SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ukrayna'da Mavinin Dönüşü

A- A+ PAYLAŞ

Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimlerinde Rusya yanlısı muhalif lider Viktor Yanukoviç zaferini ilan etti. Ancak "Turuncu Lady" Yulia Timoşenko, sonuç kesinleşmeden yenilgiyi kabullenmeyeceğini açıkladı.

RUSYA YANLISI ÖNDE: Ukrayna’da 37 milyon seçmen, devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için dün sandık başına gitti. Kullanılan oyların yüzde 98.8'inin sayımı yapılırken, oyların yüzde 48.6'sını alan Rusya yanlısı muhalefet lideri Yanukoviç, seçimlerde zaferini ilan etti.

TURUNCU LADY KIZGIN: 2004’teki Turuncu Devrim’in liderlerinden olan Başbakan Timoşenko yüzde 45.7’de kaldı. Yanukoviç’in istifaya çağırdığı Timoşenko, sonuç kesinleşmeden yenilgiyi kabullenmeyeceğini açıkladı.

Ancak, yetkililer artık Timoşenko'nun arayı kapatma şansının kalmadığını bildirdi.

GÖZLEMCİLERDEN ÖVGÜ: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Parlamenter Meclisi gözlem heyeti başkanı Joao Soares, Ukrayna'da dün yapılan seçimin, demokratik seçimlerin etkileyici bir örneği olduğunu belirtti.

AGİT'in seçimlere yönelik övgüsünün, seçimi yüzde 2,6 oranında geride tamamladığı görülen ve seçime hile karıştığı iddiasıyla itirazda bulunacağının işaretlerini veren Timoşenko'ya seçim yenilgisini kabul etmesi yönünde baskı oluşturacağı yorumları yapılıyor.

"2004'ün intikamı"
Ülkede 7 Ocak’ta yapılan seçimin ilk turunda oyların yüzde 35’ini alan Rusya yanlısı muhalefet lideri Viktor Yanukoviç ile yüzde 25’te kalan Başbakan Timoşenko bir kez daha karşı karşıya geldi.

İlk sonuçlarda büyük fark vardı
Dün gece açıklanan ilk resmi sonuçlara göre seçimi Bölgeler Partisi lideri Yanukoviç kazanarak 2004’ün intikamını aldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği ilk rakamlara göre Yanukoviç oyların yüzde 54’ünü, Timoşenko ise yüzde 41’ini aldı. Sandığa gidenlerin yüzde 5’i, her iki adaya karşı oy verdi. Rusya yanlısı maviler kutlamalara başlarken, “Batı” yanlısı turuncularda gergin bir bekleyiş vardı.

"Timoşenko istifa etmeli"
Seçim kurulunun açıkladığı sonuçlarla başkanlığının “kesin” olduğunu ilan eden 59 yaşındaki Viktor Yanukoviç, bir televizyona verdiği mülakatta rakibine çattı ve “Yulia Timoşenko sanırım istifa etmeli. Kendisi bunu çok iyi anlıyordur. Bunu görmese bile bu seçenek kendisine sunulacaktır herhalde. Ben çalışmak istediğim kişinin ismini önereceğim” şeklinde konuştu. 49 yaşındaki Timoşenko ise son sandık sayılana kadar yenilgiyi kabullenmeyeceğini ve sonuna dek mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

Kötünün iyisini seçtiler
Uluslararası haber ajanslarına konuşan Ukraynalı seçmenlerin çoğu, krizin vurduğu ülkede “kötünün iyisini” seçmek zorunda kalmalarından yakınıyor. Bir seçmen, “Timoşenko’ya oy vermek zorunda kalmak berbat, Yanukoviç’e oy vermek zorunda kalmak ise utanç verici” dedi.

Seçimi ilk turda kaybeden Turuncu Devrim’in eski lideri ve mevcut Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko da, “Halkımız her halükarda çok pişman olacak. Hiç değilse kavga çıkarmadan dünyaya uygar ülke olduğumuzu gösterelim” diye konuştu.

Bu seçim dünya için çok önemli
İlk turda üçüncü olabilen Sergey Tigipko, meclis aritmetiği değişmeyeceğinden ülkeye istikrar gelmeyeceğini savundu. Jeopolitik uzmanları eski Sovyet cumhuriyeti Ukrayna’nın Batı ile Rusya arasında stratejik bir tampon olma rolünü ise sürdürdüğünü vurguluyorlar.

Türkiye’nin önemi azalır
Rus tekelindeki Asya enerji kaynaklarının Avrupa’ya aktarılmasında Ukrayna en önemli transit ülke. Rusya, Kiev’in rengine göre gaz fiyatı belirliyor.

Yanukoviç’in zaferi tescillenirse, Ukrayna yeniden Moskova eksenine girecek. Türkiye’nin enerji alanında jeopolitik önemi ise azalacak.

Ukrayna’nın ırzına geçmeyi bırakın
Yanukoviç’in oy kullanacağı sandıkta ilginç bir protesto vardı. Dört genç kız halkın şaşkın bakışları arasında sandık başında soyundu. Feminist üniversite örgütü Femen’e mensup protestocular, “Ukrayna’nın ırzına geçmeyi bırakın” yazılı pankartlar açtılar. Polisin müdahalesi üzerine “İmdat, tecavüz” diye bağıran kızlar, hiçbir adayı destelemediklerini, sadece Ukrayna’da “demokrasinin bitmesini” protesto ettiklerini söylediler. Timoşenko, geçen hafta, “Yanukoviç’in demokrasinin ırzına geçmesine izin vermeyeceğim” demişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız