SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üç Haftadan Fazla Sürerse..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, her yıl Ocak ayının ilk haftasının Verem Haftası olarak kutlandığını, hastalığın başta akciğer olmak üzere bütün organları tuttuğunu, tam tedavi uygulanması ile yüzde 100 iyileşme sağlandığını bildirdi.

Dr. Demirel, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk haftası Verem Haftası olarak kutlanmaktadır. Verem; mycobacterium tuberculosis mikrobun yaptığı, başta akciğer olmak üzere bütün organları tutabilen, bulaşıcı, tam tedavi protokollerinin uygulanması ile %100 iyileşebilen, eksik tedavi görüldüğünde ölümcül olabilen, zengin, fakir, kıta-ülke, genç-yaşlı gözetmeksizin bütün dünyada görülebilen bir hastalıktır.

Her yıl dünyada 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta, yaklaşık 2 milyonu veremden ölmektedir. Türkiye’ de 15-20 milyon arası bir nüfusun verem mikrobu ile enfekte olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların % 5-10’ u yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaktır. İlimizde de yıllık ortalama 200 verem vakası saptanmaktadır.

Verem basili, hasta kişinin öksürmesi, hapşırması, ve konuşması sırasında havaya karışan damlacıkların toz şeklinde havada asılı kalması ve bu havanın sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Hastalık genellikle güneş görmeyen ve havalandırması kötü olan yerlerde daha çok görülmektedir. Bu durumda veremden korunmak için;

- Yeterli ve dengeli beslenmeli,
- Güneşten ve temiz havadan yeterince yararlanmalı, odalar sık sık havalandırılmalı,
- Temizliğe dikkat etmeli,
- Aşırı yorgunluktan ve vücut direncini düşürücü uygulamalardan (sigara gibi) kaçınılmalı,
- Düzenli olarak spor yapmalı,
- Yerlere tükürmemeli,
- Öksürük ve hapşırık sırasında mendil ile ağız kapatılmalıdır.

Verem aşısı (BCG) özellikle çocuklarda verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan iki ay sonra bir kez yapılır. Geç kalındığına tüberkülin cilt testi yapılarak 6 yaşa kadar yapılabilir.

Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, kan tükürme, balgam, göğüs, sırt-yan -ağrısı, nefes darlığı verem hastalığını belirtileridir. Özellikle üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir.
Tüberküloz tedavisi; 2006 Haziran ayından itibaren Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) şeklinde yapılması yasal zorunluluk haline gelmiş olup, Doğrudan Gözetimli Tedavi ile hasta ilaçlarını tedavisi boyunca görevli birinin gözetimi altında almaktadır.

Ülkemizde verem hastalarının tedavisi, ilaçları ve takipleri ile verem hastaları ile doğrudan temas halinde bulunanların muayenesi ve koruyucu tedavileri verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız