SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üniversite- Sanayi İlişkisi Yetersiz'

A- A+ PAYLAŞ

Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) Malatya'da yaptığı araştırmada, Malatya ekonomisinin kayısı ve tekstile bağlı olduğu ancak her iki alanda da sorunlar bulunduğu bir kez daha ortaya çıktı.

MPM Eğitim Bölümü Başkanı ve Malatya Proje Koordinatörü Yıldız Ulucan Aktar, MPM ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği çerçevesinde 'Malatya'da Verimliliği Artırma Projesi'ni' tamamladıklarını belirtti.

Yaptıkları çalışmalar sonucunda Malatya ekonomisinin kayısı ve tekstile dayalı olduğunu belirlediklerini ifade eden Aktar, Malatya'da sanayi-üniversite işbirliğinin yetersiz olduğunu gördüklerini, bu ilişkinin mutlaka sağlanması gerektiğini vurguladı. Üretilen ürünlerin genelde karayoluyla nakledildiğine, bunun da pahalı bir yöntem olduğuna işaret eden Aktar, "Malatya'da üretilen ürün, demiryolu ile limanlara ve gideceği yere ulaştırılırsa daha ekonomik olur" şeklinde konuştu.

Kayısının sanayi ürünü haline getirilmesi halinde daha fazla ekonomik girdinin sağlanmış olacağını aktaran MPM Malatya Proje Koordinatörü Aktar, "Kayısıda üreticiler ve ihracatçılar birliği oluşmamış. Kayısı yeterince tanıtılmamış. Kayısı ürünleri çeşitlendirilmemiş. Kayısı ürünleri çeşitlendirilerek pazar payı artırılmalıdır" diyerek özellikle kayısının reklamının yapılmasının önemli olduğunu, fındık reklamı ile fındık satışının ne kadar arttığının ortada olduğunu vurguladı.

Malatya'daki tekstil sektörü üzerinde yaptıkları araştırmalarında ise tekstilde markalaşmaya gidilmediğini, çoğunlukla fason üretim yapıldığını görüldüklerini ifade eden Aktar, "1. ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri'nde tekstil ve gıda işletmeleri ağırlıkta. Ancak tekstilde markalaşma yok. Genelde sipariş üzerine çalışılıyor. Özellikle boyamada nitelikli eleman eksikliği görülüyor. Malatya'nın limanlara ve pazara uzak olması nedeniyle taşımacılık karayoluyla değil de demiryolu ile yapılmalı. Bu nedenle demiryolunda iyileştirmenin acilen yapılması gerekir. Demiryolu ile taşımacılık olunca maliyet de düşecektir" şeklinde konuştu.

İşletmelerde genelde asgari ücretle çalışıldığını ve meslek yüksek okulu mezunlarına çok az yer verildiğini dile getiren Aktar, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) de genelde aile işletmeleri şeklinde olduğunu belirterek, "Bu alanda da organizasyonla ilgili ve yönetsel sorunlar ile kalifiye eleman eksikliği söz konusu" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız