SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ulu Önder Törenlerle Anıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:30:05
Ulu Önder Törenlerle Anıldı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 75. yıldönümü nedeniyle, Malatya’da anma töreni düzenlendi. 

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene; Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz, CHP Malaya Milletvekili Veli Ağbaba, Garnizon Komutan Vekili 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Atilla Darendeli, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, siyasi partilerin temsilcileri, askeri ve mülki erkan, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende, ilk olarak Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Saat 09'u 5 geçe 2 dakika boyunca siren çaldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz da Anıt Şeref Defterini imzalayarak, okudu.

Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz, şunları yazdı: “Cumhuriyetimizin kurucusu kahraman Atatürk, ebediyete intikal edişinizin 75. yıldönümünde bir kez daha manevi huzurunuzdayız. Ülke topraklarımızı ve milletimizi parçalamak isteyen iç ve dış düşmanlara karşı kahramanca mücadele edip, hürriyet, bağımsızlık, bayrak ve vatan uğruna büyük fedakarlıklar gösterdiniz. Bizlere emanet ettiğiniz kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Milletimiz, göstermiş olduğunuz muasır medeniyet hedefine ulaşmak için yılmadan, usanmadan çalışmaktadır. Büyük yoksunluklar içinde bulunmanıza karşın tarihte eşi görülmemiş kahramanlıklar göstererek, bu kutsal vatanı bizlere emanet eden başta siz olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhlarınız şad olsun.”

Tören, protokol üyelerinin Atatürk Evini ziyaretinin ardından sona erdi.

Halk Eğitim Merkezi'ndeki Tören

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 75. yıldönümünde, Malatya Halk Eğitim Merkezi’nde törenle anıldı. Törene; Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, askeri ve mülki erkan, daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan anma töreninde, Atatürk’ün sesinden 10. Yıl Nutku dinlendi. Törende daha sonra Malatya Lisesi Tarih Öğretmeni Abdulvahap Alkan, “Atatürk’ün Son Günleri” konulu bir konferans verdi.

Alkan, Atatürk’ün özgür ve genç bir cumhuriyet kurduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Çanakkale’de dünyanın en güçlü devletlerini yendi. Hakkında çıkan idam fermanları onu inandığı yoldan döndüremedi. Kurtuluş mücadelesinin değişmez lideri oldu. Devlet işlerinde son derece titiz olan, hiçbir mazeret kabul etmeyen Atatürk, kendi sağlığına yeteri kadar özen gösteremiyordu.” 

2.Ordu Komutanlığı’ndan Kurmay Binbaşı İlker Çelikcan ise, “Atatürk’ün Askeri Kişiliği” konulu bir konferans verdi. Binbaşı Çelikcan, Atatürk’ün askerlik mesleğine çocuk yaşlarda başladığını ifade ederek şunları söyledi: “Bugün Atamızı her zamankinden daha derin, daha büyük özlem ve saygıyla anıyoruz. Yenilmiş, yıkılmış, harap durumdaki bir devletten yepyeni bir cumhuriyet kurarak, tarihin şanlı sayfalarına geçen yüce bir lider, bir dahi, bir başkomutandır Mustafa Kemal Atatürk.”

 

Anma töreninde Abdülkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi korosu, bazı şarkılar ve marşlardan oratoryo sundu.

Battalgazi'deki Tören 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75. yıldönümünde Malatya’nın Battalgazi ilçesinde törenle anıldı. 

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen anma törenine; Battalgazi Kaymakamı Asalet Karabulut, Jandarma Komutanı Ahmet Eren, Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İlçe Emniyet Müdürü Tarık Gezgiç, daire amirleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum örgütleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören, Atatürk anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Atatürk anıtı önüne çelenk koyulduktan sonra Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda anma töreni düzenlendi.

Darende'deki Tören 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75. yıldönümünde Malatya’nın Darende ilçesinde anıldı. 

Darende Hükümet Konağı önündeki törende Kaymakam Bünyamin Kuş, Garnizon Komutanı Üsteğmen Hacı Güneşli ve Belediye Başkanvekili Yaşar Çalık tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Askerler tarafından Atatürk Anıtı yanında meşale yakıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi. Törene, ilçedeki yöneticiler ve siyasi parti başkanları ile sivil toplum örgütü yöneticilerinin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Darende'deki anma töreni Mehmet İzzet Paşa Ortaokulunda devam etti. Burada günün anlamına ilişkin konuşmayı yapan Okul Müdürü Metin Demir, şunları söyledi: ”Atatürk, hem milli mücadele, hem de Cumhuriyeti inşa sürecinde daima ileriye bakmış, ileriye yürümüştür. Bugün, Büyük Atatürk’ün yolundan giden bizlere düşen görev de yüzümüzü geleceğe dönmek, ufkumuzu geniş, hedeflerimizi büyük tutmaktır. Bunun için, 10 Kasım’ları aydınlık geleceğimize yönelik atılımlarımızın esin kaynağı haline getirmeliyiz. Atatürk’e saygının gereğinin bu olduğuna, onun manevi huzuruna ancak bu şekilde başımız dik alnımız açık olarak çıkabileceğimiz inancında olmalıyız. Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne her yönü ile sahip çıkacağımıza söz vererek onu bu ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.”

Atatürk ile ilgili slayt gösterisi, öğrenciler tarafından Atatürk’ün hayatı, Atatürk’ten son mektup, Atatürk'e göre Atatürk, Mustafa Kemal'e giden yol, Gençliğe Hitabı ve Gençliğin Ata'ya cevabı okunurken, Atatürk'ün oratoryosu ve sevdiği şarkıları seslendirdiler.

Çakır'ın Açıklaması

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 10 Kasım dolayısıyla bir mesaj yayınladı ve şöyle dedi:

"“Tarih boyunca önemli şahsiyetler yetiştiren milletimizin yakın tarihte yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerden birisi de Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk, yaşamı boyunca birçok başarıya imza atmış, kurtuluş mücadelemizde ve milletimizin kaderinin belirlenmesinde önemli rol oynamıştır. 

Büyük şahsiyetlerin fikir ve eserlerini anlamak çok önemlidir. Bizler de millet olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 75. yılında fikirlerini ve eserlerini daha iyi anlamaya, anlatmaya  ve özümsemeye çalışmalıyız. 

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 75. yıldönümünde minnet, şükran ve rahmetle anıyorum."

CHP'nin Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Teşkilatı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 75. yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde bir açıklama yaptı. 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve partililerin yer aldığı basın açıklamasında konuşan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, şöyle konuştu: “Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 75. yıldönümü. Aynı zamanda toplum olarak Ata'mızı kaybetmenin derin hüznünü yaşadığımız bir gün. Bu büyük insanı; onun ilke ve devrimlerine, cumhuriyete, demokrasiye, tam bağımsızlığa olan sonsuz inancımızla saygıyla anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu’nun işgali sonucunda, ülke bütünlüğünü korumak için, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkarak, bu ülkede yaşayan bütün unsurları tek hedef noktasında örgütlemiş ve bütün dünyaya örnek bir başarıya imza atmıştır. O; hakkında verilen idam fermanlarına teslim olmayarak, gerektiğinde bir halkın bağımsızlığı için, nasıl inançlı bir mücadele sergileyebileceğini ve bu inancın emperyalizm dahil, hiçbir güç tarafından alt edilemeyeceğini, bütün dünyaya ispatlamış bir liderdir.” 

Atatürk’ün emanet ettiği cumhuriyet ve ilkelerini yaşatacaklarını ifade eden Kiraz, şunları söyledi: “Siyasi alanda olduğu kadar, toplumsal, sosyal, kültürel, ekonomi, eğitim, hukuk gibi birçok alanda da, kimsenin hayal dahi edemeyeceği büyük devrimlere imza atarak, dünyanın en büyük devrimcisi olduğunu kanıtlamış bir liderdir. O gün yaktığı devrim meşalesi, yolumuzu aydınlatmış ve aydınlatmaya devam etmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız