SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversitelilerin 'Malatya'ya Bakışı'

0
Güncellendi - 2016-05-12 19:10:18
Üniversitelilerin 'Malatya'ya Bakışı'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nde eğitim görev öğrencilerin gözünden Malatya imajı değerlendirildi.

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık’ın öncülüğünde “Ajans İletişim” tarafından yapılan “İnönü Üniversitesi Öğrencilerinin Gözünde Malatya ve Malatyalı İmajı” konulu araştırmanın sonuçları basın mensuplarıyla paylaşıldı.

İnönü Üniversitesi Merkez Anfi Blokları’nda bulunan Ajans İletişim’de gerçekleştirilen basın toplantısında, İnönü Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Sponsorluk Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Gonca Pervin Aksoy araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Aksoy, İnönü Üniversitesi’nde eğitim gören bin 16 öğrenci üzerinde yaptıkları araştırmada, çeşitli sorular sorduklarını ve bu kapsamda “İnönü Üniversitesi Öğrencilerinin Gözünde Malatya ve Malatyalı İmajı” hakkında çeşitli sonuçların ortaya çıktığını ifade etti.

Ankete katılan öğrencilerin cinsiyet oranları hakkında da bilgi veren Aksoy, ankete yüzde 54,7 oranında kadının, yüzde 44,2 oranında ise erkeğin katıldığını kaydetti.

MALATYA KELİMESİ OLUMLU BİR ÇAĞRIŞIM YAPIYOR

Aksoy, “Malatya kelimesi sizde nasıl bir çağrışım yapmaktadır?’ sorusuna olumlu yanıt veren kişilerin oranı yüzde 71,4, olumsuz yanıt verenlerin oranı ise yüzde 27.2 oranındadır” şeklinde konuştu. Aksoy, ‘Malatya kelimesini duyunca aklınıza gelen ilk şey nedir?’ sorusuna cevap veren öğrencilerin yüzde 56,7’sinin aklına ilk olarak kayısı geldiğini, kayısıyı yüzde 18,8 oranıyla İnönü Üniversitesi’nin takip ettiğini söyledi. Aksoy, ‘Malatya modern bir şehirdir’ görüşünde olan öğrencilerin oranının yüzde 53,3, bu görüşte olmayan öğrencilerin oranının yüzde 34,3, fikri olmayan öğrencilerin oranının ise 11,5 olduğunu kaydetti. Aksoy, “Malatya bir sanayi şehridir’ fikrini kabul eden öğrencilerin oranı yüzde 26,4, bu görüşe katılmayanların oranı 46,9, fikri olmayan öğrencilerin oranı ise 25,3 düzeyinde” dedi.

MALATYA’NIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ KAYISI

Sizce Malatya’nın en önemli özelliği/değeri nedir?’ sorusuna öğrencilerin yüzde 57,8’inin kayısı yanıtını verdiğini ifade eden Aksoy, kayısı yüzde17,1 ile İnönü Üniversitesi’nin takip ettiğini söyledi.

‘Malatya’yı tek kelime ile nasıl tanımlarsınız?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 41’inin Malatya’yı ‘yaşanabilir’ olarak nitelendirdiğini aktaran Aksoy, yüzde 16,6’sının ‘güzel’, yüzde 10,3’ünün ise ‘gelişmemiş’ yanıtını verdiğini belirtti. ‘Malatya’da yaşayan insanları nasıl tanımlarsınız?’ sorusuna yanıt veren öğrencilerin yüzde 27,5’inin ‘iyi’, yüzde 27,4’ünün ‘samimi’ cevabını verdiğini dile getiren Aksoy, öğrencilerin yüzde 13,7’sinin ise ‘sıcak’ cevabını verdiğini ifade etti.

ÖĞRENCİLER ULAŞIMI YETERLİ GÖRMÜYOR

Yapılan araştırmada, üniversite öğrencilerinin yüzde 55,6’sı ulaşımın yeterli olmadığı görüşünü savunurken, yüzde 33’ü ise ulaşımın yeterli olduğunu düşünüyor.

Aksoy, ‘Malatya’da barınma problemi yoktur’ görüşünde olan öğrencilerin oranının yüzde 47,4, bu görüşte olmayan öğrenci oranın yüzde 18,8, fikri olmayan öğrenci oranın da yüzde 22,1 olduğunu kaydetti.

Yine öğrencilerin yüzde 71,6’sının ‘Malatya temiz bir şehirdir’ görüşünde olduğunu aktaran Aksoy, bu görüşte olmayan öğrenci oranın yüzde 13,8 olduğunu, fikri olmayanların oranın ise yüzde 10,5 düzeyinde olduğunu belirtti.

Aksoy, yaptığı sunumda,  ‘Malatya sakin ve güvenli bir şehirdir’ düşüncesi öğrenciler için çok önemli. Bu düşünceye sahip olanların oranı yüzde 73,8, katılmayanların oranı 14,6, fikri olmayanların oranı ise 9,5’dir. ‘Malatya ucuz bir şehirdir’ fikrinde olan öğrenci oranı yüzde 46,9, katılmayanların oranı 35,6, fikri olmayanların oranı da 15,9’dur. ‘Malatya ulaşım hizmetleri bakımından yeterlidir’ görüşünde olmayanların oranı yüzde 55,6, ulaşımın yeterli olduğu görüşünde olanların oranı yüzde 33, fikri olmayanların oranı ise yüzde 10,7 düzeyindedir. ‘Okul bitince Malatya’ya yerleşmek isterim’ düşüncesine sahip olanların oranı yüzde 39,1, bu düşüncede olmayanların oranı yüzde 42,8, fikri olmayan öğrenci oranı ise yüzde 16,8’dir. Öğrencilerin yüzde 65,2’si ‘Malatya halkı dindardır’ görüşünde, bu düşüncede olmayanların oranı ise yüzde 13,4, fikri olmayanların oranı ise yüzde 20,4’dür. ‘Malatya halkı yardımseverdir’ görüşünde olan öğrencilerin oranı yüzde 60,7, bu fikirde olmayanların oranı yüzde 19,6, fikri olmayanların oranı ise yüzde 18,8’dir. Öğrencilerin yüzde 42,1’i ‘Malatya halkı girişimcidir’ görüşünde. Yüzde 26,8’i bu düşüncesi kabul etmiyor, yüzde 30’unun ise bir fikri yok. Yine öğrencilerin yüzde 47,8’i ‘Malatya halkı çalışkandır’ görüşünde. Yüzde 24,8’i olumsuz yanıt verdi, yüzde 26,5’inin ise konu hakkında fikri yok” ifadelerini kullandı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

a4

Panoe01

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • hasan (7 yıl önce)
    malaya cumhuriyet döneminden çok geniş devlet ve hükumetler imkanı vardı ama velekin yaralanmadı Malatya gelişmişlikte birçok ilin gerisinde ve sanayi olaraktan Antep Denizli ve k. maraş bile yakalayamadık
    0
    0
    Yanıtla