SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversitede Seçim Günü

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nde YÖK’e bildirilecek 6 rektör aday adayının sıralamasını belirlemek amacıyla üniversite bünyesindeki oylama, 18 Haziran Çarşamba günü öğleden sonra gerçekleştirilecek.

13.30- 18.00 saatleri arasında Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan oylamada, üniversite bünyesindeki toplam 419 öğretim üyesinin oy kullanma hakkı bulunuyor. Sandık kurulu ise bir profesör, bir doçent ve bir yardımcı doçentten oluşacak.

Mevcut rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nun, ikinci dönem seçilmesi nedeniyle yeniden aday olamadığı seçimler için 8 isim adaylığını açıklamış, bunlardan Prof.Dr. Ramazan Özdemir ile Prof.Dr. Erkan Pehlivan daha sonra çekilmişlerdi.

Halen; Prof.Dr. Sezai Yılmaz, Prof.Dr. Cemil Çelik, Prof.Dr. Mehmet Demircan, Prof.Dr. Özcan Ersoy, Prof.Dr. İbrahim Keleş ve Prof.Dr. Ergün Ekinci rektör adaylıklarını sürdüren isimler.

Bu isimlerin dışında daha önce adaylığını açıklamayan isimlere de oy verilebilecek.

Malatya’daki oylamada ilk 6 sıralaması belirlenecek ve YÖK’e bildirilecek. YÖK bu isimleri kendi bünyesindeki kurulda oylayacak, en fazla oy alan 3 ismi, rektör adayı olarak Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı da bu isimlerden birini rektör olarak atayacak.

Bu arada, rektör belirleme yönteminin 3 aşamayla gerçekleştirilmeye başlanmasından itibaren İnönü Üniversitesi bünyesinde yapılan seçimler, YÖK’ün bildirdiği adaylar ve atananlarla ilgili bilgiler şöyle:

*1992’DE
Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bünyesinde bulunması nedeniyle daha önce Turgut Özal’ın rektörlüğe atadığı, Türkiye’de Sinir Patolojisi Anabilim Dalı’nın kurucusu Hacettepe Üniversitesi kökenli Prof.Dr. Behsan Önol ile o sırada Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde görev yapan İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Yücesoy şanslı görülen iki isimdi.

Rektör ataması ile ilgili üniversitelerde seçim yapılmasına yönelik ilk uygulamanın yapıldığı bu dönemde yapılan oylamada Prof.Dr. Behsan Önol 68, Prof.Dr. Mehmet Yücesoy ise 35 oy aldılar. Özal’ın, en fazla oyu alan ve daha önce kendi ısrarıyla Malatya’ya gönderdiği Prof.Dr. Önol’u rektörlüğe ataması beklenirken, devreye Korkut Özal faktörü girince atanan isim Prof.Dr. Yücesoy oldu.

*1996’DA
Bu dönemde üniversitelerde muhafazakar bir kadrolaşma olduğu vs. gibi gerekçeler gündeme getirilince, bu durumun en fazla yaşandığı İnönü Üniversitesi’nin rektörlük seçimleri de “müdahaleye” açık oldu.

1996’da aday sıralamasının belirlenmesi amacıyla üniversitede yapılan oylamada; 1-Prof.Dr. Mustafa Paç 78, 2- Gülhane Askeri Tıp Akademisi eski komutanı Emekli Tümgeneral Prof.Dr. Ömer Şarlak 69, 3-Prof.Dr. Eyüp Aktepe 21 oy, 4-o dönem rektör olan Prof.Dr. Mehmet Yücesoy 15 oy, 5-Prof.Dr. Gürsel Ortağ 11 oy, 6- Prof.Dr. Osman Kazancı 3 oy, 7-Prof.Dr. Kemal Kartal ise 1 oy aldılar. İlk 6’da yer alan isimlerin oluşturduğu liste YÖK’e gitti.

YÖK, Malatya’daki oylamada ilk sırayı alan Prof.Dr. Mustafa Paç’ı devre dışı bırakırken, Prof.Dr. Ömer Şarlak’ı ilk, Prof.Dr. Eyüp Aktepe’yi ikinci, Prof.Dr. Mehmet Yücesoy’u da üçüncü sırada rektör adayı olarak belirleyip, birinin atanması için Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in onayına gönderdi. Demirel, aynı zamanda hemşehrisi olan Prof.Dr. Şarlak’ı rektörlüğe atadı.

*2000’DE
Bu dönemde yaş haddini doldurmuş olan rektör Prof.Dr. Ömer Şarlak, yeniden aday olamadı. Üniversitede yapılan oylamada aday sıralaması şöyle gerçekleşti: 1-Prof.Dr. Eşref Yüksel 161 oy, 2-Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu 104 oy, 3-Prof.Dr. Ali Otlu 25 oy, 4- Prof.Dr. Engin Gözükara 9 oy, 5-Prof.Dr. Ayşehan Akıncı 4 oy, 6- Prof.Dr. Sadık Keleş 1 oy.

YÖK üniversitedeki oylamadan sonra kendisine gelen bu listeyi; 1- Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, 2- Prof.Dr. Ali Otlu ve 3- Prof.Dr. Engin Gözükara olarak Cumhurbaşkanı Demirel’e gönderirken, Malatya'daki oylamada ilk sırayı alan Prof.Dr. Yüksel'i devre dışı bıraktı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise, bu isimlerden Tıp Fakültesi Dekanı olan Prof.Dr. Hilmioğlu’nu rektörlüğe atadı.

*2004’DE
Bu dönemde rektör Prof.Dr. Hilmioğlu yeniden aday oldu. Üniversitede yapılan oylamada; 1-Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu 200, 2- Prof.Dr. Süheyla Ünal 107, 3- Prof.Dr. Turgay Seçkin 60, 4- Prof.Dr. Ahmet Acet 18 oy aldı. Rektörlüğe bu 4 isim resmen aday olmuştu. Oylamada resmen aday olmayan isimlerden Prof.Dr. Recep Güneş’e 2, Prof.Dr. Aslan Aksoy’a da 1 oy çıktı. Güneş 5. sırada, Aksoy da 6. sırada aday olarak YÖK’e bildirildiler.

YÖK, üniversiteden kendisine gelen listedeki ilk 3 adayı; 1-Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, 2-Prof.Dr. Süheyla Ünal, 3-Prof.Dr. Turgay Seçkin’i, Cumhurbaşkanı Sezer’e bildirdi. Cumhurbaşkanı Sezer, Prof.Dr. Hilmioğlu’nu ikinci kez İnönü Üniversitesi rektörlüğüne atadı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız