SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Unakıtan 3 Ay Sonra Yanıtladı Ama..

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, TBMM'de 24 ve 25 Aralık 2005'deki bütçe görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği sorulara, 3 ay sonra yanıt aldı. Ancak, verilen yanıtlar Malatya için sevindiren bilgiler içermiyor. Kılıç, Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) ameliyathaneleri için gereken paranın 25 milyon YTL olmasına karşın, 40 bin YTL ödenek tahsis edildiğini belirtmişti. Kılıç, ayrıca kayısı üreticisine destek açısından Kayısı Birlik'e destek verilip verilmeyeceğini sormuştu. Bakan Unakıtan'ın, TÖTM konusundaki yanıtı net bir ifade içermezken, Kayısı Birlik ile ilgili yanıtında, bir kurul değerlendirmesi doğrultusunda, birliğe ağır eleştiriler ve suçlamalar olduğu görüldü.

 

İŞTE SORULAR VE YANITLAR..

"SORU 1: Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Merkezinin halen kadro kanunu çıkarılmadı; yarım kalan işler, açılamayan ameliyathaneler için bu sene ayrılan pay 40.000 YTL, gereken para ise 25.000.000 YTL’dir. Bu sene söz konusu yatırımlar için kaynak yaratmayı düşünüyor musunuz?

 

YANIT 1: İnönü Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yarım kalan işler ve ameliyathaneler için 2006 bütçesinde 40.000 YTL ödenek tahsis edilmiştir. Yıl içinde gerekli görülmesi halinde, başta yatırımları hızlandırma ödeneği olmak üzere yedek ödeneklerden ya da harcamaya dönüşmeyeceği anlaşılan diğer tertiplerden bu amaçla ödenek aktarılması mümkün bulunmaktadır.

 

SORU 2: Malatya kayısısı, 2004 yılında don felaketi nedeniyle yüzde 70 oranında zarar gördü. Yapılan tespitte, çiftçinin zararları tüm mal varlığının yüzde 40’ını bulmadığından yardım yapılmadı. 2005 döneminde ise Malatya kayısısında rekolte fazlası oldu. Tüm uyarılarımıza rağmen kayısının en az yüzde 20-25’inin alınması hususunda Kayısı Birlik’e destek olunmadığı için 2004’te 5 YTL olan birinci sınıf kayısı, 2005’te 1 YTL’ye düştü; ihracat fiyatı da buna bağlı olarak düştüğü için ülkemize giren döviz miktarı da azaldı.

 

Tütün üretimi elinden alınan, pancar üretimi kotaya bağlanan ve tek geçim kaynağı olan kayısıyı korumak için Kayısı Birlik’e destek vermeyi düşünüyor musunuz?

 

YANIT 2: Kayısı Birlik’in 2005/2006 sezonunda rekolte fazlalığı yaşanacağından bahisle kayısı rekoltesinin yüzde 20-25’ini almak amacıyla 15.000.000 YTL DFİF kredisi talebi Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca Yeniden Yapılandırma Kuruluna iletilmiştir.

 

Kurulun 31/01/2006 tarihli toplantısında Kayısı Birlik’in bahse konu talebine ilişkin olarak şu kararlar alınmıştır:

 

“Kayısı Birlik’in yeniden yapılandırma sürecinde bölge kuru kayısı rekoltesinin ortalama yüzde 1.5’ini alabildiği ve ülke ihracatının da ortalama yüzde 0.1’ini (binde 1’ini) gerçekleştirebildiği, birliğin yeniden yapılandırma sürecinde ortaklarının ürünlerinin satışı konusunda varlık gösteremediği ve satış performansının da oldukça düşük seviyelerde seyrettiği ortaya konulmuştur. Birlik bu dönem boyunca faaliyetlerinden zarar etmiş, mali açıdan giderek zayıflamış, işletme sermayesi ile öz kaynaklarını eritmiş ve DFİF borçları mevcut kaynaklarını aşmıştır.

 

Ayrıca Birlik Katılım Protokolleri çerçevesinde Yeniden Yapılandırma Kurulu tarafından önerilen tedbirleri uygulayamamış, gerçekçi iş planları hazırlayamamış, ürün alımlarının finansmanında DFİF kredi kullanımına bağımlı kalmış, ancak kullanmış olduğu DFİF kredilerini de geri ödeyememiştir.

 

Bu nedenle de Birlik 6183 sayılı Kanun kapsamında takibe alınmış olup, bu borçları taksitlendirilerek bir ödeme planına bağlanmıştır.

 

Birliğin iyi yönetilememesinden kaynaklanan tüm bu olumsuzluklara rağmen 2005/2006 ürün yılında kayısı ürününde yaşanan arz fazlası nedeniyle Birliğin piyasada varlık göstermesinin üreticiler açısından faydalı olacağı hususundan hareketle, birliğin 30/06/2006 vadeli 15.00.000 YTL tutarında DFİF kredisi kullandırılması talebinin değerlendirilmesi hususunun Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı’na iletilmesine karar verilmiştir.”

 

Bilgilerinize arz ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız