SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tutuklu 3 Vekile Tahliye

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:11:03
Tutuklu 3 Vekile Tahliye
A- A+ PAYLAŞ

KCK davası kapsamında tutuklanan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, tutuklu bulundukları Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin, KCK davasından tutuklu milletvekilleri hakkında ‘Tutukluluğun makul süreyi aştığı’ ve ‘Seçilme hakkının ihlal edildiği’ kararını vermesinin ardından bireysel başvuruda bulunan vekiller tahliye edildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının ardından BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile çok sayıda partili Diyarbakır D Tipi Cezaevi önüne geldi. Grup, 4 saat bekledikten sonra cezaevi kapısında görünen araçla birlikte zılgıt çekmeye başladı. Araçtan inen milletvekilleri Aktaş ile Sarıyıldız’ı Altan Tan, Nazmi Gür ve Osman Baydemir karşıladı. İki çocuğun Aktaş ve Sarıyıldız’a çiçek vermesinin ardından barışı temsilen güvercinler uçuruldu. Yoğun sevgiden dolayı ilerlemekte zorlanan milletvekilleri daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Aktaş, “Bildiğiniz gibi, bizler 14 Nisan 2009 operasyonlarıyla gözaltına alındık. Bizler bu operasyonları siyasi soykırım operasyonları olarak değerlendirdik. Bugün Türkiye'de yaşanan gelişmeler, bu operasyonların hedefini çok iyi ayyuka çıkardı. Şu an Türkiye'de yaşananlar bu hukuksuzluğun, ayrımcılığın en iyi göstergedir. Evet, en son Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla, yerel mahkemesinin direncine karşı, bu hukuksuz sürece neşter atıldı. Hiç kimse bu süreçte umudunu yitirmemeli. Bu sürecin kendisi, Türkiye'de yaşananların umutların büyümesi gereken bir süreçtir. Yine Nevruz'da Öcalan'ın yayınladığı barış deklarasyonuyla birlikte iki halkın kardeşçe yaşaması ve demokrasinin yaşanması için bu süreci başlattı. Bizler de, 3 buçuk yıla yakındır, parlamentoya seçildiğimiz halde, yasal faaliyetlerimizin önüne geçen engel bunu kırılmıştır. Biz şu an sizlerle buluştuk. Ama bizim sevincimiz, daha önce tahliye olan arkadaşlarımızın söylediği gibi buruk bir sevinçtir. Çünkü bizler beynimizin yarısını içeride bırakıp öyle çıkıyoruz. Kürt Demokratik siyasetinin üzerindeki kelepçelerin kırılması gerekiyor. Demokratik çözüm sürecinin can ve ruh kazanmasını istiyorsak, bütün arkadaşlarımızın bir an önce siyasal faaliyetlerine dönmesi gerekiyor. Biz özgürlüğün bedelini çok ağır ödedik, ödüyoruz. Bundan sonra da demokratikleşme ve halkların özgürlüğü için burada edindiğimiz deneyimlerimizle birlikte kendimizi sürece katacağız” dedi.

Daha sonra Kürtçe konuşan Sarıyıldız ise, annelere selam gönderdikten sonra, geniş açıklamayı BDP İl Başkanlığı’nda yapacaklarını söyledi. Vekiller daha sonra araçlara binerek parti binasına geçti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından dün milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım serbest bırakılmış, bugün Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tahliye kararının ardından tutuklu vekiller Kemal Aktaş, Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak Serbest bırakıldı.

2009 yılında gerçekleştirilen KCK operasyonları kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Aktaş, Sarıyıldız, Irmak, Ayhan ve Yıldırım 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimlerde milletvekili seçilmişlerdi.

Tahliye olan 5 vekilin Pazartesi günü meclise giderek yemin etmeleri bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız