SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ülke Ekonomisi Zarar Görür"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:18:57
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kayısının dondan zarar görmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Kayısı ağaçlarında yüzde 80 ile 90'a varan oranlarda zarar meydana geldiğini söyleyen Bayraktar, "Dünya kuru kayısı üretimi ve ticaretinin yaklaşık yüzde 75’inin elimizde tutuyor ve 296,6 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Don felaketi ihracatımızı olumsuz etkileyecek, çiftçimiz mağdur olacaktır. Çiftçimizin mağduriyeti giderilmelidir." dedi.  

"Hasar Tespit Devam Ediyor"

Yağış ve sıcaklıklardaki düzensizliğin bazı zamanlar üretimde önemli kayıplara yol açtığını söyleyen Bayraktar, "Nitekim Malatya ilimizde bu yıl havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kayısı ağaçları önceki yıllara göre 20 gün daha erken çiçek açmıştır. Hava sıcaklıklarının mart ayının ortasında ve sonuna doğru eksi değere düşmesi nedeniyle kayısı ağaçlarında yüzde 80 ila yüzde 90’a varan oranlarda don zarı meydana gelmiştir. Malatya’nın yanı sıra Elazığ’da da kayısılar dondan zarar görmüştür. 

Erken çiçek açan meyve türleri arasında yer alması nedeniyle don riskiyle karşı karşıya olan kayısı ağalarının bu yıl erken çiçek açması üreticilerimizin kaybını daha da artırmıştır. Bölgede hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Net veriler hasat tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak olmakla birlikte, halihazırda eldeki verilere göre bu yıl kayısı üreticisi büyük kayıptadır. Zarar gören sadece kayısı üreticisi değildir. Dünya kuru kayısı üretimi ve ticaretinin yaklaşık yüzde 75’inin ülkemiz tarafından yapıldığı, 2012 yılı itibarıyla kuru kayısı ihracatımızdan 296,6 milyon dolar gelir elde edildiği dikkate alındığında ülke ekonomisi de önemli bir kayba uğrayacaktır." ifadelerini kullandı. 

"Tarım Sigortası Yaptıranlar Az Sayıda"

Tarım Sigortaları Kanunu'nun 2005 yılında Resmi Gazete'de yayınladığını söyleyen hatırlatan Bayraktar, " Kanun kapsamında sigorta yaptıran çiftçiler devlet tarafından desteklenmekte, devlet destekli tarım sigortası yaptıran üreticiler, belirtilen risklerden zarar görmesi halinde zararları karşılanmaktadır. Kayısıda çiçeklenme döneminin de sigorta kapsamına dahil edilmesiyle birlikte çiftçilerimizin sigorta yaptırabilmelerine imkan tanınmıştır. Çiçeklenme döneminin kapsama alınması oldukça sevindirici bir gelişme olmuştur. Ancak prim desteğine rağmen ödenen sigorta bedellerinin üreticilere yüksek gelmesi, muafiyet oranlarının, müşterek sigorta oranlarının fazlalığı nedeniyle çiftçinin alacağı tazminatın azalması ve buna bağlı olarak üreticinin uğradığı zararın karşılanma oranının düşük kalması gibi nedenlerle tarım sigortası yaptıran üretici sayısı yetersiz kalmaktadır. Kayısının başkenti olan Malatya’da don teminatı için alınan poliçe sayısı, 2011 yılında 9 bin 994 iken bu rakam 2013 yılında yüzde 68,7 oranında azalarak 3 bin 126’ya gerilemiştir.” dedi. 

Tarım sektörünü 'üstü açık fabrikaya' benzediğini ifade eden Bayraktar, tarımsal üretimin hemen hemen her yıl çeşitli il ve ilçelerde kuraklık, zamansız gerçekleşen yağışlar, fırtına, don, sel, dolu gibi risklerle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Üreticilerimizin kayıplarının karşılanmasının yanı sıra, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından tarım sigortasının düzenli olarak her yıl yaptırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, tarım sigortalarından beklenen faydanın sağlanabilmesi, üreticinin tarım sigortasına talebin artması için prim miktarlarının ve muafiyet oranlarının düşürülmesi gerektiğine vurguladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız