SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversitenin 'Çarpık' Haberi Bir Hocasını Daha İsyan Ettirdi!

0
Güncellendi - 2018-11-15 04:48:41
Üniversitenin 'Çarpık' Haberi Bir Hocasını Daha İsyan Ettirdi!
A- A+ PAYLAŞ

  • İnönü Üniversitesi'nin kaynaklık ettiği bir haberde sözleri çarpıtılan öğretim üyesi mahkemeye başvurarak, haberin yayınına yasak getirdi.

Geçtiğimiz yıl, İnönü Üniversitesi’nde verdiği “Meme Kanseri – Farkındalık” başlıklı konferansta, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kayhan Tetik’e söylemediği sözleri söylemiş gibi mal eden ve bunları resmi sitesinde yayınlayan İnönü Üniversitesi, bu kez mahkeme aşamasına kadar giden bir iletişim skandalına daha imza attı.

İnönü Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu tarafından Süreyya Aybar konferans salonunda  geçtiğimiz hafta içinde “Kanserde Farkındalık” başlıklı bir konferans düzenlemiş, konferansa Dr. Hilal Bürkek konuşmacı olarak katılmıştı.

Konferans içeriğine ilişkin haber bülteni, İletişim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Nisan’ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı İnönü Üniversitesi Haber Merkezi (İnühaber) tarafından servis edilmiş, bülten ilk olarak üniversitenin resmi sitesinden yer aldıktan sonra, İhlas Haber Ajansı tarafından kullanılmış, internet siteleri ve yazılı medyada yayınlanmıştı.

Konferans konuşmacısı Dr. Hilal Bürkek, konferans içeriğine ilişkin olarak İnönü Üniversitesi tarafından üniversitenin web sayfasında servis edilen bültenin medyada yayınlanmasından sonra, konferansın hatalı kaydedildiğini ve haber bülteninde kendisinin hatalı bilgi vermiş gibi lanse edildiğini ve bu durumun mesleki itibarını zedelediğini ileri sürerek, söz konusu haberlere erişimin engellenmesi talebiyle Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Dr. Hilal Bürkek’in erişimin engellenmesi talebini, haklı bularak, İnühaber’in servis ettiği haber içeriğinin şikayetçinin kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle söz konusu haberlere erişimin engellenmesi yönünde karar verdi. Mahkemenin kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirildikten sonra, çok sayıda internet sitesinde yayınlanan söz konusu habere mahkeme kararıyla erişim engellendi.

Mahkeme Kararı: Söylenmiş gibi lanse edilen hatalı içerik mesleki itibarı zedeledi

Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Dr. Hilal Bürkek’in talebi konusunda aldığı kararda Dr. Bürkek’in söylenmiş gibi lanse edilen hatalı içeriğin, Dr. Bürkek’in mesleki itibarını zedelediği, bunun sonucunda ise kişilik haklarının ihlal edildiği kanaatine varıldığını vurguladı.

Mahkeme, İnühaber tarafından hazırlanan ve servis edilen söz konusu haber içeriğinin “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yolu ile İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'un 9. maddesinin 1, 2, 3 ve 4. Fıkraları uyarınca” yayından kaldırılmasına karar verdi.

 İlk vukuat değil

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Nisan’ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı İnühaber’in mahkemelik olan bu iletişim skandalının benzeri geçtiğimiz yıl yaşanmıştı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kayhan Tetik, Meme Kanseri Haftası etkinlikleri kapsamında bir konferans vermiş, konferans içeriği haber bülteni olarak İnühaber tarafından servis edildikten ve üniversitenin resmi sitesinde yayınlandıktan sonra, elektronik ve yazılı basında da yeralmıştı.

Ancak, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kayhan Tetik, konferans içeriğine ilişkin haberin yayınlanmasından sonra, malatyahaber.com'un okuyucu yorumları bölümünde yaptığı açıklamada, haber içeriğinde kendisinin söylemediği birçok cümlenin kendisi tarafından söylenmiş gibi yazıldığını belirtmiş, daha sonra, söylemediği ancak inühaber tarafından kendisine mal edilen sözler nedeniyle inühaber yöneticileri hakkında Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a şikayette bulunmuştu.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, skandalın sorumluları hakkında idari soruşturma başlatıldığını ve soruşturma sonucunda, sorumluların cezalandırılacağını açıklamış, ancak soruşturmanın akıbeti hakkında herhangi bir bilgilendirme yapmamıştı.

Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kayhan Tetik’in, Gazetecilik Bölümü öğretim üyelerinin yanı sıra üniversitede bu konuda sorumlu yöneticinin denetiminden geçtikten sonra yayınlandığı öğrenilen haberdeki ifadelerin önemli bir kısmının doğru olmadığını belirterek itiraz etmesi sonucunda, İnönü Üniversitesi sitesindeki haber kaldırılmış ve sitede yayınlanan bir yazı ile Dr. Öğr. Üyesi Tetik’ten özür dilenmişti. Bir süre sonra ‘söylenmemiş sözlerin yer aldığı’ haber yayından kaldırılmış, ‘düzeltilmiş haliyle’ yeniden üniversitenin internet sitesinde yayına konulmuştu. Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kayhan Tetik, yargı yoluna gitmemişti.

“Bu ‘Ney’, Neyin Nesi?” sorusunu sorduran haber bülteni!

Bu arada, İnönü Üniversitesi sitesinde Ekim ayında yayınlanan bir başka konferans haberinde, anlam verilemeyen, garip cümleler kullanıldı.

Söz konusu haber içeriğinde, Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın konuşmacı olarak katıldığı bir programda Duralı’nın, bütün medeniyetler ve medeniyetlerin dayandığı kültürlerin “ney” esaslı olduğunu söylediği ve “Bütün medeniyetler ve onların dayandığı kültürler ney esaslıdır. Neyinden ortaya çıkmışlar. Bu benim görüşüm değildir. Tarihi bir tasviridir, ifadesidir” şeklinde konuştuğu yazıldı. Halbu ki, söz konusu konferansla ilgili Yeşilyurt Belediyesi’nden gönderilen bültende Prof. Duralı’nın konuşmasında “Bütün medeniyetler ve onların dayandığı kültürler din esaslıdır. Dinden ortaya çıkmışlardır. Bu benim görüşüm değil tarihin tasviridir, ifadesidir” dediği halde İnühaber’in bülteninde ‘Din’ kelimesinin ‘Ney’ olarak anlaşıldığı ve bu yanlış anlaşılma üzerine haberin kurulduğu ortaya çıktı.

 Haberin gelişme bölümünün başlangıcında Prof. Dr.  Şaban Teoman Duralı’nın soyadı da 'Türksoy' olarak yanlış yazıldı ve “İbn-i Haldun Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Teoman Türksoy şunları kaydetti:..” denildi.

Uyarılar dikkate alınmadı

Ahmet Kızılay’ın rektör olarak atanmasından sonra İnönü Üniversitesi, herhangi yasa bir sorumlulukları bulunmayan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin, mesleki bilgilerini geliştirmek, haberciliği sahada öğrenmeleri için kurulan üniversite bünyesinde iki yıl önce kurulan  İnühaber adına yaptıkları haber takibi, İnönü Üniversitesi’nin web sayfasında servis edilmeye başlandı ve bu tarihten sonra üniversite, etkinlikler için basını davet etmemeye başlarken, basın kuruluşlarına gönderdiği bültenleri de kesti, basını öğrencilerin "gazetecilik deneyi" olan bu kaynağa yönelmeye zorladı.

İnühaber'in haberlerinde, bölüm hocalarının editoryal süzgecinden geçmesine rağmen zaman zaman ciddi hataların yapıldığı haberler servis edildi.  İnönü Üniversitesi yönetimi, öğrencilerin deneyimsizlikleri nedeniyle yapabilecekleri hataların, söz konusu haberlerin ajanslar tarafından servis edilmesiyle yerel ve ulusal haber mecralarında yayınlanabileceği, bunun da üniversite adına  yasal sorumluluk nedeniyle sıkıntılar yaratabileceği konusunda uyarılmasına rağmen bu uyarılar kulak ardı edildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Malatya’daki yerel basının da habercilikte çok başarılı olduğu söylenemez. Bu açıdan iletişim fakültesi önemli ve gereklidir. Hatayla ilgili düzeltme yapılmış zaten. Ayrıca bazı yorumcuların bu konuyu Genel Sekreter Hakan Erkuş’a bağlayıp her fırsatta eleştirmesi de ilginç ve yersiz. Başarılı bir akademisyen ve yönetici olmasından ötürü durum özetle şöyle: Meyve veren ağaç taşlanır.
    0
    0
    Yanıtla
  • MADEM, MEYVE VEREN AĞAÇ, NEDEN GÖREMİYORUZ BU MEYVELERİ... ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİN DERHAL GÖREVE DAVET EDİYORUM.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    genel sekreter hakan erkuş gelmiş geçmiş en başarılı en aktif en mütevazi biridir; eleştiri yaparken haksızlık yapmayın lütfen...
    0
    0
    Yanıtla
  • salih (5 yıl önce)
    Sayın Rektörüm zaten ilk yanlışı genel sekreter seçiminizden yaptınız. Çünkü personeli öğrencisi gibi görüyor ve çözüm üretmiyor ve sizide zorda bırakır bir anket yapın sonucu görürsünüz ama isimsiz anket olsun saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Fenerli (5 yıl önce)
    Üniversite ile ilgili en önemli haber bu ise çok iyi durumda demektir göz çıkartayım derken kaş yapmışsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakankaya (5 yıl önce)
    Dogal ne bekliyordunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Eski rektör Cemil Çelik' e bin kere söylendi Malatya da iletişim fakültesi gereksiz diye. İletişim fakülteleri Istanbul ve Ankara' da işlevli olur. Geri kalan üniversitelerde açılan İletişim fakülteleri hocalarından staj şartlarına kadar gereksizdir. Yukarıda anlatılanların bu konuda ne kadar doğru düşündüğümün kanıtıdır. Eski rektör her zaman olduğu gibi kendisinden başka kimsenin bu işleri bilmediğini düşünerek bildiğini okudu. Bu yeni yönetimde yanlışa tüy dikti. Sonuç ortada.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı 444 (5 yıl önce)
    İşi ehline verin diyoruz. LİYAKAT OLSUN ARTIK.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Ünüversiteyi genel sekreter yönetiyor hakan karakuş oda o,ordaki işletmelerin kime nasıl verildiğine bi bakılmalı hakszlık varsa gereken yapılmalı...
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (5 yıl önce)
    Bu arada rektör uyuyormuydu bu kadar olaylar olurken
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    üniversiteyi batırdılar önde masum görünüşlü biri, arka planda bir cemaat vurup dönderiyor. iş siyasete, ticarete de dönüşünce bürotime para kazanıyor. eğitim kalitesi kaybediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Helal olsun kardeşim çok güzel söylemişinn,büro timeordan çıkmıyor,seb bide cafelerin nasıl yandaşlarıa gittini görsen
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman (5 yıl önce)
    Üniversite yönetimi üniversitenin hangi birimini doğru yönetiyor ki Haber merkezini doğru yönetsin. Rektörün yaptırdığı yollar, bisiklet yolu ve diğer bir çok eseri tam fiyasko.
    0
    0
    Yanıtla
  • ORBİYOLOG (5 yıl önce)
    REKTÖR BEYİN DANIŞMANLARI NE İŞ YAPIYOR ANLAMADIM, BU TİP ŞEYLERE NEDEN MÜDAHALE EDİLMİYOR, SORUMLULAR DERHAL ALINMALI, GEREKEN YAPILMALI, ÜNİVERSİTENİN ADI BU TİP SKANDALLARA KARIŞMAMALI..
    0
    0
    Yanıtla