SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tutarlarsa Ne Ala!..'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, göreve geldikleri bir buçuk yıl içinde 25 değişik türden 15 bin 385 adet fidan, 17 bin 500 adet gül fidesi ve 440 bin civarında da çiçek dikimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü Tecde Fidanlığı’nda basın mensuplarıyla birlikte incelemelerde bulanan Ahmet Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Abuzer Kabakaş tarafından Malatya’nın iklim dokusuna uymayacağı ve kuruyacağı bilindiği halde satın alınan palmiyelerin kuruduğunun sorulması üzerine “Palmiyeler deneme için getirildi. Tutarlarsa ne ala tutmazlarsa da daha farklı türleri deneyeceğiz’ dedi.

Yeşil dokuyu arttırmak için yapılan çalışmalara vurgu yapan Çakır’a yol çalışması nedeniyle Tecde Fidanlığının 50 metrelik bir kısmının yok olacağının hatırlatılması üzerine de “Yol, medeniyet demektir. Yolsuz hiç bir şey yapılamaz. Yolda cami olsa yıkılır, ev olsa yıkılır, ağaç da olsa kesilir’ cevabını verdi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, beraberinde Emlak Müdürlüğü Kadrosundaki Başkan Yardımcısı Vekili Abuzer Kabakaş, Park Bahçeler Müdürü Hakan Yılmaz ile birlikte Tecde Fidanlığında incelemelerde bulundu.

Amaçlarının Malatya’yı adeta botanik bahçesi haline getirmek olduğunu ifade eden Çakır, "Yaptığımız araştırmalar neticesinde Malatya’nın iklimine uygun ama daha önce hiç dikilmemiş farklı türden ağaçları dikmek bu sayede Malatya’mızın bitki çeşidini daha geniş bir hale getirmek. Malatya Belediyesi olarak yeni düzenlenen cadde ve sokaklarda da konsepte uygun fidanlar dikiyoruz. Bu fidanların uzun ömürlü olması için alt yapı tedbirlerini alıyoruz. Şehrimizde ki yeşil dokuyu arttırmak amacıyla merkezde ve şehir mezarlığında yoğun çalışmalarımız var. Ayrıca okul bahçeleri ve cami etraflarındaki bütün boşlukların yeşillendirilmesine ve ağaçlandırılmasına önem veriyoruz. Mevcut parklarda ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor ayrıca yaptığımız düzenlemelerle birlikte fidanların otomatik sulama sistemleriyle sulanmasına özen gösteriyoruz. Önümüzdeki yıl yüzde 90 oranında otomatik sulama sistemine geçirmeyi planlıyoruz. Tabi bu arada vatandaşlarımızdan da yeşillendirme konusunda daha duyarlı olmalarını ve buna sahip çıkmalarını istirham ediyoruz’ dedi.

Çakır, yeşil dokunun arttırılması için önümüzdeki yıl, 800 bin adet mevsimlik çiçek, 10 bin civarında ağaç dikimi, 6 bin 500 civarında çalı ve ağaççık türü fidanların dikimin gerçekleştireceklerini söyleyerek bunun için de Park Bahçeler Müdürlüğünün bütçesini arttırmayı planladıklarını belirtti.

50 METRESİ YOLA GİDECEK
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çakır, Tecde fidanlığının taşınmasıyla ilgili bir soruya “Bildiğiniz gibi yol çalışması ve yol genişletme çalışmaları esnasında bazı ağaçların kaldırılması gerekiyor. Biz bunun için de bu ağaçların tekrar yaşayabilmesi için yeri bir araç alımına geriyoruz. Son sistem teleskopik bir araç alıyoruz. Bu sayede de sökmek zorunda kaldığımız ağaçları başka yerlere dikerek yaşamasını sağlayacağız.

Ağaç ve yeşil, bir şehrin gelişmesi ve modernleşmesinin göstergesidir. Malatya’nın iklimine uygun, cadde ve sokakların genişliğine göre, çok farklı türden ağaç ve fidanlar dikeceğiz’ yanıtını verdi.

“TUTARLARSA NE ALA”
Çakır, Malatya’nın iklimine uygun olmadığı halde Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Abuzer Kabakaş’ın aldırdığı, şehrin çeşitli yerlerine dikilen palmiyelerin kuruduğunun hatırlatılması üzerine de “O ağaçların getirilmesini de biz talep ettik. Yaşama şansının az olduğunu da biliyoruz. Ama bu farklı yollarla korunabilir yaşatılabilirdi. Zaten deneme amacıyla getirtildi. Tutarlarsa ne ala tutmazlarsa da daha farklı türleri deneyeceğiz. Önümüzdeki yıllarda zakkum getireceğiz. 25 tür ağacın yaşaması noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Ama buranın iklimine uygun olup olmayan ağaçları da biz deneme amaçlı getiriyoruz. Ki bunlar firma garantisi ile geliyor. Eğer kurursa firma yerine yenisini söylüyor’ dedi.

Bir başka gazetecinin “Buranın 50 metresinin yola gidecek olması nedeniyle bir yandan doğal güzellikler yok edilmiş olacak bir yandan da yapay yeşillendirme yapıyorsunuz ve botanik bahçesine çevireceğiz diyorsunuz. Bir çelişki Malatya’nın yararına olacak bir çalışmayı içerebilir mi?’ yönündeki sorusuna ise Çakır kısaca, “Yolda cami de olsa, ev olsa yıkılır, ağaç olsa da kesilir. Yol medeniyettir. Yolsuz hiç bir şey olmaz.Burada şehir ortalamasının çok üzerinde yeşil doku var. Burası bir alt merkez olacak. Ve 10 yıl sonra siz buraları tanıyamayacaksınız’ diye cevaplandırdı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız