SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uluslararası Patent Aldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:28:01
Uluslararası Patent Aldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da faaliyet gösteren bir firmanın, tarımsal sulamada en az yüzde 60 enerji tasarrufu sağlaması öngörülen ''Karadan Bağlantılı Uzayabilen Pompa Grubu Sistemi'', uluslararası patent aldı. Sondajlara son vermesi hedeflenen sistemin Türkiye'de yaygınlaşması halinde, yıllık 15 bin megawatt enerji tasarrufu sağlaması öngörülüyor. 

Firmanın yönetim kurulu başkanı Mustafa Çekirdek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yılı aşkın süredir sulama sektörünün içinde olduklarını belirtti. 

Üreticiler tarafından kendilerine ulaştırılan problemlere çözüm bulabilmek için Ar-Ge ağırlıklı çalıştıklarını anlatan Çekirdek, ihtiyaçlar ve sorunlar üzerine KOSGEB ve TÜBİTAK destekli ''Karadan Bağlantılı Uzayabilen Pompa Grubu Projesi''ni uygulamaya koyduklarını söyledi. 

Türkiye'de irili ufaklı bin 500 gölet bulunduğunu, insanların da sondajlarla buralardan tarımsal amaçlı su aldıklarını kaydeden Çekirdek, ancak mevsimsel değişiklikten dolayı göletlerdeki suyun çekildiğini, bu nedenle de pompalardan su alma sorununun yaşandığını belirtti. 

Özellikle üreticiler için bunun önemli bir sorun olduğuna işaret eden Çekirdek, bunu gidermek için prototip bir duba üstünde dalgıç sistemiyle pompa geliştirdiklerini ve su ne kadar ileriye giderse gitsin kaynağından suyu alacak bir sistem ortaya çıkardıklarını aktardı. 

Mevcut sondaj sistemlerinde hem suyu kaybetme riskinin yüksek olduğunu hem de ciddi bir enerji tüketildiğini vurgulayan Çekirdek, sistemleri sayesinde hiç su kaybı yaşanmadığını ve 25 kilowatt enerji harcanan bir sondajın enerji miktarını sistem sayesinde 5 kilowata indirdiklerini dile getirdi. 

Modüler sistemin kurulduğu su kaynağında su azaldıkça pompanın ileriye doğru götürülebildiğini kaydeden Çekirdek, ''Bu sistemin Türkiye'de olmadığını biliyorduk. O yüzden ilk etapta Türkiye'den patent alacaktık ama danışman firmamız bunun dünyada da uygulanmayan bir yöntem olduğunu belirterek, uluslararası patente başvurulmasını önerdi. İsviçre'de askıya çıkan sistemimiz uluslararası patent aldı. Dünyada benzer uygulamalar olmasına karşın bizim sistemimiz daha iyi bulununca uluslararası patent verildi'' diye konuştu. 

Sistemin en az yüzde 60 enerji tasarrufu sağlayacağını vurgulayan Çekirdek, sistemin, Malatya'nın da içinde bulunduğu bölgede küçümsenemeyecek ölçüde, tahmini yıllık 15 bin megawatt enerji tasarrufu sağlamasını öngördüklerini vurguladı. 

20 pompayı Malatya ve civarındaki birkaç ilde kurduklarını, sistemin maliyetinin sondaj maliyetleriyle aynı oranda olduğunu belirten Çekirdek, henüz yeni olmasına rağmen kullanıcıların da sistemden memnun olduğunu söyledi. 

Sistemi ülke genelinde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Çekirdek, çalışmayı bununla da sınırlamayıp, sistemi daha da geliştirmeyi planladıklarını, pompanın enerji kullanım seviyesini daha da aşağı çekmek için çalışacaklarını kaydetti. 

Battalgazi ilçesindeki arazisini sulamak için sistemi kullanan üretici Hikmet Fendoğlu, sistemin kendileri için önemli kolaylıklar getirdiğini ifade etti. 

Daha önce arazilerini sulama noktasında çok sıkıntı yaşadıklarını anlatan Fendoğlu, ''Sulama sırası bize gelene kadar ağaçlarımız ciddi zarar görüyordu. Bu bölgede kuyudan su bulma şansımız oldukça düşüktü. Kısa bir süre önce böyle bir sistem geliştirildiğini duyduk. İlgili firmayla irtibata geçtik, gelip sistemi kurdular. Arazi yapımız yüksekte olmasına rağmen kurulan sistemle suyu göletten yukarılara kadar çıkıyor. Üstelik enerjiyi de az tüketiyor. Bu sistem sayesinde bizim her sulamada ortalama 400-500 lira karımız oluyor'' diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız