SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ümidimiz Esnaf Açılımı'

A- A+ PAYLAŞ

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulan dosyada "Esnaf Açılımı" da istendiği, ayrıca Şoför Er Eğitim Alayı arazisinin Malatya Belediyesi'ne devrinin de talep edildiği açıklandı.

Başbakannın hafta sonunda Malatya'ya yaptığı ziyarette ESOB'un verdiği dosyada yeralan bazı öneriler, bu kuruluş tarafından konuya ilişkin olarak yayınlanan ikinci bültende kamuoyuna duyuruldu.

ESOB'un bu konudaki bülteni şöyle:

"Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 14 Kasım günü Malatya’ya yaptığı ziyarette ESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından sunulan dosyada, “Günümüzde de esnaf ve sanatkar kesimi, Türkiye’nin ekonomisine önemli katkısını zor şartlara rağmen sürdürmektedir. Esnaf ve sanatkar kesimini vergi levhasına bakarak değerlendirenler her zaman büyük yanlışa düşmüştür. Esnaf ve sanatkarı değerlendirmek isteyenlerin, bu kesimin öncelikle toplumsal barış ve sosyal dengeye kattığı değerlere bakmasının daha doğru olacağı düşüncesindeyiz. ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri küçük esnaf ve sanatkarını ekonomik gelişmelerinin arttırılmasında önemli bir araç olarak görüp, desteklerken, Türkiye’de mevcut politikalar küçük esnaf ve sanatkarın varlığı ile birlikte alın teri olan küçük sermayesini de eritir hale getirmiştir. Türkiye'de esnaf ve sanatkarlara yönelik olarak yeni bir politikanın ortaya konulması şart olmuştur. Hükümetimizden Esnaf Açılımı yapmasını ümit etmekteyiz” denildi.

Esnaflara da teşvik paketi çıkartılması talep edilen ESOB’un dosyasında şu ifadeler yer aldı, “Esnaf ve sanatkar, hükümetin sanayicilere sağladığı teşvik ve desteklerden dolayı haksız rekabetlerle karşı karşıya bırakılmıştır. Esnaf ve sanatkara da bireysel özel teşvik paketleri uygulanmalıdır. İşletme koşullarına göre uzun vadeli, düşük faizli ve dönüşümsüz krediler verilmeli. Esnaf ve sanatkara verilecek olan bireysel teşvik, bölgesel, yöresel ve sektörel olmalıdır. Esnafa bölge ve yöre özelliğine göre teşvik verilmeli. Marmara Bölgesi’ndeki esnaf ile Doğu Anadolu’daki esnaf, Malatya’daki esnaf ile Tunceli ve Muş’taki esnaf bir tutulmamalı. Haksız rekabetten dolayı ucuz ve kaliteli hammadde bulma güçlüğü çekmekte olan esnaf ve sanatkar, büyük sanayiciye göre daha fazla pirim ve daha pahalı su ve elektrik parası ödemektedir. Esnaf ve sanatkara, kredi, vergi istisnası, yatırım indirimi, makine ve techizat desteği, Bağ-Kur, SSK, KDV desteği ve enerji desteği gibi konularda yararlanma imkanı getirilmelidir. Bu destek bölgenin ve yörenin gelişmişlik durumuna göre esnafa yansıtılmalı. Marmara ya da Ege Bölgesi’ndeki esnaf ile Doğu Anadolu’daki esnaf aynı vergi kriterlerine tabi tutulmamalı. Bugün 28 adet vergi ödeyen esnaf ve sanatkarın ödediği vergi sayısı azaltılmalı, esnaftan gelire göre vergi alınmalı ve vergi oranları yaşam standardını etkilememeli. Esnafların vergileri bölgesel hale getirilmelidir. Geleneksel el sanatlarına dayalı üretim yapan yada bitme noktasına gelmiş bulunan meslekleri yapan esnaf ve sanatkarlardan vergi alınmayarak, ayrı bir teşvik getirilmelidir.”

Sanayi Sitelerinin modern tezgahlardaki üretimle canlanması ve üretim ile istihdamın artması için Küçük Sanayi Sitelerinde üretime ve istihdama yönelik yeni bir planlama yapılması ile Küçük Sanayi İhtisas Siteleri kurulmasının özendirilmesi istenen dosyada, “Özel Tüketim Vergisi indirimi esnaf ve sanatkar camiasına, çiftçiye, işçiye, emekliye, memura hiçbir katkı sağlamamıştır. Bu indirimden daha çok büyük şirketler yararlanmıştır. Taksici, kamyoncu ve minibüsçü esnaflarının araçlarını yenileyebilmeleri için bir kereye mahsus ÖTV ve KDV muafiyeti sağlanmalıdır. Belli bir sürede sicil ve vergiye kayıtlı şoför esnafına getirilecek olan ÖTV ve KDV indirimi, bölgesel olmalıdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki şoför esnafı ile diğer bölgelerdeki şoför esnafı aynı uygulamaya tabi tutulmamalı. Hava ve deniz yolu ulaşımında muaf tutulan Özel Tüketim Vergisi’nin karayollarındaki ticari araçları da kapsayacak biçime dönüştürülmelidir” şeklindeki taleplerde yer aldı.

“Dünyanın her yerinde şekli ve uygulaması belli olan marketçilik işletmesinin Türkiye’de de kurallarının olmasını istiyoruz. Küçük esnaf ve sanatkarın, korunması için yıllardan beri bekleyen Büyük Marketler Yasa Tasarısı, bu dönem yasalaşmalıdır” denilen raporda, “Alım gücü her geçen gün azalmaktadır. İç piyasanın canlanması için İşçiye, Memura, Bağ-Kurluya, Emekli - Dul ve Yetimlerin maaşlarına 100,00-150,00 TL arasında zam yapılarak, piyasaların canlanması sağlanmalıdır” talebi de dile getirildi.

Dosyada, Mesleki eğitimin özendirilmesi, Ustalık Belgesi’ne gereken önemin verilmesi, Sicil Affı yasasına işlerlik kazandırılması, Bağ-kur emekli maaşlarının eşitlenmesi ve Malatya’daki ulaşım projelerinin desteklenerek hayata geçirilmesi gibi konularda yeraldı. Dosyada, Belediyelerdeki ihtisas komisyonlarında mesleki kuruluş temsilcilerinin yer alması ve meslek mensupları ile ilgili alınacak kararlarda oy kullanma hakkı verilmesi de talep edildi.

ESOB’un dosyasında, Altay Kışlası’nın askeri alan statüsünden çıkartılamıs da talep edilerek, “Malatya’da eski ismi ile Şoför Okulu olan Şoför Er Eğitim Alayı’nın bulunduğu Altay Kışlasında Şoför Eğitim Alayı kapatılarak, yerine daha küçük ölçekli askeri birlikler haline dönüştürüldü. Alanın büyük bir bölümü kullanılmamaktadır. Beylerderesi mevkiinde başlayıp, Sivas Karayolu güzergahı oyunca Karakaya Baraj Gölüne kadar devam eden ve tarıma elverişli olmayan bu alanın askeri alan statüsünden çıkartılarak, Malatya Belediyesi’ne devredilmeli. Bu alan, tek merkezli olan Malatya’nın ikinci bir merkez haline dönüştürülmesi konusunda ideal bir noktadır. Hükümetimizin, yeni bir planlı Malatya’nın inşa edilmesine katkı sağlamasını beklemekteyiz” denildi.

ESOB tarafından, Başbakanlığın sunulan dosyaya vereceği cevaplarında kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız