SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ülkeye Hizmet İçin.."

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:05:08
A- A+ PAYLAŞ

TRT Genel Müdürlüğü'ne aday gösterilmek üzere RTÜK'e başvuran Malatyalı Gazeteci- Yayıncı Saim Altunterim, ülkeye hizmet adına bu başvuruyu yaptığını bildirdi.

Altunterim, adaylık başvurusu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yarım asırdan fazla bir ömürde, "Malatyalılık" apoletini, büyük bir ağırlık ve sorumlulukla omuzlarında gururla taşıyan, meslektaşınız, kardeşiniz, hemşeriniz ve dostunuz olarak, meslekte "Türk Basın Tarihinde İlklere İmza Atmış" biri olarak, ülkeme hizmet adına TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ADAYI olarak başvuruda bulundum.

Dün itibari ile TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE adaylık başvurusu kabul edilenlerin listesi RTÜK, TRT HABER ve ANADOLU AJANSINDA ilan edildi.

Seçilip seçilmemek tabi ki takdir i ilahi..

Elbette TRT ve RTÜK içinden başvuran adaylar çok daha şanslı.

Ama mesleki birikim olarak ve de bir MALATYALI olarak, tecrübe ve heyecanım ile evvel Allah kimseyi tanımam.

MALATYALI  olarak, SÜPER MALATYA GAZETESİNİ çıkartarak, BAYİLERDE SATILAN TEK MEMLEKET GAZETESİ olarak BASIN TARİHİNE GEÇMESİNİ sağlamak ya da KANAL 44 uydu televizyonunu , MALATYA nın UYDU DA İLK YEREL KANALI olarak yayına çıkartmak, benim için ayrı birer gurur vesilesi olmuştur. 

Şimdi bir MALATYALI olarak ilgili kanundaki şartlara sahip biri olarak, adımızın TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE geçmesi de ayrı bir mutluluktur."dedi.

Altunterim'in açıklamasında, kendisi ve mesleki geçmişine ilişkin de aşağıdaki ayrıntılı bilgi verildi:

"TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in , Samsun Valiliği’ne atanmasından sonra boşalan TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ koltuğuna aday olanlar arasında, Türk Basın Tarihinde ilklere imza atmış, hem medyanın, hem de halkın içinden yani  “içimizden birisi hemşerimiz İbrahim Saim Altunterim” in de aday oldu.

Diğer adaylarla birlikte İ.Saim Altunterim’in de adaylığı RTÜK resmi sitesinden duyuruldu.  

Aslen Malatya, Pütürge _Doğanyollu olan Saim Altunterim, 1960 yılında Fatih’te dünyaya geldi. İlk okulu Kocamustafapaşa, orta okulu Çapa ve liseyi Şehremini Lisesinden bitirdi.

1978 yılında (eski adı İ.T.İ.A - iktisadi Ticari İlimler Akamedisi)  üniversiteyi kazandı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 1982 yılında mezun oldu.

Üniversite ikinci sınıfta 21 Eylül 1979  da  eşi Hülya hanım ile evlendi ve yine üniversite 3.sınıfa giderken ilk oğlu (Ali Osman) dünyaya geldi ve baba oldu.  Üniversiteye devam mecburiyeti olmadığından, eğitim hayatı boyunca, inşaattan, pazarlamaya kadar bir çok işte çalışarak, ailesinin geçimini sağlamaya çalıştı. Bu arada karikatüristlik de yaptı ve bir çok karikatürü yayınlandı.

Mezun olduğu 19 Kasım 1982 günü, çocukluğundan beri hedefi olan Gazetecilik mesleğine garip bir tesadüf ile Tercüman Gazetesi bünyesindeki Bulvar Gazetesi spor servisinde adım attı.

Çok kısa sürede mesleğinde gösterdiği başarılar sebebi ile 1983 Yılında Tercüman Gazetesi kadrosundan 212 sayılı fikir işcisi olarak, Profesyonel Gazetesi olarak sözleşmeye imza attı.

1974 Yılından beri amatör olarak futbol yaşantısını da devam ederken, 1982 yılında arka adalesindeki derin yırtık sebebi ile futbolu bırakmak zorunda kaldı. 

1982 Yılında başladığı gazetecilik yaşantısını Bulvar Gazetesi kapandıktan sonra Tercüman Gazetesi Spor Servisinde sürdürdü.

1983 Yılında kadroya geçti.

1984 Yılında Basın Kartı için Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğüne Başvurdu. 2.5 yıl sonra SARI BASIN KARTI sahibi oldu

1986 Yılında  TSYD Türkiye Spor Yazarları Derneği ve TGC Türkiye Gazeteciler Cemiyetine üyesi oldu. 

1989 Yılında , Asil Nadir’in oğlu Birol Nadir’in bir Spor Gazetesi kurma düşüncesi ile bu gazetede kurucu olarak görev teklifini kabul ederek, ilk göz ağrısı, 7 yıl sporun duayenleri ile birlikte sevgi, saygı ve başarı ile görev yaptığı Tercüman Gazetesi’ne veda etti.

Tercüman Gazetesinde görev yaptığı yıllarda Allah iki güzel evlat daha bahşetti. 1983 yılında Mehmet Halit, 1986 yılında ise kızı Esra Çağla dünyaya geldi. 

26 Yaşında üç çocuklu genç bir gazeteci olarak,1989 Yılının 4 Eylül Günü yayın hayatına başlayan Fotospor Gazetesi’nin muhabir kadrosunu kurdu ve dönemin “Milli Takımı” sayılan 55 kişiye yöneticilik yaptı. Görev yaptığı dönemde Türkiye’nin ilk spor gazetesi olan Fotospor, günlük 600 binlik tirajlara ulaştı.

SPORUN OKULLARA GİRMESİNDE BÜYÜK ROL OYNADI.

1982 den itibaren, Bulvar, Tercüman ve Fotospor Gazetelerinde, en önemli görevlerde görevlendirilirken, bir yandan da okul sporları ve amatör branşlardaki bütün müsabakaları takip eden ekibi kuran, yetiştiren ve yöneten bölüm şefi olarak, gazete sayfalarının her gün geniş yer vermesi ile birlikte, sporun okullara girmesinde büyük rol oynadı.

YILIN GAZETECİSİ ve 28 ÖDÜL..

1989 Yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin “Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri” yarışmasında Fotoğraf dalında “Yılın Gazetecisi” seçilirken, meslek hayatı boyunca ağırlığı Fotoğraf olmak üzere toplam 28 ödül aldı. 

MEDYANIN KARA GÜNLERİNDE TARİHİ KARAR..

1989 Yılında Gazetelerin Eğitim Yayınları şeklinde başlattığı Promosyon savaşlarının 1991 yılı başlarında çığrından çıkması ve gazeteci patronların yerlerini holding patronlarına bırakması ile birlikte “İyi Haber”in yerini “Tencere Kuponu”, “iyi Fotoğrafın” yerini “Tava Kuponu” nun aldığı, manevi olarak biten mesleğin, maddi olarak da bittiği bir ortamda, geleceğin çok karanlık olduğunu görerek, kendi medyasını kurarak devam ettirme kararı aldı.

Profesyonel Gazeteciliğini ve mesleki kadrosunu, sadece hafta sonları spor müsabakalarında görev yapmak üzere anlaştığı Günaydın (Tan) Gazetesinde devam ettirirken, 44 ajans bünyesinde memleketi olan Malatya’ya “Süper Malatya” adında gazete çıkartmaya başladı.. 

“İLK”lerin ADAMI TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE ADAY…

TÜRK BASIN TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTI…

Kendi öz sermayesi ile çıkarttığı aylık Süper Malatya Gazetesini çok farklı bir çizgide çıkarttı. Tarafsız ve cesur yayıncılığı ile büyük ses getirmeye başlayan gazetesinin 7.sayısını Birleşik Basın Dağıtım ile yaptığı anlaşma ile bayilerde satılmasını sağladı. Süper Malatya Gazetesi, Türk Basın Tarihinde, dağıtımı, Profesyonel bir dağıtım şirketi tarafından yapılarak Bayilerde satılan ilk Yerel  Gazete olarak tarihe geçti.  (49 Sayı)

BASIN TARİHİNE GEÇEN BİR BAŞKA PROJE:

“15.000 baskısı Noter Tasdikli” Bedava dağıtılan Fatih Vitrin Gazetesi…

Malatya Gazetesinden sonra, ikinci adım doğup büyüdüğü ilçe olan Fatih’e, “Fatih Vitrin” adında, aylık Ücretsiz dağıtılan gazete çıkartma kararı aldı. Bu defa strateji Reklam tabanlı Alış Veriş ve Haber Gazeteciliği idi. Ancak, gerçek tirajı her zaman gizlenenen yerel gazetelerin güvenilirliğinin olmaması sebebi ile bastığı her Fatih Vitrin Gazetesinin 15.000 olan baskı adedini Noter e tasdik ettirerek, Noter tasdikli baskı belgesini de gazetesinde yayınladı.. (39 sayı)

TÜRKİYE’de İNTERNET DÜNYASINDA YİNE BİR İLK

‘Google yokken o vardı.!’ Türkiye’nin ilk spor sitesini kurdu.

1996 yılının sonlarında 97 başlarında daha google bile yokken, interneti keşfetti. Bir yandan Fatih Vitrin Gazetesini çıkartırken, sabahlara kadar ilk web tasarımı programlarından olan Front Page çalışarak, Türkiye’nin ilk spor haber sitesini kurarak, Türk İnternet Medyasında bir ilke imza attı.  (Hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen dünya devi Google’ın 4 Eylül 1998 kurulmuş olması, Türkiye’de interneti google dan bile önce keşfetmesi diğer projelerinde olduğu gibi vizyon derinliğini bir kez daha ortaya koyuyordu.) 

TÜRK DERGİLİĞİNDE TAKLİDİ İMKANSIZ BİR İLK..

Maçların fotoromanı FOTOROMAÇ ı çıkarttı..

Çıkarttığı gazetelerin özellikleri ile Türk Basın Tarihi ilklerine imza atan, daha sonra Türk İnternet Medyasında da ilklere imza attıktan sonra bu defa Türk Medyasında Dergicilikte de bir ilke imza atarak, Maçların başlangıcından bitişine kadar, sadece “Konuşturulan Fotoğrafların” bir akış içinde yer aldığı 32 sayfalık Fotoromaç adında tamamı renkli, kuşe kağıda baskılı spor dergisini çıkarttı.. Bu dergi de 22 bin baskısı ile BİR YAY tarafından bütün Türkiye de bayilerde satılarak, basın tarihindeki yerini aldı. Gazetelerinn taklit etmeye çalıştığı Fotoramaç’ın konsepti, ulusal gazetelere ilham kaynağı oldu ve 2001 yıllarında bir çok gazete, yayınladıkları fotoğrafları balonlarla konuşturmaya başladı.

20 Yıllık Profesyonel Gazetecilik ve 2003 Yılında gelen Emeklilik..

Türkiye’de interneti ilk keşfeden ajans olarak , Yeniçağ Gazetesinin internet sitesini yaparak, gazeteyi internet ortamına taşırken, bu hizmet karşılığında kadrosunu emekli olana kadar A Yayıncılıktan devam ettirdi ve 2003 Yılında ( 47 yaşında emekli olması gerekirken, 212 sayılı fikir işcisi kanununun ilgili maddesi gereği yıpranma payı sebebiyle 4 yıl erken) Emekli oldu 

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından 22 Mart 2007 tarihinde Sürekli Sarı Basın Kartı almaya hak kazandı. 

Profesyonel gazetecilik mesleğini temsil eden, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Sarı Basın Kartı” nı sürekli taşıma süresini doldurduğundan kendisine 22 Mart 2007 tarihinde, Dolmabahçe Sarayında yapılan törende, Sürekli Sarı Basın Kartı verildi.

MALATYA’nın İLK UYDU KANALI : KANAL 44

Gazetecilik, internet ve dergicilikte Türk Basınında ilklere imza attıktan sonra bu defa Televizyonculuk da da kendi memleketi olan Malatya’nın ilk uydu kanalı olan Kanal 44 ü 2008 Yılının Ocak ayında, uydudan yayın hayatına taşıdı.. 

TÜRKİYE’de BİR İLK DAHA.. MEDYA MÜHENDİSLİĞİ…

Artık herkesin medyasının kendi elinin altında olduğu gerçeğinden yola çıkarak, dijital medya devrimi ile geleneksel medyanın farklılaştığını işin içine algoritmaların, programlama dillerinin girerek bunun bir mühendisliğe dönüşmesi bugün medya dediğimiz iletişim bütününün tamamına kapsayacak bir kavramı şiddetle ihtiyaç haline getirirken, Medyanın bütününü ifade edecek Medya Mühendisliği kavramını buldu ve TESCİL ini aldı.

Dört ayrı sınıfta, Medya Mühendisliği Marka Tescilini aldı.

Türkiye’de ilk defa Medya Mühendisliği kavramını kullanarak, bu kavramın tescili için Türk Patent Enstitüsüne 4 Aralık 2012 tarihinde 35, 38, 41 ve 42.sınıflarda marka başvurusunda bulundu.

Bugüne kadar böyle bir kavramın hiç kullanılmamış olması, böyle bir mühendislik dalının bulunmaması sebebi ile Türk Patent Enstitüsü 22 Ekim 2013 tarihinde “Medya Mühendisliği” nin söz konusu dört ayrı sınıfta adına (İbrahim Saim Altunterim) Tescil edildiği kararını verdi.

Üniversitelerimize  ve hazırlanacak olan medyamuhendisligi.com internet sitesi üzerinden farklı ve özgün bir içerik sunabilmek için, 32 Yıllık meslek hayatında bilgisine inandığı konularında uzman arkadaşları ile birlikte  “Medya Mühendisliği” nin kitabını hazırlıyor. 

İnternet ortamında Türkiye’nin en büyük ticari platformu kobimport.com ve Ticari  Arama Motoru altinport.com un da sahibi olan  Altunterim, 32 yıllık gazetecilik meslek hayatı boyunca, insanlarla ve meslektaşları ile karşılıklı saygı ve sevgi içinde çok sağlam ilişkiler kurarak, tarihe geçen projelerinde her zaman manevi destek gördü. Mesleki bilgi birikimini, kendisine, mesleğine olan saygısı , ülkesine olan sevgisi sebebiyle TRT Genel Müdürlüğüne aday oldu."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız