SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversite.. 30 Yılın Öncesi ve Sonrası..

A- A+ PAYLAŞ

Orhan Apaydın
oapaydin@dha.com.tr

Ben, 30 yılın bu kadar çabuk geçeceğini hiç düşünememiştim.

Bu yüzden, üniversitenin bu büyük fiziki yapısını mucize diye algılıyorum...

Ben aslında, üniversitelerin kuruluşunun çok zor olduğu yıllarda, Elazığ’da bir üniversite kurulmuşken, Malatya’ya üniversite kurulabileceğini de hiç düşünememiştim...

Ben, sivil bir hareketin 30 yıl önceki koşullarda bir üniversite kurmak üzere yeterli lokomotif olabileceğini de düşünememiştim...

Ama İnönü’yü kaybetmiştik.

İnönü’nün adı yaşatılmalıydı.

İnönü’nün adı, Malatya’da yaşatılmalıydı...

İnönü’nün adı, bir üniversitede yaşatılmalıydı...

İnönü’yü de, üniversiteyi de, Malatya’yı da özümsemiş bir
ismin peşine takılmalıydık.

Hayrettin Ağabey’in (Abacı) peşine...

Üniversite için dernek kurmalıydık.

Hiç unutamam; tabelasını asarken 5. kattan düşme tehlikesinin korkusunu bugün bile içimde taşıyorum....

* * *
30 yıl önce çok doğru bir şey yapmışız...

Ankara’nın lütfetmesini beklememiş, kentte ‘ortak akıl’ yaratmışız. O yıllarda farklı dünya görüşleri nedeniyle ‘diyaloğları ayıplananlar’, o ‘ayıptan’ kendilerini soyutlamış, biraraya gelmiş, güçbirliği yaratmış...

Solcu X ile sağcı X, üniversite için kol kola girmiş 1970’li yıllarda...

30. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları sırasında herbirine plaketler verildikten sonra yan yana dizildiklerinde, o yılların sıkıntılarını bilenler, bunun önemini bir kez daha anımsadı...

Kentiçi iletişim en iyi biçimde kullanılmış. Bu güçbirliğinin tılsımı tüm kenti sarmış. Dönülmez bir yola girilmiş. Önümüze çıkan her engel, inançla aşılmış.
Yasa teklifi verilmiş, komisyon onaylamış, DPT ‘olur’ demiş, şu olmuş, bu olmuş...

İnönü adına rağmen, Demirel dahi üniversitenin kuruluş yasa önerisine imza koymuş..

Bunun nasıl gerçekleştiğini de, törende Ahmet Karaaslan açıkladı, tam bir siyasi deha....

Yer tespiti yapılırken Beylerderesi mi, bugünkü kampüs alanı mı diye tartışmışız. Kampüsün güneyindeki en yüksek tepeye çıkmış, uçsuz bucaksız arazide İnönü Üniversitesi’nin bugününü hayal etmişiz.

Unutmam mümkün değil; hava çok sıcaktı ve o yıllarda şişe suyu moda olmadığı için yanımızda götürememiş, çok susamıştık.

Bulabildiğimiz patikada yürümek zorunda kalınca isyan etmiştim.

Derneğin değil de, üniversitenin tabelası asılırken artık benim düşme tehlikem kalmamıştı. O işin görevlileri vardı artık.

Üniversite kurulmuştu.

Üniversite öğrenimi yapamamış 25 yaşındaki Malatyalı bir genç olarak, çocuklarımızın çok yakınında bir üniversite olacaktı bundan böyle..

***

55 yaşında bir Malatyalı olarak 30. kuruluş yıldönümüne davet edildiğimde içim içime sığmıyordu..

Üniversitemizin kuruluşuna minicik de olsa katkı sağladığımız için davetli olmak büyük onurdu..

Önceki rektörlerimizin, emeği geçen parlamenterlerimizin, biz kurucu dernek yöneticilerinin davetli olduğu töreni anlatmak zor, yaşamak ise daha zordu. O onuru yaşabilmek için, yaşadığın kente 30 yıl önce hizmet vermiş olmak gerekirdi.

Rahmetli olan bir rektörümüzün yeğeninin konuşmasındaki gibi, İnönü Üniversitesi sadece fiziki olarak büyümemiş, vefayı da büyütmüştü..

Vefa gösterenlere milyonlarca teşekkür.

Bize vefalı davrandıkları için değil; Malatya’ya hizmet edenlere vefa duydukları için çokça teşekkür borçluyuz kendilerine.

Rektörünün, ‘artık gecesi de gündüzü de aydınlık” diye üstü örtülü tanımındaki İnönü Üniversitesi’ni aydınlık kafalı gençlerimize, Malatyalı gençlerimize emanet ediyoruz.

Biz, ne iyi etmişiz de üniversite kurmayı hayal etmişiz...

Benim de son sözüm, o zamanki dernek başkanımız Hayrettin Abacı’nın 30. yıl törenindeki konuşmasından bir cümle olacak:

“Hayal etmekten korkmayınız..”

__________________________________

FOTOĞRAFLAR:
* ÜSTTEKİ FOTOĞRAF: İnönü Üniversitesi'nin kurulmasına ön ayak olan "İnönü Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği"nin yöneticisi Gazeteci Orhan APAYDIN, teşekkür şildini Rektör Prof.Dr. Hilmioğlu'ndan alırken.

* ALTTAKİ FOTOĞRAF: 1970'li yılların başından itibaren İnönü Üniversitesi'nin kurulması için çaba gösteren ve 1975'te sonuç alan o dönemin "İnönü Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği"nin, 30. yıl kutlamalarında şilt alan yöneticileri ile hayatta olmayan yöneticilerin yakınları toplu halde.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız