SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ulu Cami 1 Yıl Sonra Yeniden..

A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesinde bulunan yaklaşık 800 yıllık Ulu Cami'nin, 1 yıl süren "onarım" çalışmalarının tamamlandığı belirtilirken, cami kılınan Cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.

Battalgazi ilçesinin Alacakapı Mahallesi'nde bulunan tarihi Ulu Cami, geçtiğimiz yıl Haziran ayında, "onarım" diye de bazı çevrelerce yorumlanan "restorasyon" ihalesinin yapılması ve müteahhidine yer tesliminin ardından ibadete kapatılmıştı. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayından itibaren ibadete kapatılan caminin dış duvarları, merdiven girişi, iç ve dışındaki bazı kemerler, çatısının yanı sıra hayli yıpranmış olan minaresinde onarım- restorasyon gerçekleştirildi. Minare "çelik" çember muhafazaya alınıp, üzeri "kurşun" kapakla kapatıldı. Avlu ışıklandırması için camlı sundurma da yapılırken, bu eklenti dış görünüşe de yansıdı. Doğu ve batı kapıları değiştirilip, minberinin bakımı yapıldı. Ayrıca caminin ses düzeni ve halı döşemeleri de değiştirildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan bütün bu çalışmaların ardından cami, 14 Temmuz günü kılınan Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

ULU CAMİ..
1224 yılında Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılan cami, Anadolu'da, İran Selçukluları mimarisi geleneğini sürdürün mihrap önü kubbeli, avlu ve eyvanlı tek eserdir. İçinde yer alan çini ve mozaikler devrin en güzel örneğidir. Mimari Yakup Bin Ebubekir'dir. Esas taş kitabesi Malatya Müzesindedir. Cami taş ve tuğladan yapılmıştır. Çeşitli devirlerde esaslı tamirler görmüş. Doğu va batı cephelerinde iki portali, taş işçüikleriyle dikkati çeker. Tuğla minaresi yapının kuzeybatı köşe-sindedir. 1970'li yıllarda restorasyon geçiren cami, esasta güney cephesinde yer alan kalıntıların ait olduğu Şahabiye Kübra Medresesi ile birlikte bir külliyedir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız