SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uğur Mumcu Anıldı

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:27:06
Uğur Mumcu Anıldı
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Teşkilatı Uğur Mumcu'yu ölümünün 22. yılında, düzenlenen törenle andı.  

Malatya Büyükşehir Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen anma töreninde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Artık karşınızda 'makul şüpheli' bir milletvekili var' dedi.

Ağbaba, Türkiye'de teröriste 'terörist' demenin suç olduğunu iddia ederek, "Bizim hakkımızda bir savcı 'makul şüpheyle' fezleke düzenledi. İlk makul şüphe olma onurunu yaşadım. Hırsıza 'hırsız' dediğimiz için bizi 'makul şüpheli' yaptılar. Onların gönderdiği fezleke benim onurumdur. Dokunulmazlığımı kaldırmazlarsa namertler" ifadelerini kullandı. 

Gezi eylemlerine de değinen Ağbaba, "Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda cumhuriyet tarihinin en onur duyulacak, cumhuriyet ve dünya tarihinin en barışçıl eylemlerinin başladığı Gezi eylemlerine bugün iktidar her şeye olduğu gibi buna da 'darbe' diyor. Ama Gezi, bu cumhuriyetin yüz akıdır. Gezi, Türkiye'nin yüz akıdır. Gezi, bizim dünyada itibarımızı artıran eylemlerdir. Gezi eylemlerinde yaşanan bir olay var; hepimizin yavrusu, hepimizin kuzusu Ali İsmail Korkmaz  Eskişehir'in karanlığında öldürüldü. Ali İsmail öldü, bir karartma ve kara kampanya başlatıldı. Elinde silah yokken, taş yokken katledilen Ali İsmail Korkmaz'ın katilleri cezalandırıldı. Yeni Türkiye değişik bir ülke. Yeni Türkiye'de kimseyi hedef göstermeden bir  twet atmanın cezası  5 yıl. Cumhurbaşkanını bir kentin meydanında eleştirirsiniz, yaşınıza başınıza bakmazlar, 5 yıl ceza isterler. Eğer Gezi eylemlerine katılmış iseniz mesleğinizden, ekmeğinizden  olursunuz. Ve Türkiye'de bir genci öldürürsünüz, son tekmeyi atan polise AKP'nin hakimleri 'geçmiş olsun' der. O'na 10 yıl ceza verir. İnsan ölümünün ucuz olduğu bir ülke. Ancak herkes bilmelidir ki, Ali İsmail Korkmaz'ın katilleri sonunda yargılanacaktır" diye konuştu. 

Ağbaba, Türkiye'nin en çok gazetecinin tutuklu olduğu ülke olduğunu ifade ederek, "Başbakan, 'Türkiye'de 7 tane gazeteci var' diyor. Buradan Başbakan'a sormak istiyorum; gazeteci saydığın o 7 kişi kim? Onların isimlerini öğrenmek istiyoruz. Bizim elimizde liste var. Tutuklu gazeteci raporunu yazık. Türkiye kötü yönetiliyor. Türkiye'de demokrasi yok. Türkiye'de özgürlük her alanda kısıtlanıyor. Türkiye'de her alanda baskı var. Konuşan herkes susturulmaya çalışılıyor. Türkiye'de hırsızlık yapmak suç değil, ama hırsıza 'hırsız' demek suç" şeklinde konuştu. 

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise, "Bugünün ilginçliği, her şeyden önce bir yas yaşıyoruz. Suudi Arabistan kralı öldü ve Türkiye bir günlük yas ilan etti. Kim için bu yası ilan ettiler? Hala topraklarında yaşayan kadınların otomobil kullanmasının yasak olduğu, sokak ortasında palayla insanların kafasının kesildiği bir adamın yasını tutuyoruz. Kuşkusuz tutmuyoruz ama ilan edildi, ülke böyle bir olayla anılıyor. Bizim üzüntümüz demokratik, özgür ve eşit bir Türkiye için mücadele edip, düşenlere. Bizim üzüntümüz Gezi'de düşen çocuklarımıza. Katillerin yasını tutmamamız gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Cihaner, vatandaşların ısrarla sokağa çağrıldığını ileri sürerek, şunları söyledi: "Uğur Mumcu'nun da yazdığı Cumhuriyet Gazetesi, Fransa'daki katliamından sonra Hala Cumhurbaşbakanımız ve Başbakanımız tarafından hedef gösteriliyor. Israrla yurttaşları sokağa çağırıyorlar. Hatırlayın 'Yüzde 50'yi evde zor tutuyoruz' demişti.  Şimdide cumhuriyete saldıranların sırtını sıvazlıyorlar. Dolayısıyla karşımızda bu kadar tehdit oluşturan; özgür, bağımsız Türkiye için, demokrasi için bir yapı varken bize çok fazla görev düşüyor. Bir kere tek bir insanımızı kaybetme lüksümüz yok."

Gazeteci-Yazar Barış Yarkadaş ise, Uğur Mumcu'nun öğrencileri olmaya çalıştıklarını ifade etti. 

Uğur Mumcu'nun hiçbir zaman düşüncelerinden ödün vermediğini kaydeden Yarkadaş, "Onu sadece anmıyoruz, onun izinde olduğumuzu da gösteriyoruz" dedi. 

Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz da, Uğur Mumcu'nun devrimci ve demokrat olduğunu ifade ederek, "Uğur Mumcu kime karşı savaşır? Kitaplarında söylemiştir; suçlular ve güçlülere karşı. Uğur Mumcu'nun savaştığı iki kesim vardır. Peki, itiraz ettiği nedir? İtiraz ettiği de yine bir başka kitabının adında yer verdiği şekliyle katiller demokrasisi" dedi.      

İP'DEN AÇIKLAMA..

Bu arada İşçi Partisi Malatya İl Başkanı Arif Doğan'ın yaptığı açıklama şöyle:

"Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 de Ankara’da evinin önünde bir hain saldırı sonucu hayatını kayıp etti. 

Uğur Mumcu’nun aydınlık, çağdaş bir Türkiye yaratma umuduyla korkmadan yürüyen bir gazeteci. 

Cesur kalemini bükmeyen satmayan ölümüne kadar dik duran aydınlamacı demokrat Atatürkçü ve devrimci. 

İşte o kalemler bugün daha da ihtiyaç duyulduğu günlerdir. 

Karanlık eller hainler tarafında katledildiler. 

Uğur Mumcu gibi dünya görüşlerinden dolayı siyasi cinayetlere kurban giden Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı ve diğerlerini de unutmadık.

Mücadelesini verdikleri değerler ve ilkeler unutulmadı, unutulmayacak. Saygı ile anıyoruz " 

ADD'DEN AÇIKLAMA..

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi de, Mumcu'nun ölüm yıldönümü dolayısıyla başkan Yunus Millioğulları imzasıyla bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"Yaşamı boyunca araştırmacılığı ilke edinmiş,gerçeklik ve doğruluktan,Atatürk İlke ve inkılaplarından asla ödün vermemiş,Türk basınında cesaretin simgesi olmuş,Aydın,Laik,Cumhuriyetçi yazarımız Uğur Mumcu’nun aramızdan ayrılışının 23.yıldönümünde kendisini saygı ve özlemle anıyoruz.

Tüm yaşamını ülkemizin ve halkımızın aydınlanmasına ve doğruları öğrenmesine adayan Uğur Mumcu,inandığı değerler uğruna canı pahasına bu görevi yerine getirmiştir.

O,”KORKAKLAR HER GÜN CESURLAR BİR KEZ ÖLÜR” anlayışıyla ve  bir yurtsever onuruyla 24 Ocak 1993 günü hain bir pusuda  bedenen aramızdan ayrılmıştır. Fakat O’nun fikirleri,inandığı ve savunduğu değerler biz Atatürkçüler tarafından sonsuza dek yaşatılacaktır.Bizler,Ulu Önderimiz Atatürk’ün savaştığı gericiliğe, bölücülüğe,işgale,sömürüye her türlü yozlaşma ve yabancılaşmaya karşı mücadeleye devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle,araştırmacı  gazeteciliğin öncü ismi vatansever kalemi Uğur Mumcu ve tüm adalet ve demokrasi şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız