SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ucu Ucuna Gelmedi Ama!..

A- A+ PAYLAŞ

Trafiğe kısa süre açılıp sonra kapatılan Beylerderesi Viyadüğü'nde, iki yaka arasında başlatılıp "birleştirme" yoluyla tamamlanması planlanan zeminin, buluşma noktasında iki yaka arasında kot farkı oluştuğu ve bu nedenle viyadüğün, farkı kapatıp boşluğu asfaltla doldurma amaçlı kapatıldığı öne sürülürken, Karayolları yetkilileri bu konudaki iddiaları yalanlıyorlar.

Karayolları 8. Bölge Müdürü Yasin Altunyuva, 20 Ocak’ta trafiğe açılacağı duyurulan ancak çalışmaları bir türlü tamamlanamayan Beylerderesi Viyadüğü’nün, köprünün birleşme noktasında oluşan kot farkı nedeniyle açılmadığı yönünde çıkan haberleri yalanladı.

Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altunyuva, Beylerderesi Viyadüğü’nde herhangi bir sorun olmadığını, korkuluk ve ışıklandırma çalışmalarının tamamlanmasından sonra en kısa zamanda trafiğe açılacağını söyledi.

Karayolları yetkililerinin köprüde yaptıkları çalışmalar sırasında, Viyadüğün 20 Ocak’ta trafiğe açılacağını duyurmasına rağmen, aradan geçen süreçte köprünün trafiğe açılmaması, birleşme noktasında oluşan ve yaklaşık 30 cm olduğu belirtilen sehim farkı (Sehim; basit eğilme etkisi altındaki bir yapı elemanının eğilme göstermeden önceki çubuk ekseni durumu ile elastik eğri durumu arasındaki deformasyon miktarıdır. Anılan kuvvet altında yapı elemanın yaptığı deplasman ‘sehim’ olarak anılır.) nedeniyle açılmadığı yönündeki iddiaları daha da güçlendirmişti.

Konuyla ilgili olarak çıkan haberler üzerine açıklamalarda bulunan Karayolları 8. Bölge Müdürü Yasin Altunyuva, Malatya kamuoyunda çıkan bu haberlere şaşırdığını ve üzüldüğünü söyledi. Altınyuva, 420 metrelik Viyadüğün basit bir proje olmadığını, yan bağlantılarıyla birlikte yaklaşık 650 metre uzunluğunda olduğunu söyleyerek, mühendislikte artı- eksi bazı sapmaların olabileceğini bildirdi.

Köprünün birleşme noktasındaki sehim farkının da normal olduğunu aktaran Altınyuva, "Trafiğe açılmamasının nedeni bu değildir. Bu tür sapmaların mühendislikte olmaması anormaldir. Köprünün trafiğe açılmamasıyla bu konunun uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Korkuluk ve ışıklandırma işlemlerinin yanı sıra sıcak asfalt dökümü bittiğinde açılacaktır" diye konuştu.

Bu arada, açılışı muammaya dönen Beylerderesi Viyadüğü’nün karşılıklı birleşme noktasındaki kot farkı çıplak gözle bile net görülürken, köprünün bu nedenle trafiğe açılmadı yönünde çıkan haberlerin ardından Karayolları ekipleri, geçtiğimiz hafta köprüde oluşan çukurları asfalt ile doldurdu.

Söz konusu işlemler sırasında bazı Karayolları yetkilileri sehim farkının oluştuğunu ve kot hatası yapıldığını doğrulayarak "Bu köprünün betonu 5’er metre ve 86 segmentten oluşuyor. Bu döküm esnasında bir takım aksamalar olabilir. Bunda da betonun döküldüğü yer ve sıcaklık farkı büyük etkendir. Bu nedenle bizim yaptığımız çalışmalar sırasında bir hata meydana geldi. Bu kot farkını ortadan kaldırmak için oluşan çöküntüler asfalt ile kaplanıyor" açıklamasını yapmışlardı.

Viyadükle ilgili yetkililerce verilen diğer teknik bilgiler de şöyle:

"Malatya ilinin batı çıkışındaki Beylerderesi vadisi geçişini sağlayan 420 m uzunluğunda 24 m genişliğinde, ortalama 55 m ayak yüksekliğindeki Beylerderesi köprüsü, 190 m’ lik orta açıklığının yanı sıra ardgermeli dengeli kutu konsol kesitli tipiyle dünyanın bu tipteki sayılı köprüleri arasına girmiştirKöprünün trafiğe açılmasıyla Beylerderesi Vadi geçişi 2,5 km kısalacaktır. Böylece köprü kendisini 4 – 6 yılda amorti edecektir.Köprünün ana imalat kalemleri yapılmış, tabliye üzeri asfalt aşınma tabakası tamamlanmış, bağlantı yolları bitirilmiştir. Diğer imalatlar xxbitirilecek olup; Beylerderesi Köprüsü trafiğe açılacaktır. Köprüde bugüne kadar 28.000 m3 demirli beton, 5.000 ton demir, 800 ton germe halatı kullanılmıştır. Köprü için 2010 yılı fiyatları ile 38 Milyon TL harcama yapılmış olup, bağlantı yolları ile birlikte toplam maliyet 40 Milyon TL olacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız