SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ulusal Kimlik Marker'e Malatya'dan 1 Tutuklama

0
Güncellendi - 2019-05-29 04:21:06
'Ulusal Kimlik Marker'e Malatya'dan 1 Tutuklama
A- A+ PAYLAŞ

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Malatya'nın da aralarında bulunduğu 7 ilde sürdürülen kaçak akaryakıt soruşturması kapsamında Malatya'dan gözaltına alınan öğretim üyesi tutuklanırken, mühendis meslek odası başkanı adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü'nün geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği operasyon kapsamında İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden Y.Ö. ile Kimya Mühendisleri Odası Başkanı M.A.T. gözaltına alınarak, Mersin'e götürülmüşlerdi.

Sorgulamalarının tamamlanmasının ardından Salı günü Mersin'de Adliye'ye çıkarılan şüpheliler arasında bulunan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Y.Ö. ile mühendis M.A.T., savcılıktaki sorgulamaların mahkemeye sevkedildiler. Mahkeme Y.Ö.'nün tutuklanmasına karar verirken, M.A.T.'yi 'Adli Kontrol' kararıyla serbest bıraktı.

TÜBİTAK tarafından üretilen ve sadece rafinerilerle akaryakıt dağıtım şirketlerine verilen 'ulusal marker'i kaçak akaryakıta karıştırarak millileştirdikleri öne sürülen 30 şüpheliden 8'i emniyetteki ifadelerinin ardından salıverilirken, adliyeye sevk edilen 22 şüpheliden aralarından üniversitede öğretim görevlisi olan Y.Ö. ile birlikte A.Ö., A.B., A.Y., S.Ş., H.A., A.K. de tutuklandı, 15'i ise adli kontrol kapsamında tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi.

OPERASYONUN AYRINTILARI..

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz hafta Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipler, 2018 yılının sonlarına doğru Mersin merkezli 11 ilde akaryakıt kaçakçılığına yönelik çalışma başlattı. Ekipler, yaklaşık 6 ay boyunca hem teknik hem fiziki takip yaptı.

Soruşturmayı yürüten Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31 kişi hakkında yakalama kararı alındı. Şafak vakti harekete geçen ekipler, Mersin, Ankara, Niğde, Kocaeli, Adana, Malatya, Osmaniye, Erzurum, Kayseri, Şanlıurfa, Gaziantep ve Konya’da eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Yapılan operasyonda adreslerinde bulunan aralarında bir doçentin de bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

Şahısların adreslerinde yapılan aramalarda ise 295 bin litre standartlara uygun olmayan karışımlı akaryakıt, 34 bin litre akaryakıt yapımında kullanılan solvent, 1,076 litre ulusal marker ve 3,860 litre ulusal marker kontrol cihazlarını aldatmaya yönelik kimyasal ele geçirildi.

Hakkında arama kararı bulunan kişinin ise aranmasına devam edilirken, akaryakıtı millileştiren, formülü gizli olan ulusal markerin ise şahıslara nasıl geçtiği araştırılıyor.

Ulusal marker nedir?

Ulusal marker maddesi sadece TÜBİTAK’ta üretilen, Türkiye’de bulunan akaryakıtı millileştiren, formülü gizli kimyasal karışım. Ulusal kimlik olarak geçen markerin 1 litresi, 125 bin litre kimliksiz yani kaçak akaryakıtı millileştirip, yasal hale getirebiliyor. Sadece rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketlerine verilen ulusal markerin, şahıslara nasıl geçtiğiyle ilgili ekipler geniş çaplı araştırmalarını sürdürüyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- Mersin, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • mehmet (4 yıl önce)
    Malatya'da kaç Benzin İstasyonu KAÇAK YAKIT satıyor Vatandaşın bilmeye hakkı var burada Devlet kadar Vatandaşta Mağdurdur.
    0
    0
    Yanıtla
  • belki biliyorsunuzdur? (4 yıl önce)
    sayın malatyahaber ilimizde satışı durdurulan benzinlikler var bu olayla bağlantılımı acaba??
    0
    0
    Yanıtla
  • zor ama (4 yıl önce)
    çalıştığı kurum bir açıklama yaparmı acaba?
    0
    0
    Yanıtla