SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversitede Nevruz Kutlaması

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:12:37
Üniversitede Nevruz Kutlaması
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya’da nevruz kutlaması İnönü Üniversitesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ortak organizasyonu ile üniversite kampusunda gerçekleştirildi.

İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda kutlama kapsamında ‘Kültürümüzde Nevruz’ konulu konferans verildi. Konferansa; Vali Yardımcısı Abdullah Abit Öztoprak, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdülkadir Gündem, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, rektör yardımcıları, akademik personel ve davetliler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, “Binlerce yıllardır bu coğrafyada, içinde bulunduğumuz coğrafyada, Orta Asya’da, Hindistan’da, Balkanlar’da, Ortadoğu’da, Kafkasya’da kullanılan bir bayram, değişik amaçlarla algılanır hale gelmiştir. Bundan normal tabi seyri içerisinde insanların kutladığı bir bayramdan, birileri bir şeyler çıkartmaya ve kendilerine buradan bir anlam kazandırmaya gayret göstermişlerdir. Nasıl Kurban Bayramını biz resmi olarak, Ramazan Bayramı’nı resmi olarak kutlamıyorsak, milletin gönlünden gelerek kutlanıyorsa, Nevruz Bayramını da bu şekilde kutlamamız gerekiyor” diye konuştu.

‘Kültürümüzde Nevruz’ konulu konferans veren Öğretim Görevlisi Dr. Faruk Güler, “Milletlerin teşekkülünde din, dil, tarih; örf, adet gibi kültürel unsurlar yer almaktadır. Milletlerin var oluşlarında ve gelişmesinde önemli yeri olan örf ve adetler tarihi kesin olarak tespit edilemeyen dönemlerden günümüze kadar gelişerek süregelmişlerdir. Öyle ki hangi takvimi kullanırsanız kullanın, hangi ölçü birimini esas alırsanız alın kültürel kodlarımızda yer edinmiş geleneksel unsurların günlük hayatımızdaki izlerini silmeniz mümkün olamayacaktır. Nitekim günümüz insanının teknolojiyle iç içe olması kendine ait geleneksel halk takvimine göre hareket etmesini sınırlandıramamıştır. Nevruz, bu boyutuyla kültürel kimliğimizin inşasında var olan genetik bir unsur olarak binlerce yıldır var olmakta ve var olmaya da devam edecektir. Binlerce yıldır kutlanmakta olan tabiatın uyandığı, yeni bir hayatın ilk ışıklarının serpildiği 21 Mart tarihinde aynı anlayışı korumak, birlik ve beraberlik içerisinde bu günü idrak etmek güzel olandır. Bu sebeple 21 Mart Nevruz Bayramı’nın herhangi bir mezhep, din, etnik menşe adına bağlı gösterilmesi istismar edilmeye çalışılması yanlıştır. Tarihimizin ve kültürümüzün bütün gerçeklerine aykırı bir durumdur. Milli kültürü yozlaştırmak, yok etmek, milli kültür unsurları üzerinde şüphe yaratmak maalesef en büyük sorunlarımızdandır. Nevruz, toplumsal yaşamda canlandırıcı etkisinin bulunması, geleneklerin sürmesine aracı olması, törelerin kökleşmesini sağlaması yönüyle işlevseldir. Bu geleneği sürdürenler kültür taşıyıcıları olarak görev yapmaktadırlar. Nevruz bayramının kardeşçe, arkadaşça, dostça, eğlenerek, doğayı keşfederek, onu yıkan, bozan bir varlık olarak değil de doğayla uyum içinde yaşamayı başaran bireyler olarak kutlanması güzel olandır. İnsanoğlu, doğayı keşfettikçe kendi içsel yolculuğunu başarıyla tamamlayacak ve kâmil bireyler olarak mutlu bir dünyanın kapılarını ardına kadar açacaktır” ifadelerini kaydetti.

Konferansta Nevruz konulu resim yarışmasında derece yapan Sevilay Güvercin, Özlem Düz ve Mesut Gültekin’e, Şiir dalında derece yapan Berfin Öztürk, Furkan Oğuztürk, Erdem Sevimli ve Eyyüp Samur’a da belgeleri ve para ödülleri protokol üyelerince verildi.

Konferansın ardından Mudanya Meydanı’nda Hlak Olunları ekibi gösteri yaparken, müzik bölümü öğrencileri ise kısa bir konser verdi. Nevruz Ateşini vali Yardımcısı Abdullah Abit Öztoprak yakarken, protokol üyeleri ateşin üzerinden atladı. Protokol üyeleri arasında yumurta tokuşturma esnasında ise ilginçlikler yaşandı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdülkadir Gündem’in tokuşturduğu yumurta kırılmayınca, ‘adalet güçlü, adalet sağlam’ şeklinde espriler yapıldı.

Nevruz kutlaması nedeniyle rektörlük tarafından protokole ve öğrencilere nevruz yemeği ikram edildi.

ÖZ'ÜN MESAJI..

Bu arada AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Nevruz dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Nevruz Bayramı, Orta Asya’dan Balkanlara kadar coğrafyamızda birlik, dirlik, ümit, barış ve uyanışı sembolize eden; insanlara tabiatla iç içe yaşamanın güzelliklerini en güzel biçimde ifade eden müstesna bir değerimizdir. Aynı zamanda Türk dünyası ve bölgemizdeki akraba topluluklarla paylaştığımız önemli ortak değerlerimiz arasındadır.  

Nevruz, bizler için sadece yeni bir mevsim başlangıcını değil; bolluk ve bereketi, atalet, yılgınlık ve yorgunluğun geride bırakılarak maddi ve manevi dirilişi ifade etmektedir.  Avrasya coğrafyasında yüzyıllardan beri bir arada barış, kardeşlik ve huzur içinde yaşamanın, gelecek güzel günleri kol kola düşlemenin bayramı olmuştur. Ne var ki coğrafyamız bugün birçok savaşa ve insanlık dramına sahne olmaktadır. Suriye’de, Irak’ta ve daha birçok ülkede yaşanan insanlık dramı hepimizi üzmektedir. Her ay binlerce insan çatışmalarda ölmekte, binlercesi işkencelere maruz kalmaktadır. Türlü fitne ve fesatla birliği bozularak birbirine düşürülen kardeş toplumların, kendi kendilerini yok etmenin eşiğine getirmelerini derin üzüntü ve kaygıyla müşahede ediyoruz.

Maalesef bölgemizde bunlar olurken; eğitimden sağlığa, ekonomik hayattan sosyal ve kültürel alanlara kadar yaşamın her alanında büyük atılımlar gerçekleştirdiğimiz, birlikte daha güçlü Türkiye sevdasıyla kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz, yıllardır milletimizin maddi ve manevi varlığına pranga vuran vesayetleri bertaraf ettiğimiz günlerde; organize bir takım tezgâhlarla, fitne fesatla ülkemizin önü kesilmek istenmektedir. Türkiye’nin güçlü ve kendinden emin istikbaline karşı yapılmış her türlü girişim, aziz milletimizin engin ferasetiyle güç bulamayacak ve sönecektir. Kardeş ve akraba topluluklar için umudun ve baharın sembolü olan ülkemiz gelişmeye ve kalkınmaya, kardeşliğini güçlendirmeye devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Bahar Bayramımızla birlikte Türk Dünyası ve Toplulukları Haftamızı kutlar, birlik ve beraberliğimizin daha da kuvvetlenmesine, kendi coğrafyamızla birlikte dünyanın birçok yerinde devam eden savaş ve gözyaşının dinmesine vesile olmasını dilerim."dedi.

ALTERNATİF KUTLAMA CUMARTESİ..

Bu arada HDP VE BDP'nin öncülüğünde düzenlenen Nevruz kutlaması ise Cumartesi günü Yeni Belediye binası yanındaki alanda gerçekleştirilecek. Buradaki kutlama saat 13.00'de başlayacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız