SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ulusala da Enerji Vereceğiz"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:33:59
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi,  vahşi depolama sahasında Türkiye’de ilk kez kurduğu tesis ile günlük 10 bin evin aydınlatma ihtiyacını karşılayacak olan 2.3 megavat enerji üretimini gerçekleştiriyor. Yeni çöp sahasında kuracağı entegre tesisi, güneş enerjisi santrali ve hidroelektrik santrali ile 3 yeni enerji proje üzerinde çalışmalarını sürdüren Malatya Büyükşehir Belediyesi, bu projeleriyle 40 megavat enerji üretimine ulaşmayı hedefliyor.

“HEM ÇEVRE KORUNUYOR, HEM ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, enerji üretim projeleriyle ilgili olarak verdiği bilgi de, “Çöpten enerji üretimi gerçekten Malatya’mız için önemli bir proje. Belediyemizin yapmış olduğu çevre yatırımlarından bir tanesi aslında bu. Daha önce burası vahşi çöp sahasıydı ve burada inanılmaz bir koku ve yaz aylarında sürekli yangın ve bir çevre kirliliği oluşuyordu. Dolayısıyla temel amacımız bu çevre kirliliğini ortadan kaldırmaktı. Bununla ilgili olarak çevrede ıslah çalışmaları yapıldı, dolgu çalışmaları, kil ve toprak dolguları yapılarak ağaçlandırıldı. Bununla birlikte de buranın özelliği de; Türkiye’de belki de ilklerden bir tanesi,  tamamen vahşi çöp depolama sahasından enerji üretimi projesi. Bununla ilgilide hazırlıklar yapılarak, şuan itibariyle 2.3 megavat enerji üretimi sağlanıyor. Bu 3 megavata da çıkarılacak. Dolayısıyla buradaki temel amacımız, hem vahşi çöp depolama sahanın ıslahı, aynı zamanda da enerji üretimiydi. Gerçekten bunu da son derece sağlıklı bir şekilde, daha önce buraya kokudan yaklaşılmazken, sürekli duman ve çevre kirliliği mevcut iken, şuan itibariyle hem çevrenin düzenlenmesi, yeşillenmesi ve ağaçlanması sağlandı, aynı zamanda da enerji üretimini gerçekleştirmiş olduk. Bu çok önemli bir projeydi” şeklinde konuştu.

“GÜNLÜK TOPLANAN 500 TON ÇÖP ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK”

Yeni çöp sahasında kurulacak olan entegre tesis ile toplanan tüm çöp ve atıkların ayrı ayır değerlendirilerek enerjiye dönüştürüleceğini anlatan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır şunları söyledi, “Bunun devamında yeni bir katı atık atık, düzenli çöp depolama sahasını da hayata geçirmiş olduk. 528 dönem alan üzerinde buradaki lotlarımız yapıldı, çöp sularının arıtılarak çevreye vereceği zarar dahi hesaplanarak, tamamen Avrupa Birliği standartlarına uygun projemizi de orada gerçekleştirdik.  Bununla birlikte tabiî ki bir entegre projesini hayata geçireceğiz. Bu da verimlilik açısında katı atıkların verimliliği acısında, yine çok dikkat çekici bir proje olacak. Belki ilklerden, verimlilik açısında, en verimli projeye dönüştüreceğiz.  Artık atıklardan 3 kademeli enerji elde edeceğiz. Birincisi, ilçelerimizde dahil olmak üzere, tabiî ki çöplerin sağlıklı bir şekilde bu merkeze getirilmesi sağlanacak. Şuanda 7 ilçemizde aktarım istasyonları oluşturuluyor bu proje kapsamında. Bununla birlikte gelen çöplerin ayrıştırılarak, metallerin, petlerin, plastik ve kağıtların dönüşümü sağlanacak. Daha sonra ikinci etap da yakma istasyonuna geçilecek. Özellikle geri dönüşümü mümkün olmayan atıkları yakarak enerji elde edeceğiz. Buda yaklaşık 3 megavatlık bir enerji. Yine biyogaz elde edebilecek çöpleri de çürüterek bu sisteme aktaracak ve yaklaşık 3 megavatlık enerjiyi de bundan elde edeceğiz.  Diğeri de, şuanda yapmış olduğumuz gibi, metan gazından enerji elde ederek, toplamda bu sahayı da dahil edersek 13 megavatlık bir enerjiye, çöpten enerji elde etmiş olacağız. Mevcut kuracağımız tesiste 10 megavat enerji elde edeceğiz, şuanda hizmete giren tesisimizde de mevcut kapasite 3 megavata çıkarılacak. Malatya’mızdaki günlük toplanan 500 ton çöpten gerçekten maksimum düzeyde yararlanmış oluyoruz ve toplamda 13 megavatlık bir enerji elde etmiş oluyoruz. Şuanda üretmiş olduğumuz enerji yaklaşık 10 bin evin elektrik aydınlatma ihtiyacını karşılıyor, şuanda ihale aşamasında olan entegre tesisimizin gerçekleşmesi ile birlikte hedefimiz 50-60 bin evin elektrik aydınlatma ihtiyacını karşılamaktır. Bu Türkiye’de verimlilik açısında ilk bir proje olacağı kanaatindeyim.”

“GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ VE HİDROELEKTRİK SANTRALİ DE KURULACAK”

Sadece çöpten enerji üretimine yönelik proje üzerinde değil, güneş enerjisi ve hidroelektrik santrali  üzerinde de projeleri hayata geçireceklerini ve elektrik üretimini 40 megavata yükselteceklerini aktaran Çakır, “Büyükşehir belediyesi olarak, çöpten enerji üretimi ile kalmayacağız. Bu dönem içerisinde enerji üretimine özellikle önem verdik. Şehir Mezarlığı alanında kuracağımız 15 megavatlık güneş enerjisi elektrik üretimi tesisi kuracağız. Yine içmesuyu hattında kot farkında faydalanarak koyacağımız bir dinamo ile de hidroelektrik  tesisi kurarak, oradan da 4 megavatlık bir enerji elde edeceğiz.  Dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak toplamda 30-40 megavatlık bir enerjiyi kısa süre içerisinde kazanmış olacağız. Bu da Malatya’mızın büyükşehir açısında ve kendi tüketmiş olduğu enerjiyi karşıladığı gibi, ulusal sistemimize de enerji vermiş olacağız. Bu da büyükşehir belediyesine ekonomik olarak büyük bir katkı sağlamış olacak. Ama burada bizim temel amacımız bunun bir çevre yatırımı olması, çevre projesi olması. Bunu gerçekleştirdiğimiz içinde ben özveri ile çalışan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız