SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Üniversite İle Bağ Oluşturduk"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:28:14
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya’da, ‘Buluş@lım’ adlı Patent Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile İnönü Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, patent konusu ele alındı.

Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Son yıllarda özellikle ihracatı daha yukarılara çekme adına ve dünyadaki rekabet sınırları içerisindeki gücümüzü artırmak adına ülke olarak AR-GE’ye ve yenilikçi ürünlere önem vermemiz gerekiyor. Bu düşünce çerçevesinde, bu buluşmayı organize ettik. Buradaki hedefimiz; sanayicimizle üniversitedeki değerli akademisyenlerimizin fikirlerini bir araya getirip, bu fikirleri iş dünyasının sermayesiyle birleştirip yeni ürünlere yönelmeyi sağlamaktır. Ülke olarak ihracatı 500 milyar dolarlara çıkarmak istiyorsak, bunun önemini şimdiden kavramamız gerekiyor” dedi.

“YÜZDE 1 SEVİYESİNE YENİ YAKLAŞIYORUZ”

Erkoç, gelişmiş ülkelerin AR-GE’ye büyük önem verdiğini kaydederek, “Gelişmiş ülkelerde AR-GE’nin ne kadar önem arz ettiğini ve iş dünyası için ne denli önemli olduğunu yakından takip etmekteyiz. Amerika’da Gayrisafi Hasıla içerisindeki AR-GE’ye ayrılan pay yüzde 4 civarında. Japonya’da bu oran yüzde 3 iken Avrupa ülkelerinde yüzde 2,5 civarında. Türkiye’de ise son yıllarda verilen desteklere rağmen yüzde 1 seviyesine yeni yeni yaklaşıyoruz” diye konuştu.

“AKADEMİSYENLERİN FİKİRLERİNİ ALACAĞIZ”

İş dünyası açısından AR-GE’nin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Erkoç, “İş dünyasının, dünyadaki rakipleriyle rekabet şanslarını artırabilmeleri için özellikle iş dünyasının kendi bünyesinde de AR-GE’yi oluşturmaları ve bütçe ayırarak, kurumsal yapıya kavuşmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Dünyada bugüne kadar 90 milyon patent alındığını kaydeden Erkoç, şunları söyledi:

“Şuanda dünyaya baktığımızda yaklaşık bugüne kadar 90 milyon patent alınmış. 2012 yılında 12 milyon civarından patent alındığı kaydedildi. Türkiye’de ise 2012 yılında 12 bin patent alınmıştı. Malatya baktığımızda ise üzülerek ifade ediyorum; son yıllarda sanayileşen bir kent olmamıza rağmen yıllık patent müracaatı 10 ila 14 arasında bulunuyor. Üniversitedeki değerli hocalarımızın fikirlerini alarak, ortaya konulan patentlerin raflarda kalmamasını istiyoruz. Akademisyenlerimizin fikirlerini sanayicilerimizle buluşturmak için bu çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Bu anlamda üniversitemiz ile Malatya sanayicisi arasında ciddi bir bağ oluşturduk.”

“AR-GE SONUCU ORTAYA ÇIKAN BİLGİLERİN SANAYİCİYE AKTARILMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Malatya İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Türköz ise, gelişmiş ülkelerin AR-GE ve inovasyonuna büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Türköz, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmeye yönelik programları önemsediklerini ifade ederek, “Dünyaya yön veren ülkelere baktığımızda, genel olarak ortak noktalarının; AR-GE ve inovasyona ayrılan payın ve üniversite-sanayi iş birliğinin en üst düzeyde olduğu görülmektedir. Bu ülkelerin gerek teknoloji gerek katma değeri yüksek ürünler üreten sanayinin gelişmesi açısından çok üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 vizyonuna uygun olarak üniversitemiz proje çalıştayı düzenledi. Bu çalıştaylara da devam edeceğiz. Özellikle üniversite-sanayi iş birliğini artırmaya yönelik olan çok önemli programlar. Bu anlamda bu çalıştayların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bende katılımcı olarak bu programda yer aldım, çok faydalandım ve de faydalanmaya devam edeceğim” değerlendirmesinde bulundu.

İnönü Üniversitesi olarak AR-GE sonucu üretilen bilgilerin sanayiciye aktarılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Türköz, “Üniversitede üretilen AR-GE sonucu çıkan bilgilerin sanayiciye aktarılmasını üniversite olarak çok önemsiyoruz. Yani katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine temel teşkil etmesini çok önemsiyoruz. Patentle ilgili bilgilendirici bir toplantının yapılması da bizim adımıza tamamlayıcı bir unsurdur. Çünkü AR-GE sonrası elde ettiğimiz bilgilerin patente dönüşmüş olması önemli bir kriterdir” ifadelerini kullandı.

“GENİŞ KAPSAMLI BİR SUNUM OLACAK”

Türk Patent Enstitüsü Patent Uzmanı Hakan Bayram da, patentle ilgili akademisyenlere geniş çaplı bir sunum yapacaklarını belirterek, “Dünyada 90 milyonun üzerinde patent başvurusu tescilleri vardır. Bu eğitimin amacı; daha çok prosedür bazında değil de, patentle ilgili üniversitemiz araştırmacılarının, akademisyenlerin bir patent dokümanına nasıl ulaşacaklarını öğreneceğiz. Burada bulunan patent dokümanlarından ise nasıl faydalanılacağı ve kendi çalışmalarıyla ilgili nasıl entegre edileceği ile ilgili geniş kapsamlı bir sunum olacak” açıklamasını yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız