SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversitenin Panelisti!

A- A+ PAYLAŞ

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Cezmi Eraslan, Malatya'da, “Osmanlı'dan Günümüze Cumhuriyet Süreci” konulu panele katıldı.

CUMHURİYET HAFTASI PANELİ..
İnönü Üniversitesi tarafından Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında Kongre ve Kültür Merkezi'nde panel düzenlendi.

“ Osmanlı'dan Günümüze Cumhuriyet Süreci” başlıklı panelde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal oturum başkanlığını yaparken, panele Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr Cezmi Eraslan ve İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr Sabit Duman konuşmacı olarak katıldılar.

İlk olarak söz alan Prof. Dr Cezmi Eraslan, satır başlarıyla değerlendirdiği değişim, yenilik ve çağdaşlaşma sürecini Cumhuriyet tarihiyle birlikte değerlendirirken, Cumhuriyet rejiminin Türk insanına kazandırdıklarını ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden söz etti.

Doç. Dr Sabit Duman ise uzun ve yorucu bir mücadele ile ulaşılan Cumhuriyet'in önemine vurgu yaparken, Cumhuriyet'in ilanından sonra gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yaşanılan olumlu ve olumsuz durumlar ışığında bugünün ve geleceğin Türkiye Cumhuriyeti'ni yorumladı.

ERASLAN'LA İLGİLİ BİR HABER..
Bu arada, İnönü Üniversitesi'nin Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında panelini organize ettiği Prof.Eraslan, Atatürk Araştırma Merkezi başkanlığına atandığında, Cumhuriyet Gazetesi'nde "Atatürk Nur Uzmanına Emanet" başlığıyla şu haber yayınlanmıştı:

"..Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı’na Nurculuk uzmanı Eraslan getirildi.

Başbakanlık’a bağlı Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı’na Nurculuk ve Saidi Nursi uzmanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan getirildi. Eraslan, “Milli Mücadelede Bediüzzaman Said Nursi” başlıklı makalesinde, “19 Mayıs 1919’un, Kurtuluş Savaşı’nın ikinci aşaması olduğunu ve padişahın onayı ile başladığını” savunuyor. Eraslan, Nursi’nin risaleleri ile İstanbul hükümeti ve halifenin fetvalarına karşı Ankara’yı rahatlattığını, Atatürk’ün de onun mücadelesini destekleyerek kendisini Ankara’ya çağırdığını ileri sürüyor.

Saidi Nursi hayranı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda açık bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı’na Prof. Dr. Cezmi Eraslan’ın görevlendirilmesine ilişkin “görevlendirme kararı” Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Nur cemaatinin kurucusu Saidi Nursi hakkındaki araştırmalarıyla dikkat çeken Eraslan, doktorasını da “Abdülhamit’in İslam Birliği Politikası” üzerine yaptı.

Eraslan, “Milli Mücadelede Bediüzzaman Saidi Nursi” başlıklı makalesinde çarpıcı görüşler ortaya koyuyor. Milli Mücadele döneminin sonuçlarının derinliği ve yaygınlığı bakımından Cumhuriyet tarihi için büyük önem taşıdığını belirten Eraslan, altı asırlık devletin artık kendi ayakları üzerinde durma problemiyle yüzleşmesinin, devle­tini, milletini seven insanları çıkar yollar aramaya sevk ettiğini ifade ediyor.

Mücadelenin aksiyon aşamasında yer alan insanlar arasında asker, din adamı ve serbest meslek sahibi insanların yoğunluğunun bu kesimlerin konuyla yakından ilgilendiklerini gösterdiğini dile getiren Eraslan, 19 Mayıs 1919’un Kurtuluş Savaşı’nın “ikinci aşaması” olduğunu ileri sürüyor. Eraslan, bu görüşünü şu ifadelerle ortaya koyuyor:

“Bilindiği üzere İstanbul hükümeti ile bu hükümetin kabulü ve tasvibe arzından sonra padişahın onayı ile başlayan 19 Mayıs 1919 tarihli ikinci aşamada, memleketin ilim ve fikir erbabı ikili bir tercihle karşılaşmışlardır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız