‘yere Düştü Alamadım’ ve Tekirdağ’dan ‘Tekirdağ’ın Üzümü’ türküleri müzikseverlerden büyük alkış aldı. 
 
Bölgesel folklor gösterileri ile zenginleştirilen türkü dolu gece halay potbori ile sonlandı. 
 
Cengiz: GSF’nin Sanatsal Yaratıcılığından Faydalanmanın Mutluluğunu Yaşadık 
 
Yağmur Eylül Dönmez'in sunduğu gecenin sonunda, Kültür Turizm İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Cengiz yaptığı konuşmada, GSF ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer ve konsere emeği geçen öğretim üyeleri ile öğrencilere teşekkür ederek ‘Malatya’nın kültür ve sanat hayatının en önemli aktörlerinden biri olan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin sanatsal yaratıcılığından faydalanmanın mutluluğunu yaşadık bu gece.  Bundan sonra da Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu tür ortak projelere imza atarak halkımızın kültürel ve sanatsal ihtiyaçlarını karşılamak konusundaki misyonumuzu güçlendireceğiz. Bu konserin gerçekleştirilmesinde öncülük eden GSF Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Derviş Özbay’a, öğretim üyelerimize ve konserde görev alan tüm öğrencilerimize minnettarlığımızı vurgulamak isityoruz’ dedi. Cengiz, konserin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan iş adamlarını da teşekkür etti. 
 
Ali Cengiz’in bu konuşmasından sonra, GSF Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, öğretim görevlileri Bekir Tanyeri, Zafer Kılınçer, Nemci Karkın ve Şef Orçun Akgün’e çiçek sunuldu. 
 
Konseri, kalabalık bir müzik sever kitlenin yanı sıra, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Erdim, Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay,  Dilek Belediye Başkanı Yusuf Dalbudak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Elazığ Devlet Korosu Ses Sanatçısı Selahattin Yalçınkaya, Türkocağı Başkanı Nadir Günata, Musiki Cemiyeti Başkanı Mehmet Tunçyıldırım izledi. 
 
Haber: Niyazi DOĞAN-Güler HAZAR
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız