SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ulusalcı- Soroscu Arızası mı?

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen Avrupa - Anadolu Kültürleri Buluşması Yönetmeni ve Kültürlerarası İletişim Derneği Başkam Vecdi Sayar, İnönü Üniversitesi ile Malatyalı halkın bir birinden kopuk olduğunu ileri sürdü. Özellikle rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun, "ulusalcı" kimliği ve çıkışları bilinirken, AB ve ABD destekli kuruluşların katkısıyla gerçekleştirilen organizasyonlara imza atan Sayar'ın çıkışı, "doku uyuşmazlığı"nın yansıması olarak da yorumlanıyor.

SAYAR'IN DEĞERLENDİRMESİ..
Kültürlerarası İletişim Derneği'nin ilkini geçen yıl gerçekleştirdiği ve 15-29 Aralık tarihleri arasında, Gaziantep, Sütçü İmam, İnönü ve Erciyes Üniversiteleri işbirliği ile düzenlenen "Avrupa - Anadolu Kültürleri Buluşmasının Malatya etabı sona erdi.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen Kültürlerarası iletişim Derneği Başkanı Vecdi Sayar, bu yıl ikincisi düzenlenen Avrupa - Anadolu Kültürleri Buluşması programında bazı aksaklıkların yaşandığını, ancak bu aksaklıkların üniversite ile halk arasında yaşanan kopukluklardan kaynaklandığını söyledi.

Sayar, "Bu yılkı etkinliklere öğrenciler ilgi gösterdi. Bazı aksaklıklar yaşandı. Bunu kabul ediyoruz. Burada üniversite ile halk arasında kopukluk gördük. Kent üniversiteden yararlanamıyor. Belediye ile üniversite arasında kopukluk mevcut. Günümüzde, üniversite ile halk bir olmalı, kopuk olmamalı ama burada bunu açıkça gördük. Bizler ayrıca kendi eksiğimizi biliyoruz. Burada bizim eksikliğimiz basın ile köprü olamamak. Buda bizim eksiğimiz. Bundan sonra yerel yöneticiler ile birlikte bütünlük sağlayacağız. Herkesin bu projeye destek vermesini sağlayacağız. Herkes bu projeye sahip çıksın. Taban bir olursa sorun ortadan kalkar" dedi.

"DOKU UYUŞMAZLIĞI.."
Malatya'daki organizasyonun Türk Kültür Vakfı ve Açık Toplum Enstitüsü'nün de desteğiyle yapıldığı ifade ediliyor.

Bunlardan Açık Toplum Enstitüsü, merkezi Newyork'ta bulunan bir enstütü ve ABD'li işadamı George Soros tarafından kuruldu.

Türk Kültür Vakfı, 1974 yılında AFS Programlarından yararlanmış olanlar ve aynı amacı benimsemiş kişilerin girişimleri ile, kültürlerarası eğitim programları yürütmek amacıyla kurulmuş bir vakıf. AFS ise, Türk Kültür Vakfı'nın sitesinde, insanların daha âdil ve barış dolu bir dünya yaratmak için gerekli bilgileri, becerileri ve anlayışı geliştirmelerine yardımcı olacak kültürlerarası öğrenme fırsatları sunan uluslararası, gönüllü, hükümet-dışı, kar amacı gütmeyen bir organizasyon, olarak ifade ediliyor.

Sayar'ın organizatörü olduğu "buluşmalar"ın Malatya boyutunda üniversiteye yönelik eleştirileri, destekçilerin bu köklerine karşın, üniversite yönetiminin "ulusalcı" duruşu yüzünden "doku uyuşmazlığı"nın ortaya çıkması ve yansıması olarak da yorumlanıyor.

Sayar'ın organizasyonunun ilki de, geçtiğimiz yıl Nisan ayında, "1. Buluşma" olarak, pek de önceden duyurulmadan bir anda gündeme gelmişti. 13-17 Nisan 2005 olarak tarihlendirilen, başlamadan bir gün önce davetiyesi dağıtılan, bu yılkinden farklı olarak "Malatya Kültür ve Sanat Festivali" diye de bir isim konulduğu için "Nerden çıktı bu? Kim yapıyor?" sorularına muhatap olan organizasyonla ilgili yerel yönetimlerden bir açıklama gelmemişti. O dönemde de, organizatör Sayar'la, muhatap olduğu Valilik ve Belediye ile bazı sorunlar yaşanmıştı.

Vecdi Sayar.. '..TÜRSAK Yönetim Kurullarında görev alan Sayar, halen PEN Yazarlar Derneği Uluslararası İlişkiler Genel Sekreteri, Özerk Sanat Konseyi Başkanı ve Kültürlerarası İletişim Derneği Başkanı. Cumhuriyet Gazetesi'nde "Kedi Gözü" başlıklı kültür-sanat yazıları yazan Sayar, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi ve "Bilgi'de Sinema" Program Danışmanı olarak çalışıyor..'

Cumhuriyet Gazetesi'nde yazmasına karşın, bu gazetenin genel duruşu ve çizgisinin dışında bir isim olarak nitelendirilen Sayar'ın, İnönü Üniversitesi'ne ilişkin "halktan kopuk" değerlendirmeleri, Cumhuriyet Gazetesi'nin İnönü Üniversitesi'nin mevcut yönetimine bakışı açısından ele alındığında da, bu yönüyle hayli ilginç..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız