SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Umut Dönemine Girdik'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel ekonomik krizde dip noktasının geride kaldığını belirterek, krizin 4. ve son evresine girildiğini, bundan sonraki dönemin umut dönemi olduğunu söyledi.

 

Turgut Özal’ın vefatının 17. yıldönümünde İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen ekonomi kongresi kapsamında bugün gerçekleştirilen Global Kriz ve Ekonomi Yönetimi konulu konferansta konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz finans piyasalarında kırılganlığın devam etmesine karşın ekonomide ılımlı toparlanmanın yaşandığını ifade etti.

 

AB’nin Geç Toparlanması Türkiye İçin Risktir

 

Ekonominin tekrar istihdam yaratmaya başladığını, tarım dışı sektörlerde örneğin sanayi ve inşaat sektöründe kayda değer iyileşmelerin yaşandığına dikkat çeken Durmuş Yılmaz, Türkiye’nin de ekonomik krizde etkilendiğini belirten Durmuş Yılmaz, ‘AB daha geç toparlanma işaretleri veriyor. Bu durum dış ticarette en büyük partneri AB olan Türkiye için bir risk oluşturuyor’ dedi.

 

Bütçe açıkları ve borç stoklarının İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan’da ekonomilerini riske eden unsurlar olduğunu kaydeden Durmuş Yılmaz Türkiye’de ise ihtiyatlı bir iyileşme sürecine girildiğini belirtti. Sanayi üretiminin 2009 Mart ayından bu yana ılımlı toparlanma içinde olduğunu ifade eden Yılmaz, ‘Tüm bu iyileşmelere rağmen kriz öncesi duruma dönmek zaman alacaktır. Bundan sonraki dönem umut dönemidir. Kredi piyasalarında olumlu gelişmeler var. TL’nin kriz boyunca izlediği istikrar trendi diğer piyasalar karşısında olumlu bir ayrışma yaşanmasını sağlamıştır’ dedi.

 

Türkiye’de kamu maliyesinin geçmişte disipline edilmiş olmasının krizin etkilerinin azaltılmasını sağladığını kaydeden Durmuş Yılmaz enflasyon tahminlerinin 2011’in ilk aylarında hedeflerle uyumlu düzeye geleceğini söyledi.

 

Krizin çıkış nedenleri konusunda da konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, finans piyasalarının aşırı derecede büyümesi, piyasaların denetimsizliği ve ülkelerin aşırı borçlanmasının global ekonomik krizi yaratan temel unsurlar olduğuna vurgu yaptı.

 

Ekonomik Tedbirler Aşamalı Olarak Geri Çekilecek

 

Durmuş Yılmaz ihtiyatlı, ılımlı toparlanma ve umut dönemi olarak nitelendirdiği yeni süreçte ekonomik krizini etkilerinin azaltılması amacıyla alınan tedbirlerin bir bölümünün aşamalı olarak geri çekileceğini de söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız