SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ulvi Bey'in Gemisi' Hazırmış

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:49:02
'Ulvi Bey'in Gemisi' Hazırmış
A- A+ PAYLAŞ

Malatya eski Valisi Ulvi Saran döneminde,  Karakaya Baraj Gölü'nde turistik gezi ve Nemrut'a gölden turist taşıma amaçlı olarak inşa ettirilen, ancak ortaklık, işletme koşulları ve maliyeti nedeniyle ciddi eleştiri ve tepkilere neden olan, imalat hatası nedeniyle suya indirildikten sonra teknik nedenlerle çalıştırılamayıp kıyıya çekilen Malatya adlı gemi, "yüzecek" duruma getirildikten sonra nihayet yeniden suya indiriliyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Toplu Taşıma Hizmetleri Şube Müdürü Zeki Hedekoğlu, Malatya adlı geminin bütün teknik eksikliklerinin giderildiğini ve bu hafta içinde suya indirileceğini söyledi. Bunun için özel bir kızak ekibinin getirildiğini kaydeden Hedekoğlu, gezinti amacıyla kullanılacak olan geminin düğün, nişan veya diğer toplantılar için kiralanabileceğini belirtti.

Bir garip gemi!

Malatya adlı geminin yapımı, 10 Ekim 2010 tarihinde  dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran’ın çabaları sonucunda, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü ile İndeks A.Ş. arasında 14 metre boyundaki Malatya isimli teknenin yaptırılarak Malatya İl Özel İdaresi’ne devri hususunda bir sözleşme imzalanmasıyla başladı. Malatya Valiliği daha sonra geminin yapımını üstlenen İndeks A.Ş.’den geminin ebadının 23,90 metreye çıkarılmasını talep etti. Malatya Valiliği ile İndeks A.Ş arasında bu yeni teknenin 750.000,00 Euro + KDV karşılığında yapımı için İl Genel Meclisi kararı alınmadan 01.03.2011 tarihli bir sözleşme imzalandı.

Ortaklık yapısı da bir hayli tartışmalı olan geminin yapımını üstlenen İndeks A.Ş.’ye KOSGEB’den 250 bin Euro’su hibe olmak üzere 750 bin Euro kredi kullandırıldı. Ancak geminin maliyetinin büyük bölümü KOSGEB üzerinden karşılanmasına rağmen, geminin fikir babası ve dönemin Valisi Ulvi Saran, tarafından geminin % 76’sının üç işadamına ait olduğu açıklandı.

Ancak geminin ortaklık yapısına ilişkin ayrıntılar daha sonra, ortaya çıktı. Buna göre, geminin sadece % 24’ünün kırsaldaki alt yapı sorunlarını gidermekle yükümlü ve bütçesinde önemli pay ayrılan İl Özel İdaresi'ne ait olduğu, kalan yüzde 31’nin Muhittin Aydın’a, yüzde 30’u Mehmet Yıldız’a ve yüzde 15’inin ise Harun Gençtürk’e ait olduğu ifade edildi. Bu haberler o dönem, Valilikçe ve İl Özel İdaresi'nce de yalanlanmamıştı.

Demirleyeceği liman olmadığı için karada kaldı

Ortaklık yapısından işletme koşullarına ve maliyetine kadar yapım aşamasında çokça eleştirilen Malatya adlı turistik gezinti gemisi ile ilgili tartışmalar, yapımının tamamlanmasından sonra da devam etti.

22 Mart 2012 günü 150 kişilik olduğu belirtilen geminin yapım çalışmalarının sürdüğü Battalgazi ilçesi Atabey mevkiine giden dönemin Valisi Ulvi Saran, beraberinde Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaç'la birlikte yaptığı incelemelerin ardından, geminin Mayıs 2012'de suya indirileceğini söylemişti. Bu tarihte gemi tamamlanamazken, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevine atanan Vali Saran, bu görevine gitmek üzere Malatya'dan ayrılmadan önce 30 Ağustos 2012'de bir kez daha "karada kızakta bulunan" gemiye giderek, dümeninde poz vermiş, burada yaptığı açıklamada sadece döşemesi ile ilgili küçük işlerin kaldığı geminin 10 güne kadar suya indirileceği iddiasında bulunmuştu. Eski Vali Saran'ın verdiği bu tarihte de gemi suya indirilememiş, karada bekleyen gemi Malatya’ya atanan Vali Vasip Şahin'in ‘üstüne kalmıştı.’

Geminin, demirleyeceği limanı olmadığı için karada kaldığı gerçeği ise Nisan 2013 tarihinde  yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ortaya çıkmıştı.  Söz konusu toplantıda dönemin Valisi Vasip Şahin’in konuyu gündeme getirmesi üzerine yine o dönem DSİ 9. Bölge Müdürü olan Faruk Yiğitsoy, gemiye liman yapılması için formül üretilmişti.

Turistik amaçlı gemiler için DSİ’nin kalıcı liman yapamayacağını belirten Faruk Yiğitsoy, DSİ’ye yeni bir yazı yazılması ve bu yazıda ‘Turistik kelimesi yerine, taşıma amaçlı gemi’ ifadesinin kullanılması halinde, geminin demirleyeceği bir yer tahsis edilebileceğini söylemesi ile liman sorunu aşılmıştı.

Bir türlü suda yüzdürülemedi

Bütün bu tartışmalar ve yaşanan sorunlardan sonra ‘Malatya’ adlı gemi planlanandan ancak bir yıl sonra suyla tanışabildi. Fakat bu kez de ‘şaft kaynaklı denge sorunu' ortaya çıktı ve bu gemi, gölün hemen kıyısında yan yattı. O dönem İl Özel İdaresi’nin 40 bin TL’ye kiraladığı vinç yardımıyla karaya çıkarılan gemi, o tarihten bu yana Atabey iskelesinde kızakta bekliyordu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız