SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uçak Düşürülmüş

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:07:53
Uçak Düşürülmüş
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üssü'nden saat 10.30'da havalandıktan yaklaşık 1 saat sonra Hatay'ın güneybatısında deniz üzerinde irtibat kesilen Fantom askeri jet savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü ortaya çıktı. Uçağın iki pilotunun akıbeti  bilinmiyor.

 
KRİZİN GELİŞİMİ..
 
Saat: 14.45 
 
Genelkurmay'dan açıklama
 
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “görev uçuşu için saat 10.30'da Malatya-Erhaç meydanından kalkış yapan bir uçağımızla saat 11.58'de Hatay'ın güneybatısında, deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesildi” ifadeleri kullanıldı.
 
Yaklaşık 3 saattir radar ve telsiz teması kurulamayan uçağa ulaşmak için arama ve kurtarma çalışması başlatıldığı kaydedildi
 
Saat 16.00
 
DHA uçağın düşüş haberini duyurdu
 
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağı, Malatya’dan havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde kayboldu. Pilotlarla irtibat kurulamazken, bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.
 
Saat 19.30
 
Başbakan Erdoğan Ankara'da ayağının tozuyla bir basın açıklaması yaptı
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay yakınlarında düşen uçakla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın gerekli açıklamayı yaptığını belirterek, “Uçağımızın kaybı, düştüğü noktasında, 'düşürüldü' diyemiyorum çünkü kesin bilgiler elde olmadıktan sonra bunu söylemek mümkün değil” dedi.
 
Saat: 20.00
 
Uçağın düştüğü yer kesinleşti
 
Malatya’dan kalktıktan sonra, Hatay’ın Samandağ İlçesi güneyinde Akdeniz üzerindeyken irtibat kesilen RF- 4E ’Phantom’ keşif uçağının düştüğü yerin, Hatay’ın güneyinde, Suriye’nin Lazkiye kentinin 8 mil açağı olduğu kesinleşti.
 
Askeri kaynaklar, olayın Suriye’nin hava sahasını ihlal olmadığını, Türk ve Suriye’nin Sahil Güvenlik botlarının uçağın düştüğü bölgede müşterek arama çalışması yaptığını bilgisini verdi.
 
Saat 21.10
 
Cumhurbaşkanı Gül'den uçak krizi ile ilgili ilk açıklama geldi
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay'ın güneybatısında düşen askeri uçakla ilgili, yetkililerin konuyu takip ettiğini belirterek, “Kesinleşince açıklayacaklar” dedi.
 
Saat: 22.00 
 
Başbakanlık'ta kritik zirve başladı
 
Başbakan Erdoğan'ın başkanlığındaki zirve 2.5 saat sürdü. Başbakanlık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Mehmet Erten’in katıldığı ’Güvenlik Zirvesi’ gerçekleştirildi. 
 
23 Haziran 2012 Cumartesi
 
Saat 00.19
 
Zirvenin ardından gece yarısı yazılı bir açıklama yapıldı
 
"22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç meydanından kalkış yapan uçağımızla radar ve telsiz temasının kesilmesi akabinde yaşanan gelişmeler, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ele alınmıştır.
 
İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır.
 
Pilotlarımız dahil, arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir.
 
Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır."
 
Saat: 00.45
 
Suriye'den ilk açıklama
 
Suriye Savunma Bakanlığı, kayıp F-4 savaş uçağı ile ilgili ilk açıklamayı yaptı. Suriye Savunma Bakanlığı, Türk jeti karasularımıza girdi açıklamasını yaptı.
 
Saat:  01.00
 
Suriye Savunma Bakanlığı açıklamalarına devam ediyor
 
Suriye Savunma Bakanlığı, hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu tespit ettik' açıklamasını yaptı. Açıklamanın devamında Türk jeti karasularımız üzerinde alçak uçuş yapıyordu denildi.
 
Saat: 02.00
 
Amerika'dan ilk açıklama
 
Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi konusunda açıklamada bulundu.
 
Açıklamanın devamında,
 
Sözcü, "Konu henüz NATO'nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye'nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız