SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversitede Kerbela Paneli

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi tarafından "Türk Edebiyatı ve Kültüründe Kerbela" konulu panel düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen, "Türk Edebiyatı ve Kültüründe Kerbela" konulu panel Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panele Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesriklioğlu, Malatya İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Yusuf Benli yaparken, panele konuşmacı olarak ise Dr. Özlem Demirel ve Dr. Mehmet Dönmez katıldı. Doç. Dr. Yusuf Benli, "Hicri takvim yılının ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününü idrak ediyoruz. Bu ay Hz.Peygamberin ifadesi ile Allah'ın ayıdır. Kan dökülmesi haram olan bu ayda, Gazze'de dökülen kanlar, yapılan katliamlar, bu insanlık dışı vahşet konusunda maalesef sözün bittiği bir durum söz konusudur. İslami gelenekte ve diğer dinlerde de önemli bir yeri olan
aşure, esas itibariyle Muharrem ayının 10. gününü ifade eder. Aşure günü, Hz. Hüseyin'in ve mahiyetindekilerin şahadet gününe de denk gelmektedir. Belirtmek gerekir ki, Hz. Hüseyin, hakkaniyet ve adalet ile özdeşleşmiş, haksızlığa ve zulme karşı çıkışın sembolü olmuştur. Her şeyden önce O, Hz. Peygamberin torunu ve mümtaz bir şahsiyettir. Onun bütün Müslümanların kalbinde derin iz bırakmasının sebebi budur" dedi.

Dr. Özlem Demirel ise panelde, "Türk Edebiyatında Kerbela Olayı Maktel-i Hüseyinler" konusunda yaptığı konuşmasında, Makdel-i Hüseyinler konusunda bilgiler vererek, "Maktel-i Hüseyinler, Kerbela olaylarını anlatan müstakil eserlerin ismidir. Yürekleri dağlayan Kerbala olayı sahnesinin edebiyata yansıyan yüzüdür Maktel-i Hüseyinler. Kelimelerin kalbimize çizdiği, kuru toprak ve kanla balcıklaşmış Kerbela Meydanıdır, Maktel-i Hüseyinler. Maktelin sonuna geldiğinizde, yüreğinizin param parça olduğunu, kan, revan içinde kaldığınızı görürsünüz. Hayatınızda bir defa olsun makteli okuduysanız, artık o günün ve Hz. Hüseyin'in ismi anıldığında elinizden olmadan kalbinizden dilinize doğru bir ah yükselir" ifadelerini kaydetti.

Dr. Mehmet Dönmez ise panelde katılımcılara "Kerbela Olayının Türk Toplumuna Etkileri" konusunda bilgiler verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız