SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tutuklu Gazeteci Sayısı Kaç?

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:20:04
Tutuklu Gazeteci Sayısı Kaç?
A- A+ PAYLAŞ
 
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Türkiye cezaevlerinde halen 104, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise 95 gazeteci olduğunu duyurarak bu gazetecilerin isim listesini yayınlarken, Adalet Bakanlığı Nisan 2012 itibariyle tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunan gazeteci sayısını sadece 32 olarak açıkladı.
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin adına Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İlyas Kuvel, Malatyahaber.com yazarı Niyazi Doğan’ın, cezaevlerinde bulunan tutuklu, hükümlü ve hükmen tutuklu gazetecilerin sayısı, isimleri, görev yaptıkları medya kuruluşları, isnat edilen suçları, öngörülen cezaları ve son on yıla ait tutuklu, hükmen tutuklu ve hükümlü basın mensubu sayısına ilişkin sorularına yazılı cevap verdi. 
 
Cezaevlerindeki gazetecilere yönelik sorulan birçok sorunun cevabının bulunmadığı Adalet Bakanlığı yazısında ‘Türkiye’deki cezaevlerinde 4 Nisan 2012 tarihi itibariyle 21’i tutuklu, 4’ü hükmen tutuklu (Yerel mahkeme kararının henüz Yargıtay’ca onaylanmadığı hukuki durum) 7’si hükümlü olmak üzere toplam 32 gazeteci bulunmaktadır’ denildi.
 
Adalet Bakanlığı’nın cevap yazısında, 2006 yılında uygulamaya konulan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kapsamında yapılan sorgulama sonucuna göre, 2006 yılından Nisan 2012 tarihine kadarki sürede cezaevlerine giren basın mensubu sayısının 102, hükümlü gazeteci sayısının ise 46 olduğu belirtildi. 
 
Tutuksuz Yargılanan Gazeteci Sayısı Bilinmiyor 
 
Adalet Bakanlığı, malatyahaber.com’un bir başka sorusuna karşılık olarak, Türkiye’de tutuksuz olarak yargılanan gazeteci sayısının bilinmediğini bildirdi. 
 
Bakanlık, cezaevlerindeki gazetecilerin isimleri, mensup oldukları medya kuruluşları ile isnat edilen suçlara ilişkin sorulara ‘Özel hayatın gizliliği’ gerekçesiyle cevap vermedi. 
 
Başbakan Erdoğan 6, Bakanlık 32, Meslek Örgütleri 95 Gazeteci Cezaevinde Diyor
 
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Türkiye’de halen 104 gazeteci ve gazete çalışanının cezaevlerinde bulunduğunu ileri sürüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise cezaevlerinde 95 gazeteci bulunduğunu duyurdu ve bu gazetecilerin isim listesini yayınladı. Her iki meslek örgütü de ulusal ve uluslar arası ölçekte ‘Gazetecilere Özgürlük’ kampanyası yürütüyor. Gazetecilerin tutuklanmasına yönelik eleştiriler konusunda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cezaevlerinde bulunan gazeteci sayısının 6 olduğunu söylemiş, bu sayıyı ‘Sarı Basın Kartı sahibi olma’ kriterine dayandırmıştı. 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız