SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uçan Kalede Türk Bayrağı

A- A+ PAYLAŞ

Tasarımında 400 Türk mühendisin de görev aldığı, parçalarının bir bölümü Türkiye’de üretilecek olan Avrupa’nın ortak nakliye uçağı Airbus A400M, deneme uçuşunu İspanya’da yaptı.

Projede Türkiye, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Lüksemburg bulunuyor. Ortaklar için toplam 185 adet uçak imal edilecek. İlk A400M’i Fransa alacak. 10 uçak sipariş veren Türk Hava Kuvvetleri, 2013’ten itibaren bu dev uçağın ikinci kullanıcısı olacak.

Dört motorlu, pervaneli uçağın ilk uçuşu üçü pilot, ikisi test mühendisi toplam 5 kişilik test-uçuş ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Avrupa'nın en önemli askeri projelerinden biri olan A400M nakliye uçağı yaklaşık 1,5 saat sürecek ilk test uçuşundan sonra Seville San Pablo Havalimanı'na indi.

Avrupa'nın ortak nakliye uçağı projesi olan A400M 1985'te başladı. 2003'te kurulan Airbus Military şirketine Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Lüksemburg ortak oldu. Projede toplam 185 uçak imal edilmesi planlanıyor.

TÜRK MÜHENDİSLER GÖREV YAPTI
Projede Türkiye'nin önemli bir rolü bulunuyor. Uçağın tasarım çalışmalarına katılan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), A400M'in gövde, acil çıkış ve paraşütçü kapıları, ışıklandırma gibi ana sistemlerinin tasarımlarını gerçekleştirdi. Projede toplam 400 TAI mühendisi görev yaptı.

MALİYETLER ARTTI
Projede özellikle motor konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle teslimatların yaklaşık 3 yıllık gecikme yaşanması planlanıyor. Konu en son geçtiğimiz aylarda projeye ortak olan savunma bakanlarının toplantısında gündeme gelmişti. Gecikmenin maliyetinin yaklaşık 5 milyar Euro'yu bulacağı tahmin ediliyor.

20 ton yükle 6382 kilometre

* 4 adet turboprop motora sahip.

* 37 ton kargo kapasitesi var.

* 20 ton yükü 6382 km götürebiliyor. (İstanbul’dan Hindistan’a kadar.)

* Uçağın boş olarak menzili 9300 km. (İstanbul’dan New York’a uçabilecek.)

* 116 paraşütçü taşıyabiliyor.

KARGO KAPASİTESİ 37 TON
A400M, dört adet turboprop motora sahip. Toplam 37 ton yük kapasiteli uçak, hava indirme için 116 paraşütçü taşıyabiliyor. En büyük özelliği ise uzun menzili. A400M, 20 ton yükü 6 bin 382 kilometre menzile götürebiliyor. Uçağın boş olarak menzili ise 9 bin 300 kilometre. Bunun Türkiye için anlamı, acil durumlarda dünyanın dört bir yanına uçarak bayrak gösterebilmek. Bu kapasite halen, sadece süper güçlerde bulunuyor.

Airbus'ın sivil yolcu uçaklarında başarıyla uyguladığı kompozit gövde, Fly-by Wire olarak adlandırılan kablolu uçuş sistemi, uçuş verilerinin ekranlardan takip edildiği "glass cockpit" teknolojileri A400M'e var.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız