SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ulusal Hidatidoloji Kongresi

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Hidatidoloji Derneği, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından ortaklaşa organize edilen 4. Ulusal Hidatidoloji Kongresi Malatya'da başladı.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan 4. Ulusal Hidatidoloji Kongresi için düzenlenen açılış törenine İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kılıç, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kontrol ve Koruma Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Sağlık Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Murat Cem Miman, Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş ile birlikte kongre üyeleri katıldılar.

4. Ulusal Hidatidoloji Kongresi'nin açılışında yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Kistik Ekinokokkozis (KE), erişkin şekli son konak olan köpeklerde, larva şekli başta insan olmak üzere koyun, keçi, sığır gibi otçul hayvanlar olan ara konaklarda görülen Ekinokok denilen parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Kistik ekinokokkozis çok uzun yıllardır bilinen ve parazit hastalıkları içinde, insan ve hayvan sağlığının yanısıra, sebep olduğu ekonomik kayıplar nedeniyle de dünyanın bir çok bölgesinde ve ülkemizde halk sağlığı problemi olarak önemini koruyan bir paraziter hastalıktır. 2001-2005 yılları arasındaki toplam KE'li olgu sayısı 16 bin 101 olarak saptanmıştır ki, bu sayı bölgelerdeki tüm hastanelerin kayıtlarına ulaşılamaması nedeniyle tedavi olmuş KE'li hastaların tam sayısını vermemektedir. Ancak görüldüğü üzere KE yurdumuzun yalnızca belli bölgelerinde değil görülme sıklığı değişken de olsa tüm bölgelerinde yayılış göstermektedir. KE, hastalığının Türkiye'deki bölgelere göre dağılımı ise Marmara Bölgesi; toplam 3 bin 628 olguya KE tanısı konmuştur. Ege Bölgesi: toplam 2 bin 101 olguya KE tanısı konmuştur. Bu yıllar içinde 4 erkek 6 kadın olgu ölmüştür. Akdeniz Bölgesi; toplam 2 bin 567 olguya KE tanısı konmuştur. Antalya yıllık ortalama 233 olgu ile hastalığın en fazla tanı konduğu ildir. İç Anadolu Bölgesi; toplam 5 bin 346 olguya KE tanısı konmuştur. Ankara, geçtiğimiz beş yıl boyunca 3 bin 489 olgu sayısı ile hastalığın bölgedeki en fazla tanı konulan ildir. Karadeniz Bölgesi; Sağlık Bakanlığı verilerine bakıldığında 2001 yılından 2006'nın ilk yarısına kadar bin 686 erkek, bin 747 kadın olmak üzere toplam 3 bin 433 olgudur. En az KE bildirilen il iki olgu ile Gümüşhane'dir. Doğu Anadolu Bölgesi; Ağrı, Bitlis, Elazığ, Malatya, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Van, Kars ve Ardahan illerinde faaliyet gösteren çeşitli hastanelerde 2001-2005 yıllarında opere edilen hasta kayıtları kullanılmıştır.

Ağrı'da 17, Bitlis'te 2005 yılında bir kadın, Elazığ'da 188, Erzincan'da 18, Erzurum'da 205, Hakkari'de 2005 yılında üç erkek, Kars'ta 84, Malatya'da 118, Van'da 183, Ardahan'da 17 hasta olmak üzere toplam 834 hasta opere edilmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Adıyaman, Batman, Diyarbakır,Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa illerinde son beş yılda KE tanısı almış hastalar değerlendirilmiştir. Adıyaman'da 37, Batman'da 4, Diyarbakır'da 242, Gaziantep'te 82, Kilis'de 7, Mardin'de 38, Siirt'te 5 ve Şanlıurfa'da 422 olmak üzere 303 erkek, 534 kadın toplam 837 olguya KE tanısı konulmuştur."

4. Ulusal Hidatidoloji Kongresi, 28 Haziran gününe kadar Malatya İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam edecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız