SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversitede Arguvan Rüzgarı

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:16:40
Üniversitede Arguvan Rüzgarı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından geleneksel hale getirilen Arguvan Türkü Günleri’nin 5.si  üniversite kampüsündeki Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. 

Arguvan’ın köylerinden gelen ‘Büyükler’in semah gösterisiyle başlayan gecede sahne alan İnönü Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu, Ozanlar Grubu ve Arguvan Türkü Günleri’ne konuk olan Ünlü Sanatçı Oğuz Aksaç izleyenlere türkülerle dolu unutulmaz bir gece yaşattı. 

Ünlü sanatçı Oğuz Aksaç, ‘Dünyada birçok yeri müziği ile tanımlarız. Arap Müziği, Fransız Müziği, Yunan Müziği deriz. Müzikleri ülkeleriyle biliriz. Dünyada küçücük bir yer müzikte bir form çıkarmış o da bir tek Arguvan’dır sanırım’ dedi.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konseri, Vali Vasip Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Muzeffer Sayın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr: Cemil Çelik, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Yaşar Bayındır, öğretim üyeleri, öğrenciler ve kalabalık bir müziksever topluluğu izledi.

‘Arguvan Türkülerine sahip çıkıyoruz’

Gecede davetlileri selamlamak için sahneye davet edilen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, müzikal anlamda dünyada çok özel bir yeri olan Arguvan Türküleri’ne sahip çıkmak için üniversite olarak düzenledikleri ‘Arguvan Türkü Günleri’ni geleneksel hale getirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Çelik, ‘Arguvan Türküleri’ne sahip çıktık, çıkmaya devam edeceğiz. Yerel değerlerimizi, öz değerlerimizi yansıtan bu geceyi birlikte paylaşacağız. Umuyorum hoşça vakit geçiririz’ dedi.

Arguvan’ın köylerinden gelen ‘Büyükler’in semah gösterisiyle başlayan gecenin ilk bölümünde solistliğini İrfan Yılmaz, Nurcan Selçuk, Abdullah Eymen Kulcu ve Fulya Kulcu Önal’ın yaptığı, sazlarda ise Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, Sinan Haşhaş, Doğukan Dursun, Bekir Tanyeri, İrfan Yılmaz, Cem Gökkaya, Mesut Ercan, Mehmet Kapıkıran, Sıdık Göçer, Haluk Alıcı, Ömer Dede, Serhat Varlı’nın yer aldığı İnönü Üniversitesi Türk Halk Müziği topluluğu birbirinden güzel türküler söyledi.

İnönü’nün Ozanları

Türk Halk Müziği topluluğunun ardından Şeyma Gedikli, Seher Dilek, Gamze Gülmez, Bahar Narin, Elçin Demirci, Onur Güneş ve Aykut Alp Tetik’ten oluşan İnönü Üniversitesi Ozanlar Grubu, Arguvan yöresine ait deyişleri seslendirdi. Solistlere sazlarda, bas bağlamada Prof. Dr. Sağer, şelpe bağlamada Sinan Haşhaş, bağlamlarda Caner Küçükkeleş, Enes Yeşilyurt, Batuhan Bilal Kurt, Ali Baygın ve bendirde Tugay Karaca eşlik etti. 

Oğuz Aksaç Coşturdu

Arguvan Türkü Günleri’nin onur konuğu olarak geceye katılan Ünlü Sanatçı Oğuz Aksaç, izleyenlere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

Alkışlar, ıslıklar ve tezahüratlar eşliğinde sahneye çıkan Aksaç, ağırlıklı olarak seslendirdiği Arguvan uzun havalarıyla izleyenleri büyüledi. 

Arguvan’ın müzik dünyasında önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Aksaç ‘Fransız Mutfağı deriz, İtalyan Mutfağı deriz ama bir de Antep Mutfağı deriz. Antep yemek konusunda bir form çıkarmış. Müzik’te de böyle deriz. Arap Müziği, Fransız Müziği, Yunan Müziği deriz. Hep ülkeleriyle anarız. Ama küçücük bir yer var ve burası kendi formunu çıkarmış. O da Arguvan. Sanırım Arguvan, dünyada tektir’ diye konuştu.

Yöresel türküleri ve uzun havaları kendine özgü bir tarzla seslendiren Oğuz Aksaç, adeta ses şov yaparken, seslendirdiği halaylarla da solonu coşturdu.

Gece, Vali Vasip Şahin, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın sanatçılara, saz ekibine ve solistlere çiçek sunumuyla sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Güler Hazar (Malatya’ya Bakış Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız