SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Başladı

0
Güncellendi - 2017-08-25 20:53:03
Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Satranç Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen Malatya 5’nci Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası başladı.  Turnuvada, 10 ülkeden 77 yabancı, Türkiye’den ise 53 ilden 500 sporcu yarışıyor. Turnuva 30 Ağustos’taki final müsabakalarının ardından yapılacak ödül töreniyle sona erecek.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Sanat Merkezi Fuaye alanında düzenlenen turnuva, açılış hamlesiyle start aldı.

“BU TÜR ETKİNLİKLER TOPLUMU BİR ARADA TUTUYOR”

Turnuvanın açılışında konuşan Vali Ali Kaban, bazı etkinliklerin insanları birleştirmenin yanı sıra insan yeteneklerinin daha öteye gitmesine katkıda bulunduğunu ve insanların birbirlerini tanıdığını ifade ederek, üç kıstası bir arada bulunduran bir etkinlikte bir araya geldiklerini belirtti.

Vali Kaban, Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Özellikle bundan sonra bizim geleceğimiz olan gençlerimizin, çocuklarımızın zekalarının gelişmesi, zeka gelişimi ile birlikte belli prensipler dâhilinde ahlaklarının gelişmesi bu arada toplumlar arası kaynaşmaların oluşabilmesi acısından böylesi bir etkinlik önem taşıyor. Böylesi bir etkinliğin sadece ilimizde değil tüm Türkiye’de yaygınlaşması hususunda çaba gösteren Satranç Federasyonu Başkanına teşekkürü bir borç biliyoruz. İlimizde de böylesi bir etkinlikle ilimizin hem tanıtımına hem çocuklarımızın bir araya gelmesine vesile olan değerli Büyükşehir Belediyesine ve onun değerli Başkanına buradan teşekkür etmeyi borç biliyoruz. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda da bu tip insanları bir araya getiren, zekâ geliştiren ve toplulukları, toplumları bir arada tutan etkinliklerin artarak devam etmesini diliyorum.”

“BU TÜR ETKİNLİLERİN DAHA İYİ SEVİYEYE GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da yüzlerce sporcuyu Malatya’da ağırlamanın onurunu yaşadıklarını söyledi. Çakır, “Rusya’dan, Azerbaycan’dan, İran’dan Gürcistan’dan, Kırgızistan, Özbekistan’dan gelen sporcularımız var. Bu katılım bizim için önemli” dedi.

Satranç sporunun çocukların gelişimine büyük katkı sağladığına dikkat çeken Çakır, “Büyükşehir Belediyesi olarak insana dokunan hizmet ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Bir yandan sosyal ve kültürel alanlarda projeleri hayata geçirirken, bir yandan da şehrimizi dışarıdan gelen insanlara tanıtma imkânı buluyoruz. Bugün onlarca ülkeden ve 60’a yakın vilayetten gelen konuklarımız var. Bu değerli konuklarımız Malatya’yı ve Malatya kültürünü tanıyacaklar. Bu tür etkinliklerimizin daha iyi bir düzeye gelmesi için yoğun çaba sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.

“MALATYA’YI ANADOLU’YA AÇILAN KAPI OLARAK ÖNEMSİYORUZ”

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay da Malatya’da beşincisi gerçekleştirilen Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın Türkiye Satranç Federasyonu’nun en önemli faaliyetlerinden birisi olduğuna dikkat çekti.

Tülay, Türkiye’de 17 ilde satranç turnuvaları yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi: “Malatya, Türkiye Satranç Federasyonu’nun Anadolu’ya açılan bir kapısıdır. Bunun için Malatya’daki turnuvayı çok önemsiyoruz. 2013 yılında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile görüştük. O dönemde 189 bin lisanslı sporcumuz vardı, Türkiye şampiyonalarına 55-60 ilden katılım sağlanıyordu ve 5 uluslararası satranç turnuvamız vardı. Aradan 5 yıl geçti şuanda 780 bin lisanslı sporcumuz var, yaş gruplarına Türkiye’nin 81 ilinden, ilçesinden, köylerinden katılan sporcularımız var ve 17 uluslararası turnuvamız var. Çok çalışıp, çok gayret ediyoruz. 7 gün 24 saat çalışıyoruz, gücümüzü sevgili sporcularımızdan ve ailelerimizden alıyoruz.”

“BÜYÜK MUTLULUK YAŞIYORUZ”

Satranç Malatya İl Temsilcisi Cemal Gürsel Toy ise Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın beşincisine ulaşmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Her yıl turnuvanın yapılacağı günü heyecanla beklediğini dile getiren Toy, “Türkiye deki çeşitli etkinliklere görevli olarak gittiğimde Bu turnuva vesilesiyle Malatya'nın tanındığını gördüm. Altın Kayısı Satranç turnuvasıyla Malatya'nın daha üst seviyelere çıktığını görüyorum.  Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapması nedeniyle aldığı övgüleri duydukça ben de çok mutlu oluyorum” diye konuştu.

TURNUVAYA 77 YABANCI, 500 YERLİ SPORCU KATILIYOR

Konuşmaların ardından 5. Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası, Vali Ali Kaban ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından yapılan ilk hamle ile başladı. Turnuvaya 10 ülkeden 77, Türkiye’den ise 53 ilden 500 olmak üzere toplamda 577 sporcu katılıyor. 30 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan turnuvada, dereceye girenlere toplamda 50 bin TL ödül dağıtılacak.

Törene Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı, Malatya Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, daire müdürleri katıldı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız