SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversite Kayıtları Gönderdi

A- A+ PAYLAŞ

Biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasında 35. duruşma yapıldı. 
18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi'nde öldürülen Alman uyruklu Tilman Geske ve Türk vatandaşları olan  Necati Aydın ve Uğur Yüksel cinayetleriyle ilgili davanın 35. duruşmasına tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler ile sanık Varol Bülent Aral, tutuksuz sanık Hüseyin Yelki katılırken, Tutuksuz sanıklar Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe katılmadı.

 
Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Zirve Yayınevi ile ilgili olarak yapılan soruşturma hakkında mahkemeye gönderilen yazıda, "Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülmekte olan kamuoyunda Ergenekon Silahlı Terör Örgütü soruşturması olarak bilinen, soruşturma dosyasının halen devam etmekte olduğu, soruşturma konusu olayın 2007 yılında Malatya'da gerçekleştirilen ve kamuoyunda Zirve Yayınevi Cinayeti olarak yer alan olayla irtibatlı şüphelilere yönelik olduğu ve soruşturma dosyasında kısıtlama kararının mevcut olduğu" şeklinde bilgi gönderildiğini kaydetti. 
 
ÜNİVERSİTE KAYITLARI GÖNDERDİ
 
Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca Zirve Yayınevi olayında azmettiricilerle ilgili olarak yürütülen soruşturmayla ilgili olarak verilen bilgide ise, soruşturmanın devam ettiği şeklinde mahkemeye bilgi verildiğini belirtti. Mahkeme Başkanı Kısa, Mahkemeye tanık olarak zorla getirilmesi hakkında bir önceki duruşma karar verilen Erhan Gelni'nin cezaevinde bulunduğu şeklinde bilgi geldiğini kaydetti. Mahkeme Başkanı Kısa, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nden 2000 yılı ile 2008 yılları arasında üniversite nezdinde misyonerlik ve benzer konularda konferans veren ve panele katılanlara ilişkin isim, konu ve tarihleri içerir listeyle birlikte konferans ve panel kayıtlarının CD ve DVD ortamında gönderildiğini belirtti.
 
"TUTUKLANMASINI TALEP EDİYORUZ"
 
Duruşmada, mağdur avukatlarından Erdal Doğan, "Öncelikle İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nün göndermiş olduğu konferans kayıtlarının çözümünün yapılmasını ve deşifre edilmesini talep ediyoruz. 19 Eylül 2011 tarihinde Hrant Dink cinayetine ilişkin Cumhuriyet Savcısının mütalaasından bir suretini mahkemeye sunuyoruz. Mütalaada, Zirve Yayınevi ile ilgili tespitler ve anlatımlar yer alıyor. Bu hususun dikkate alınmasını talep ediyoruz. Tanık Erhan Gelni'nin bulunduğu cezaevinden tespit edilerek tanık olarak dinlenilmesini talep ediyoruz. Tutuksuz sanık Hüseyin Yelki'nin tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.
 
"HAKİME SUÇLAMA"
 
Duruşmada söz alan sanık Varol Bülent Aral, "Hrant Dink dosyasında mütalaa veren savcının görevden alınışı ve iddiaların soyut kalmasının dikkate alınmasını talep ediyorum. Ayrıca Hakim Üye Osman Kandemir'in davadan çekilmesini talep ediyorum. Ben dudak hareketlerini okuyabiliyorum, ayrıca bu hakimin beynini de okuyorum. Bana 'sen göreceksin' dedi" iddialarında bulundu.
 
"ŞİZOFREN TANISI KONULMUŞTUR"
 
Varol Bülent Aral'ın avukatı ise söz alarak, "Müvekkilime Adıyaman Devlet Hastanesi tarafından kendisine paranoid şizofren tanısı konulmuştur. Müvekkilimin ceza ehliyeti olup olmadığı hususunun tespiti için Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini talep ediyoruz. Tahliye talebimizi tekrar ediyoruz" dedi.
 
"iFTİRA ATTILAR"
 
Sanık Hüseyin Yekli de, "Avukat Erdal Doğan'ın benim neden tutuklanmamı talep ettiğini anlayamadım. Bana iftira atılmıştır. İftira atan kişide bunu daha sonra beyan etmiştir" dedi.
 
"SONUCUN BEKLENMESİ TALEBİ"
 
Cumhuriyet Savcısı Şeref Gürkan ise, "Bu olayla ilgili olarak yürütülmekte olan 2007 / 383 soruşturma sayılı dosyanın soruşturması devam etmekte olup, iddianame tanzim aşamasında olup sonucun beklenilmesine kara verilmesi talep olunur" dedi. 
 
DURUŞMA 16 ARALIK'A ERTELENDİ
 
Mahkeme Heyeti, ara kararlarını açıkladı. Mahkeme heyeti, sanık Varol Bülent Aral'ın üye hakim Osman Kandemir'e ilişkin red isteminin hakimin yazılı mütalaasını alınıp, ardından bu hakim üye katılmaksızın oluşacak heyet tarafından değerlendirilmesine, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından gönderilen konferans ve panel CD ve DVD'lerinin bilirkişiye gönderilerek çözümünün yaptırılmasına, tanık Erhan Özen'in telefon numaralarına ilişkin HTS kayıtları il baz istasyonlarına ilişkin rapor aldırılmasına, tanık Erhan Gelni'nin bulunduğu cezaevini tespit edilerek, duruşmaya getirilmesine, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca yürütülmekte olan 2007 / 383 soruşturma sayılı dosyanın sonucunun beklenilmesine, sanık Hüseyin Yelki'nin tutuklanma talebinin devam eden soruşturmanın sonucuna göre değerlendirilmesine, sanık Varol Bülent Aral'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine ve duruşmanın 16 Aralık 2011 tarihine ertelenmesine karar verdi.
 
Mahkemenin duruşma tarihini yaklaşık 2.5 ay ertelemesindeki sebebin, Zirve Yayınevi olayında azmettiricilere yönelik devam eden soruşturmaların bitme aşamasına gelmiş olmasından ve önümüzdeki aylarda iddianamelerinin mahkemeye sunulacak olmasından kaynaklandığı öğrenildi. 
 
"LİSTE İLGİNÇ"
 
Mağdur avukatlarından Erdal Doğan, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından mahkemeye gönderilen, 2000 ile 2008 yılları arasında yapılan konferans ve paneller ile ilgili olarak listenin çok ilginç olduğunu belirterek, "İstanbul'da yürütülen ve yetkisizlik kararı ile Malatya'ya gönderilen hazırlık soruşturmasının iddianamesi hazırlanıyor. Azmettirici konumunda olan ve hep Ergenekon ile irtibatlı olduklarını iddia ettiğimiz kişilerin iddianamesi hazırlanacak. Bizim mahkemeden hep cinayetlerin olduğu günü Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un bir konferans verdiğine dair bir talebimiz olmuştu. Bu talep geldi. Bunun konuşma dökümünü yapacaklar. Çok ilginç bir manzarayla karşılaştık. 2000 yılından 2008 tarihine kadar, Ergenekon'unun başladığı tarihi kadar kendilerini hep ulusalcı addettiren ve bu konuda Hıristiyanları hedef alanların burada konferans verdiğini görüyoruz" dedi. 
 
Avukat Doğan, sanık Varol Bülent Aral'ın yeniden rapor aldırmasıyla ilgili olarak ise normal sürecin yaşandığını kaydetti. Duruşmaya katılan Suzanna Geske, duruşma sonrasında koruma eşliğinden Adliye'den ayrıldı. 
 
TANRIKULU'DA İZLEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'da duruşmayı izlemek için geldi. 
Tanrıkulu, ' "Umuyoruz ki, önemli olan 5 kişilik çetenin arkasındaki organize gücün ortaya çıkarılmasıdır" dedi. Duruşmaya, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'da katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız